Americanii vor trece la medicamente printate 3D [VIDEO]
Trecem printr-o perioadă foarte interesantă, având în vedere că americanii au certificat primul medicament creat de o imprimantă 3D.
Deşi ne-am obişnuit să asociem ideea de imprimantă 3D cu o multudine de gadgeturi, în timp ce la scară largă au apărut primele maşini sau clădiri realizate prin aceeaşi procedură, credeam că va mai trece mult timp până când aceeaşi această tehnologie va avea aplicabilitate în medicină. Se pare că nu este deloc aşa.
Cei de la FDA, autoritatea de certificare a medicamentelor în SUA, tocmai a aprobat în urmă cu câteva zile prima pastilă realizată printr-un proces de imprimare 3D. Food and Drug Administration a oferit această onoare unui medicament intitulat Spritam, creat de Aprecia pentru tratarea epilepsiei. Pastila în cauză foloseşte o formulă de imprimare 3D poroasă cu scopul de a livra într-un pachet foarte uşor de înghiţit cantităţi impresionante de substanţă activă, până la 1000 mg. Nu trebuie decât să luaţi o gură de apă cu pastila, iar aceasta se va dispersa foarte rapid în corp.
Până să ajungă însă la pacienţi, Spritam va mai trece prin câteva teste. Cel mai probabil, va fi disponibil începând cu primul trimestru din 2016, exclusiv pe baza unei reţete. Va fi interesant de urmărit rata de adopţie a acestui medicament deoarece, dacă doctorii vor începe să-l treacă masiv pe reţete, mai mulţi producători vor apela la astfel de metode de creaţie, iar viaţa pacienţilor va deveni mai uşoară deoarece sunt mai uşor de înghiţit. Nu de alta, dar în trecut s-a demonstrat că mai multe persoane îşi periclitau tratementul, sărind câteva doze din cauza disconfortului la înghiţire. Nimeni nu ştie ce ne mai rezervă viitorul.