Virus Shield, o nouă ţeapă din Google Play care a ajuns pe locul 1 la vânzări

de: Alexandru Puiu
08 04. 2014

Este incredibil ce repercusiuni poate să aibă lipsa unei proceduri elaborate de testare a aplicaţiilor. Virus Shield e cea mai recentă dovadă.

Câteva mii de utilizatori Android au îmbogăţit un dezvoltator maliţios zilele trecute, prin achiziţionarea unei aplicaţii în valoare de 4 dolari, intitulată Virus Shield.

Aceasta este o aplicaţie de securitate care a ajuns pe primul loc la vânzări pe . A primit un rating de 4,5 stele de la 1700 de utilizatori şi a fost recomandată de 2607 oameni. Descrierea Virus Shield era simplă, te protejează ,,pe tine şi informaţiile tale de viruşi cu efecte negative, malware şi spyware”. În plus, ,,îmbunătăţeşte viteza telefonului”. Toate aceastea sunt realizate într-un mod cât se poate de simplu şi intuitiv, printr-un singur click pe un buton de pe ecran. Mai mult decât atât, programul în cauză se lăuda că are un impact minim asupra asupra bateriei, rulând în fundal fără nici un fel de probleme. Blochează până şi reclame. În câteva cuvinte, le face pe toate. Este singura aplicaţie de securitate de care aţi mai avea vreodată nevoie.

Problema? a permis această aplicaţie, care este o mare păcăleală, să ajungă pe Google Play. Descoperirea a fost făcută de cei de la Android Police care, printr-un test simplu, şi-au dat seama că programul în cauză nu face decât să alterneze două imagini la click. Atât. În momentul în care aţi intrat în aplicaţie, vă loviţi de un X mare roşu pe care, dacă îl atingeţi, se va transforma într-o bifă de aceeaşi culoare. Nimic mai mult. Aici nu vorbim de algoritmi de scanare sau de animaţii complicate, doar de un ,,băiat deştept” care a ştiut să profite de câteva mii de oameni şi pe care, involuntar, cei de la Google l-au susţinut.

După ce s-a iscat un scandal destul de mare pe marginea subiectului, oficialii gigantului din Mountain View s-au decis să elimine aplicaţia din magazinul virtual al companiei. Comparativ, acest eveniment nu ar fi avut niciodată loc în AppStore-ul celor de la Apple, deoarece acolo este pus în aplicare, pentru fiecare aplicaţie publicată de un dezvoltator, un sistem elaborat de verificări de calitate şi funcţionalitate.