Cenzura internauţilor devine mai agresivă în Turcia

de: Alexandru Puiu
24 03. 2014

După ce zilele trecute anunţam tenativa desfiinţării accesului la , acum se pare că situaţia se acutizează.

Accesul la internet este un drept cu care cei mai mulţi dintre noi ne-am obişnuit. Deşi la nivel global există câteva site-uri accesibile doar în anumite ţări sau teritorii geografice, aproape de fiecare dată se găsesc artificii la care putem apela pentru a le vizita. Din păcate, situaţia în Turcia nu mai este atât de simplă.

Primul ministru Erdogan, pentru a masca unele dovezi de corupţie care au început să circule pe Twitter în Turcia, a ameninţat că taie accesul la acest serviciu, iar la câteva ore s-a şi ţinut de cuvânt. Nu a durat mult şi internauţii din teritoriu au găsit pentru a continua să acceseze reţeaua socială. Una dintre variante era prin SMS, iar a doua implica schimbarea DNS-urilor folosite de PC sau utilizarea unui serviciu de VPN. Pentru că guvernanţii turci nu se dau bătuţi atât de uşor, accesul la DNS-urile Google, care au început să fie folosite în masă, a fost blocat.

Aparent, primul ministru i-a contactat pe cei de la Twitter, în speranţa ca gigantul din San Francisco să aloce un reprezentant local al serviciului. Acesta ar avea ca scop facilitarea ștergerii rapide de conţinut considerat ofensator de guvernul turc. Mai rău decât atât este faptul că şi accesul la alte servicii online precum Facebook sau YouTube este avut în vedere pentru cenzură. Deşi aceste intenţii totalitare nu sunt deloc noi, aplicarea lor a fost grăbită din cauza faptului că mai sunt doar câteva zile până la alegerile locale din teritoriu.