Windows 10, un sistem de operare pentru toate dispozitivele
Microsoft a lansat în această seară noul său sistem de operare, care se va numi Windows 10, deși toată lumea se aștepta ca acesta să se numească Windows 9.
Terry Myerson, șeful Windows, a deschis seara spunând că 1,5 miliarde de oameni folosesc Windows astăzi. „Windows a ajuns la o limită și e timpul pentru unul nou. Noul nostru Windows trebuie construit după o gândire mobile first, cloud first„, a declarat Myerson.
Windows 10 va rula pe toate dispozitivele companiei, dacă veți dori, de la calculatoare la telefoane. Practic, o aplicație făcută pe un sistem de operare poate rula pe mai multe dispozitive. Acestea vor fi disponibile în magazinul de aplicații One Store, unde utilizatorii vor descoperi programe pentru telefoane, tablete și calculatoare.
Un videoclip în care Joe Belfiore prezintă Windows 10
De asemenea, Windows 10 va fi disponbil și pentru companii. Windows Enterprise e o unealtă folosită foarte mult de companiile din întreaga lume pentru productivitate și administrarea datelor. Windows 10 va fi disponbiil cu sistemele de management tradiționale de astăzi. Pentru clienții business, Windows 10 va oferi un magazin de aplicații modificat și va oferi soluții pentru a proteja datele companiilor.
Windows 10, o variantă pentru mai multe dispozitive
Joe Belfiore, cel care s-a ocupat în trecut exclusiv de Windows Phone, a ieșit pe scena din San Francisco și a menționat că Windows 10 este într-o versiune de bază momentan.
Unul dintre lucrurile importante aduse de Windows 10 este bara de start. Aceasta dispăruse din Windows 8 și mulți utilizatori au dorit înapoi funcționalitățile rapide ale acesteia. „Căutăm să punem lucrurile în balanță, pentru ca toți utilizatorii de Windows 8 să obțină o experiență familiară„, a spus Belfiore.
După cum a arătat playtech.ro în trecut, meniul de start va fi un cameleon care combină Windows 7 și Windows 8. Acesta va avea comenzile rapide din Windows 7, dar și aplicațiile în forme dreptunghiulare din Windows 8. Practic, combină tot ce aveam nevoie – aplicații și desktop. Putem intra din meniul de start în documente, foldere, Command Prompt, dar și în aplicații, cum ar fi OneNote, Mail sau Weather.
Un amănunt important pentru Windows 10 este această îmbinare a vechii modalități în care puteam vedea programele cu designul aplicațiilor noi. Snap View, adică posibilitatea de a micșora o fereastră pentru a vedea restul ecranului de start.
Practic, sistemul de operare devine mai mult Windows 7 și mai puțin Windows 8, mai mult desktop, decât mobil. Până acum, aplicațiile nu puteam fi comutate ușor, se deschideau pe tot ecranul. Pe scena din San Francisco, Microsoft a demonstrat cum se văd două aplicații legate unele de altele, dual.
Microsoft Windows 10 va avea mai multe desktop-uri disponibile, pe care putem să deschidem mai multe ferestre și programe. Seamănă cu OS X Expose, meniul de multitasking de la Apple, de pe Mac-uri. Practic, putem separa desktop-urile în funcție de nevoile noastre – business, personal sau orice altceva.
Windows 10 – cum se comportă pe dispozitvele touch?
Microsoft se întoarce către utilizatorii desktop, dar nu uită de cei care vor să se folosească de laptopuri și tablete în modul touch. Pentru ei există aplicațiile de până acum, dar și Windows Charm, bara care poate fi activată prin swipe din dreapta în stânga.
În momentul când facem swipe din stânga în dreapta, ni se deschide lista aplicațiilor pornite în acest moment și putem să facem multitasking. Dacă facem acest lucru prin swipe, butoanele sunt mai mari, la fel ca și ferestrele aplicațiilor, așa cum putem vedea mai jos.
Continuum este abordarea Microsoft pentru dispozitivele hibride, care trebuie să facă trecerea de la un meniu simplu, la unul touchscreen. În imaginea de mai jos vedem o abordare pentru meniul de start, care se vede diferit, cu aplicațiile în prim plan și funcțiile de folder mai mici. Modul pentru tablete și laptopuri hibrid recunoaște tastatura sau momentul când aceasta nu mai este conectată.
Windows 10 – când va fi disponibil?
Traseul Microsoft este unul diferit. Windows 10 va fi disponibil la finalul anului 2015, până atunci urmează a fi trecut printr-o serie de actualizări tehnice, pentru dezvoltatori. Începând de mâine vor avea acces la el cei din Windows Insider Program.
Apoi, urmează Technical preview pentru laptopuri și desktop-uri, Technical Preview pentru servere va fi disponibil mai târziu.
La conferința Microsoft din aprilie 2015 se va vorbi despre aplicații universale, care să fie construite pentru toate dispozitivele.