Acer Asipre V17 Nitro – Un laptop 4K pentru gaming la rezoluție Full HD [REVIEW]

de: Bogdan Cristea
03 12. 2015

Timp de câteva zile, am avut ocazia de a testa noul Aspire V17 Nitro (VN7-792G) Black Edition al celor de la Acer. Este un laptop de gaming, cu ecran 4K, însă cât de util este acesta din urmă în timpul jocurilor?

La IFA 2015, anul acesta, cei de la Acer au ”reîmprospătat” seria de laptopuri Aspire V Nitro prin introducerea noului model Aspire V17 Nitro (VN7-792G). Dotat cu un ecran de 17,3 inci, care suportă o rezoluție Ultra HD (3.840 x 2.160 de pixeli), noul laptop beneficiază, printre altele, de un Intel Core i7 Skylake și de cel mai nou sistem de operare al celor de la Microsoft. Acer nu s-a oprit aici, incluzând, de asemenea, noi tehnologii și îmbunătățind conectivitate, însă voi vorbi despre aceste aspecte mai încolo.

[related]

Pentru moment, mă voi concentra asupra ecranului UHD și performanțelor. Într-adevăr, din punct de vedere al detaliilor, sunt puține display-uri în acest moment pe piață care se vor descurca mai bine. De asemenea, calitatea imaginii este una de invidiat, deși la început culorile mi se păreau un pic prea pronunțate. Nici marginile relativ mari nu strică impresia bună creată de display.

Problemele, însă, apar atunci când vine vorba de gaming. Sunt mult prea puține jocuri pe care le veți putea juca la rezoluție 4K, astfel că veți avea două opțiuni: ori vă mulțumiți cu un număr mai mic de cadre pe secundă, ori reveniți la rezoluția Full HD. Încercând să testez și performanțele laptopului, am ales să păstrez rezoluția UHD și am instalat câteva jocuri mai vechi: Total War Rome II, Assassin’s Creed Unity și Star Wars: The Old Republic.

Total War Rome II, lansat în urmă cu mai bine de doi ani de zile, are lupte în care pot fi implicați chiar și zeci de mii de soldați. În aceste condiții, aș verifica nu doar performanțele plăcii video Nvidia GeForce GTX 960M, ci și capacitatea procesorului Intel Core i7 Skylake de a controla un număr atât de mare de unități. De asemenea, Assassin’s Creed este, după părerea mea, unul dintre cele mai prost optimizate jocuri din ultimii ani, fiind capabil să pună probleme chiar și celor mai performante sisteme. Star Wars: The Old Republic, însă, a fost instalat deoarece nu avusesem ocazia de a-l încerca în trecut. Nu am avut intenția de a testa performanțele, însă am avut parte de o surpriză neplăcută.

În timp ce Total War Rome II ar putea fi jucat la rezoluție 4K (nu vă așteptați, însă, să atingeți vreodată 60 fps), nu același lucru ar putea fi spus și despre Assassin’s Creed Unity. Jocul se mișcă de-a dreptul oribil (având în vedere componentele laptopului) și nu veți putea decât să optați pentru rezoluția Full HD dacă vă doriți cea mai bună experiență. Cât despre Star Wars: The Old Republic, meniul și toate celelalte elemente de pe ecran au niște dimensiuni extrem de mici, iar indicațiile sunt aproape indescifrabile.

Experiențele recente, din punctul meu de vedre, scot la iveală două mari probleme ale gaming-ului pe ecrane UHD: foarte multe jocuri fie nu rulează bine, fie nu sunt optimizate și veți avea parte de meniuri mult prea mici. Toate acestea sunt rezolvate schimbând setând rezoluția la 1080p, lucru care nici nu afectează foarte mult calitate imaginii. Însă decât să îți cumperi un laptop cu ecran 4K, pe care nu îl vei putea folosi decât într-unele aplicații, mai bine investești o sumă mai mică de bani într-un dispozitiv Full HD.

Acer Aspire V17 Nitro (VN7-792G) Black Edition încă nu este disponibil la nou, însă ne putem uita un model precedent pentru a ne face o idee în legătură cu prețul pe care îl va avea acesta. În prezent Acer Aspire V Nitro Black Edition (VN7-591G-703V) este disponibil la prețul de 6.853 de lei resigilat și poate fi cumpărat de AICI. Are un ecran de 15,6 inci la rezoluție UHD, un procesor Intel Core i7-4720HQ la 2.60GHz, 12GB RAM, un hard de 1TB alături de 128GB SSD și o placă video Nvidia GeForce GTX 960M de 4GB.

Versiunea pe care am avut-o noi în teste, în schimb, vine cu niște îmbunătățiri considerabile. Procesorul, după cum am spus, este un Intel Core i7 6700HQ Skylake cu o frecvență de 2,6GHz, iar placa video Nvidia GeForce GTX 960M are 4GB GDDR5. Lista de specificații include și 16GB RAM, iar alături de hard disk-ul de 1TB avem parte de alți 256GB SSD. Acum, despre preț nu avem informații exacte încă. Pe Amazon, dispozitivul este listat cu un preț de 1437 de dolari, echivalentul a 5.800 de lei. Nu are rost să mai menționăm că în România prețul va fi unul mult mai mare.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition – Puncte Pro

Performanțele, în ciuda anumitor aspecte, sunt un punct pro. Poți să deschizi câte tab-uri vrei în Chrome și să rulezi orice aplicații în fundal, că nu vei reuși să faci laptopul să încetinească. Într-adevăr, nu vei reuși să joci prea multe titluri cunoscute la rezoluție 4K, însă (o spun iar) te vei bucura la fel de mult de ele și la rezoluție 4K. Astfel, impresia mea bună în legătură cu performanțele se datorează și faptului că nu cred în laptopurile de gaming, mai ales în cele cu asemenea display-uri.

Nu cred că un laptop poate (sau ar trebui să poată) să ruleze orice joc la rezoluție 4K, indiferent de prețul acestuia (în cazul de față avem de-a face cu un model care probabil se va apropia de 10.000 de lei). Dacă vrei să te joci în cele mai bune condiții, nu ar trebui să te orientezi asupra unui laptop. Cu un PC nu doar că vei economisi bani, dar vei avea parte și de performanțe mai bune.

Zgomotul, de cele mai multe ori, nu a fost o problemă. După cum era de așteptat, acesta a devenit mai pronunțat în timpul jocurilor, însă nu și în timp ce efectuam browsing sau urmăream un film. Așa cum am menționat la început, Acer a încorporat în Aspire V17 Nitro Black Edition câteva tehnologii interesante. În primul rând, avem parte de Qualcomm VIVE 2×2 802.11ac pentru WiFi, care poate aduce viteze de până la trei ori mai mari în comparație cu standardul 802.11ac. De asemenea, avem parte de Acer DustDefender, o tehnologie dezvoltată de taiwanezi pentru a elimina praful din interiorul sistemului.

Design-ul. Acer a reușit să elimine praful din interior, însă nu prea a reușit mare lucru în ceea ce privește praful din exterior, iar striațiile nu vă ajută foarte mult când vine vorba de înlăturarea acestuia. Până la finalul perioadei de testare, laptopul a acumulat o cantitate mare de urme și praf, dar nicio zgârietură, din fericire. Designul mat din interior este unul extrem de reușit, iar balamaua cromată nu face decât să îmbunătățească aspectul. Aceasta include și o bară LED, care rămâne pornită atât timp cât luminile din spatele tastelor stau aprinse.

Tastatul pe noul Aspire V17 Nitro a fost una dintre cele mai plăcute experiențe de acest fel pe care le-am avut pe un laptop de gaming. Atenția la detaliu se observă nu numai în spațiile dintre butoane, ci și în modul plăcut în care acestea se apasă. Trackpad-ul mat este, probabil, suficient de bun pentru majoritatea utilizatorilor.

Cât despre conectivitate, avem parte, printre altele, de 3 porturi USB, un port HDMI, un port LAN și un port USB de tip C. De asemenea, trebuie să amintim și Blu-Ray Playerul inclus.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition – Puncte Contra

Autonomia bateriei este una foarte slabă. Vă așteptați la altceva de la un dispozitiv de gaming cu un ecran Ultra High Definition? Cu bateria la 100%, fără a vă juca, acumulatorul se străduiește de cele mai multe ori să reziste patru ore. Aveți chef de o cursă în NFS sau de câteva meciuri de FIFA 16? Atunci așteptați-vă ca autonomie să scadă până la două ore. Nu este un motiv suficient de bun pentru a nu vă cumpăra laptopul (dacă aveți resursele necesare), însă este un aspect important pe care trebuie să-l luați în considerare.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition – Concluzie

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition este printre cele mai elegante laptopuri de gaming pe care le-am văzut în ultimul timp. Are o grosime 25 de milimetri și o greutate de doar 3 kilograme, realizări importante din parte taiwanezilor, având în vedere că avem de-a face cu un dispozitiv pentru gaming. Este păcat că, pentru a se ajunge aici, a fost sacrificată, cel mai probabil, autonomia.

Din fericire nu același lucru este valabil și în cazul performanțelor, laptopul descurcându-se bine în aproape orice condiție. Ecranul 4K vă va îmbunătăți experiența de browsing și de vizualizare a filmelor, însă gaming-ul, deocamdată, rămâne la Full HD. Și nu arată deloc rău.