Xiaomi Mi3 – entuziasmant de imperfect [REVIEW]

de: Vlad Andriescu
12 07. 2014

Târziu, apare oficial în România și Xiaomi Mi3, la cel mai mare magazin online. Am decis să-l testăm, deși e din septembrie 2013. Și am descoperit un best buy cu defecte. 

Bine te-am găsit, Xiaomi Mi3 

Cândva, era cel mai bun telefon chinezesc. Cândva. Xiaomi, Oppo, OnePlus, ZTE, Huawei. Tigrii din China iau cu asalt piața. Și noi am reacționat pozitiv – hai să dărâmăm giganții! Eu unul am un Oppo și sunt mulțumit de el (mai puțin de Cyanogen Mod-ul plin de bug-uri). Am vrut să testez un Xiaomi de când a apărut și abia acum am avut ocazia.

Nu vă așteptați la o chinezărie. Atenție! Acesta este un telefon zdravăn. Artiștii buni copiază, artiștii geniali fură. Ei bine, așa a făcut Xiaomi. A furat ce a prins, fără rușine. S-a inspirat, a adus servicii noi și a pus pe piață un telefon puțin diferit. E frumos, e performant, păcat că e puțin bătrân.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Xiaomi Mi3/”/]

Dacă îl testam în octombrie 2013, spuneam că e cel mai bun. Dacă sunteți fanii testelor sintetice, era peste Galaxy Note 3, LG G2 și Samsung Galaxy S4 în Antutu Benchmark. Contează? Nu. Experiența de folosire e una bună, iar dacă vreți ceva ieftin și care să fie mai de calitate decât ceilalți chinezi – Gionee (Allview), aveți un dispozitiv aici.

Întrebați-ne orice despre el!

Caracteristici tehnice

Aveți datele integrale în tabelul de mai jos, de pe site-ul oficial Xiaomi. Dar în rezumat – Qualcomm Snapdragon 800 (ca pe cele mai performante telefoane de anul trecut), 2 GB de RAM (mai puțin decât vârfurile de gamă de acum), 16 GB de stocare internă, 3G, 13 megapixeli și baterie de 3.050 de miliamperi.

Puncte contra

Sistemul de operare

Are un Android 4.3 Jelly Bean și în mod normal nu aș avea nimic cu el, dacă nu mi s-ar părea puțin exagerat tot sistemul Xiaomi MIUI. Da, avantajul companiei e că puteți să vă schimbați skin-ul din magazinul de teme, dar de câte ori veți face asta? Eu am pus o temă de iOS 7, copiată integral, inclusiv cu efect parallax. Schimbă fluiditatea Android-ului, prin adăugarea de efecte de tranziție demne de Apple și iOS 7. Dar temele sunt în mare copilărești, nu aduc inovație, culorile sunt exagerate. Fii profesionist, ce dracu!

Îmbătrânirea morală

E bătrân, dom’le! Smartphone-urile au o rată de viață mai scurtă decât fluturii. E deja pe piața din China din septembrie 2013 și s-au spus multe, a fost arătat pe toate site-urile, dar nu prea a intrat în mâna oamenilor. E bătrân!

Disponibilitatea

Xiaomi Mi3 e un telefon care este disponibil la eMAG acum, dar în stocuri limitate. Nu are o linie de distribuție oficială în țara noastră, așa că nu îl veți găsi mereu. Plus, a ajuns foarte târziu în țară, în condițiile în care pe 22 iulie se lansează Mi4.

Probleme cu ecranul

Nu știu exact care este problema aici, m-am documentat pe internet și nu am descoperit o soluție. În modul landscape al telefonului, în interiorul jocurilor, nu poți ține apăsat continuu și ecranul să răspundă. E problema cu colțul din dreapta jos, acolo unde de obicei sunt pedalele în jocurile de curse.

Încălzirea

Xiaomi Mi3 e un campion la încingere. Dacă descărcați aplicații, dacă faceți browsing intens pe internet sau vă uitați pe YouTube, Xiaomi Mi3 intră în categoria iPhone 5. Carcasa din aliaj transmite căldura puternic spre mâini și nu e o senzație pe care vrem să o avem la un smartphone modern.

Cartelă SIM normală

E ciudat să menționez punctul ăsta ca unul contra, dar pentru majoritatea utilizatorilor veniți de pe smartphone-uri, Xiaomi Mi3 va fi o mică bătaie de cap. E foarte mică. Are cartelă SIM normală, o raritate în epoca microSIM și nanoSIM. Va trebui să folosiți un adaptor sau să faceți rost de o cartelă SIM nouă.

Conectivitatea

Este un telefon al anului 2013, cu suport pentru rețelele 3G. În condițiile în care operatorii împing vitezele și abonamentele către ofertele 4G, atunci telefonul acesta este unul care-și arată limitele. La 1.400 de lei, nu veți avea un telefon 4G.

Puncte pro

Prețul

Telefonul l-am primit de la cei de la eMAG și costă 1.400 de lei. E un mare pro al acestui telefon, dacă îl comparăm cu device-urile de anul trecut. Ideea este că la prețul acesta găsim LG G2 și Samsung Galaxy S4, cu 200 de lei mai mult. Xiaomi Mi3 are un design de excepție, performanța nu dezamăgește. E poate cel mai bun raport calitate/preț de pe piață și îl recomandăm celor care vor un telefon stabil, performant și ieftin.

Ecranul 

E un Full HD în culori saturate, dar nu foarte mult. Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune și în lumina soarelui rezistă la fel ca telefoanele de top de la LG, Apple sau Samsung. E un pro categoric la nivelul acesta de preț, detaliile sunt evidențiate excelent.

Designul

Când l-am luat în mână prima oară ni s-a părut că seamănă cu Nokia Lumia 925. Are o carcasă de aliaj aluminiu-magneziu care nu se zgârie foarte ușor, este relativ ușor și calitatea construcției este excelentă. Îl găsiți în varianta argintie, care îmbină liniile rotunjite, cu cele pătrate (camera foto, led-ul, părțile superioare și inferioare).

Procesorul

Asigură performanțe foarte bune în jocuri, rapiditate de browsing, dar din păcate nu e cel pe care-l doream cu adevărat. E Qualcomm Snapdragon 800, mai lent decât mai noile Snapdragon 805 și mai mare consumator de resurse. Xiaomi Mi3 este și într-o variantă cu Nvidia Tegra 4, dar acela nu a ajuns în România.

Autonomia

Un lucru trebuie să lăudăm intens. Bateria acestui telefon de 5 inci este de 3.050 de miliamperi, ceea ce asigură o autonomie lejeră de o zi și un pic. Cel mai probabil, pentru siguranța voastră, va trebui să-l încărcați seara, ca să-l aveți dimineața pe drum. Dar el rezistă o zi, o noapte și încă un pic dimineața.

Camera foto 

Camera principală are 13 megapixeli, cu un f de 2,2 și 28 de milimetri deschiderea. Blițul este dublu, la vremea lui o inovație pe piață, iar camera frontală are doar 2 megapixeli.

O galerie foto de imagini făcute cu Xiaomi Mi3 puteți găsi mai jos. 

Cinci întrebări

Așa cum începem să vă obișnuim, avem un video cu cinci întrebări la care răspundem. Nota bene, răspunsurile pot fi uneori și subiective, dar e un lucru de detaliu. Iată întrebările la care veți primi răspuns în imaginile de mai jos.

Care e șmecheria cu telefoanele Xiaomi? De ce sunt atât de populare?

Cu ce seamănă?

Are un raport calitate/preț bun?

E chinezărie?

Ce e cu sistemul de operare pe care-l văd pe ecran?