Această casă plutitoare se aprovizionează singură cu apă și curent electric

de: Horia Despa
07 12. 2015

Dacă a trăi autosuficient, fără facturi la curent și la întreținere, ar fi un motiv destul de întemeiat să te muți să trăiești pe un lac, atunci casa concepută de nemții de la două institute Fraunhofer ar fi un model bun către care să te îndrepți.

În acest moment Europa trece printr-o criză imobiliară acută. Nu este o următoare criză economică, stați liniștiți, ci este legată de lipsa din ce în ce mai mare de case sau apartamente locuibile. Cum criza refugiaților tinde să facă situația și mai gravă, mulți locuitori din orașele din jurul unor lacuri sau canale navigabile preferă să se mute în bărci pentru a-și asigura un acoperiș deasupra capului.

Deși locuința este garantată, nu și serviciile gen apă curentă și electricitate, care trebuiesc procurate prin metode personale. Pentru a remedia această problemă, nemții de la două Institute Fraunhofer ( Fraunhofer Institute for Transportation and Infrastructure Systems și  Fraunhofer Institute for Ceramic Technologies and Systems) au început să lucreze la un concept de casă pe lacul Geierswalde din Germania.

Casa are două etaje și stă pe un ponton de oțel de 13 x 13 m. Primul etaj are 75 de metri pătrați, al doilea etaj are 35 de metri pătrați, iar terasa plasată în jurul clădirii are 15 metri pătrați.

Cea mai mare provocare pentru constructorii germani, au fost materialele din care să construiască locuința pe apă. De vreme ce această casă plutește pe apă, nu puteau să folosească materiale precum cărămida, sau ceramica. În schimb au optat pentru sticlă și panouri solare care să încarce o serie de baterii LiPo (litium-polimer) ascunse pe sub scări și pereți și care să ofere curent pe timpul nopții.

Pe post de încălzire cercetătorii doresc să folosească un șemineu clasic, însă în loc de lemne ar urma să fie topiți hidrați salini, aceștia fiind în stare să atragă și să mențină temperatura focului pentru o durată foarte mare de timp. Soluția de hidrați salini topiți ar putea fi cristalizată la comandă, fapt ce ar face ca aceștia să elimine căldura imediat în toată casa.

Pentru răcire în timp de vară, casa folosește un proces adiabatic care va umezi suprafața exterioară a casei, iar prin procesul de evaporare a umezelii toată căldura din interior va ieși în afară.

Apa curentă va fi oferită de un mix de filtre bazate pe ceramice, fotocatalizatori și elemente electrochimice. Acestea vor fi construite sub forma unui pachet robust și extrem de rezistent pentru a face față uzului constant. Pachetul de filtre va putea fi plasat undeva pe pontonul de oțel.

Cele două institute Fraunhofer speră ca acest proiect de locuință acvatică să devină funcțional în 2017. Dacă ar avea succes la public, nu m-ar mira să vedem cum se umple Europa de mici ”Veneții.”