Ai renunța la ochii tăi pentru unii sintetici care te-ar transforma în supraom?

de: Octavian Palade
21 04. 2015

Un startup italian are o propunere interesantă pentru cei curajoși. Compania vrea să creeze ochi sintetici care îi înlocuiască pe ai tăi. 

Ochii sunt organe extrem de complexe. Atât de complexe încât până și Darwin a zis că evoluția lor este ”absurdă”. Însă ochii nu sunt perfecți. Uneori nu pot focaliza cum trebuie, alteori ne provoacă dureri dacă sunt iritați sau expuși la lumină puternică.

Totuși, aceste probleme ar putea dispărea dacă startupul MHOX își duce planurile la bun sfârșit. Compania visează la un viitor în care persoanele ar fi dispuse să renunțe la ochi pentru unii sintetici.

”Cele mai recente progrese înregistrate în domeniile bioimprimării și biohackingului ne permit să ne imaginăm că, în viitorul apropiat, va fi posibil să printăm, cu ușurință, organe funcționale, permițându-le oamenilor să le înlocuiască pe cele defecte sau să își îmbunătățească performanțele”, a declarat Filippo Nassetti, designerul șef al companiei.

Conceptul poartă numele Enhance Your Eye (n.red. – Îmbunătățește-ți ochiul), sau EYE, pe scurt. Ochii ar urma să fie creați cu ajutorul unei bioimprimante 3D care folosește un ac special pentru a aranja celulele în structuri complexe. Bioimprimantele sunt deja folosite pentru a face organe precum urechi sau rinichi, dar ochii au fost, până acum, prea complecși pentru a fi reproduși.

Compania ar urma să creeze trei tipuri diferite de ochi, pentru nevoi diferite. Ar exista, astfel, modelele Heal, Enhance și Advance. Primul model ar funcționa exact ca un ochi obișnuit, înlocuind un ochi bolnav. Enhance ar îmbunătăți vederea și ar permite aplicarea de filtre similare celor de pe Instagram. Al treilea model, Advance, este un pic înspăimântor, fiind capabil să înregistreze tot ce vede utilizatorul, dar și să se conecteze la Internet pentru a distribui imaginile.

Partea și mai înfricoșătoare este că, pentru a folosi un astfel de ochi, o persoană ar trebui să renunțe la cel biologic și să-și implanteze o retină artificială care ar face legătura între creier și ochii sintetici. Astfel, globul ocular ar putea fi schimbat cu ușurință.

Oricât de SF sună ideea, EYE ar putea ajunge pe piață în 2027, dar mai sunt multe ”hopuri” pe care echipa trebuie să le treacă.