Top mini PC-uri şi HTPC-uri 2014

de: Alexandru Puiu
28 12. 2014

Cei care ţin neapărat să investească într-un sistem desktop în secolul în care trăim, merită să-şi cumpere ceva foarte compact din acest top mini PC-uri şi HTPC-uri 2014.

Prima oară când am văzut un Mac mini mi s-a părut o creaţie spectaculoasă, nu neapărat din prisma performanţei din altă ligă, ci din prisma dimensiunii incredibil de mici pentru un desktop. Nu a durat mult până să-mi dau seama că interiorul găzduia aproape integral componente de laptop, dar impactul vizual iniţial îmi va rămâne în permanenţă în minte. A fost una dintre creaţiile care au dat startul unei clase de produse complet noi. Nu contează ca la ora actuală un mini PC, în majoritatea cazurilor îşi găseşte loc lângă TV şi este folosit pentru redarea de conţinut multimedia sau pentru navigat pe internet.

Important este că e mic, puternic, silenţios, cu un consum redus de energie şi lucrează perfect în tandem cu tastatura şi mouse-ul vostru preferat sau un televizor de doi metri. E versatil. Aş vrea să nu insist prea mult pe partea de portabilitate, dar un HTPC îşi găseşte la fel de bine loc în sufrageria voastră sau în sufrageria de la hotel când aţi plecat în vacanţă. Vânzările de sisteme desktop au scăzut într-un ritm alert în ultimii ani din prisma notebook-urilor şi tabletelor din ce în ce mai accesibile şi performante. Conceptul clasic de desktop a fost însă desfiinţat când astfel de sisteme ultra compacte au fost adoptate, din prisma fiabilităţii şi anduranţei, în spitale, bănci şi alte instituţii publice. În definitiv, dacă vreţi să vă cumpăraţi un computer pentru acasă, ar fi păcat să nu aveţi în vedere cele mai bune opţiuni din acest top mini PC-uri şi HTPC-uri 2014.

Top mini PC-uri şi HTPC-uri 2014 – Apple Mac mini

Cei de la schimbă rareori designul produselor pe care le realizează, în parte, datorită faptului că arată impecabil. Chiar şi o persoană complet atehnică şi fără o înclinaţie către design poate aprecia aspectul imaculat al unui astfel de sistem desktop. Are doar 197 x 197 x 36 milimetri şi 1,22 kilograme. De deasupra, este un pătrat perfect cu margini rotunjite ce-şi găseşte loc la fel de bine pe biroul unui director sau lângă televizorul din sufragerie. La interior, ascunde un Intel Core i5 de ultimă generaţie tactat la 1,4 GHz cu o viteză de turbo boost de 2700 MHz şi 4GB RAM. Nu are o placă video cu memorie dedicată, dar IGP-ul Intel HD Graphics 5000 va face o treabă foarte bună indiferent dacă vine vorba de redat filme Full HD sau de gaming fără prea multe pretenţii la capitolul detalii grafice. Hard disk-ul de 500 GB cu 5400 RPM este mai mult decât suficient pentru majoritatea scenariilor pe care le aveţi în minte, iar conectica vi se va părea mai mult decât suficientă. Pe lângă Bluetooth 4.0 şi Wireless 802.11 ac, pe spatele său găsiţi 4 porturi USB 3.0, 2 ieşiri Thunderbolt, un Gigabit Ethernet, o ieşire HDMI, o ieşire de căşti un al doilea port audio hibrid. Bonus, este inclus şi un receptor de infraroşu în cazul în care vreţi să-l folosiţi în tandem cu telecomanda voastră universală favorită.

Preţ: 2350 lei

Top mini PC-uri şi HTPC-uri 2014 – ASUS VivoPC VC60

Nu este deloc ieftin, dar arată impecabil şi are o configuraţie mai mult decât decentă. În plus, este şi destul de flexibil când vine vorba de opţiuni de upgrade. Practic, el are implicit 4GB de memorie RAM, dar la interior ascunde două sloturi pe care, în timp, le puteţi umple cu două DIMM-uri de câte 8GB DDR3 pentru un total de 16GB de memorie RAM. Procesorul din carcasa atrăgătoare de aluminiu eloxat este un Intel Core i5-3210M tactat la 2,5 GHz. Placa video este un IGP Intel GMA HD4000, ideal pentru aproape orice activităţi care implică consum de conţinut multimedia. Hard disk-ul de 2,5 inci inclus are 500GB şi chiar dacă nu are unitate optică, sunt aproape sigur că vă descurcaţi şi fără. Are 1Kg fără trei grame şi 19 x 19 x 5,62 centimetri, trăsături care îţi permit fără probleme să-l ascunzi într-un birou sau în spatele televizorului şi să uiţi de el. Consumul maxim este de 65W. Conectica, pe lângă Wireless 802.11 a/b/g/n şi Gigabit Ethernet, include patru porturi USB 3.0, două porturi USB 2.0, un mini Display Port, o ieşire optică, o ieşire de căşti, o intrare de microfon, un conector serial şi un cititor de carduri.

Preţ: 2250 lei.

Top mini PC-uri şi HTPC-uri 2014 – ASRock Mini Series APU

Mai apropiat ca şi design de un desktop clasic, din prisma unităţii optice şi a conectorilor USB pe partea din faţă a carcasei, ASRock Mini Series APU nu este mare deloc, are 19,5 x 18,6 x 7 centimetri. Este singurul sistem din acest top pe arhitectură AMD, iar alegerea nu a fost deloc întâmplătoare, având în vedere volumul de performanţă de care este capabil. Creierul întregii afaceri este un AMD E2-1800 Zacate dual core tactat la 1,7GHz, ajutat pe partea de procesare grafică de un GPU Radeon HD 7340. Având în vedere şi cei 4GB DDR3, nu este deloc exclus să vă jucaţi câteva jocuri un pic mai pretenţioase cu mini PC-ul celor de la . În plus, nu uitaţi că suportă o cantitate maximă de memorie de 16GB, dacă vreţi să investiţi în două memorii DDR3 de câte 8GB fiecare. După cum se vede şi în imaginea de mai sus, partea din faţa este flancată de un DVD Writer, iar la interior, sub el, ascunde un un hard disk de 500GB cu 5400RPM. Dacă vreţi să scăpaţi de fire şi nu vreţi să folosiţi portul Gigabit Ethernet de pe spatele carcasei, printre opţiuni se mai numără un modul Wireless N şi un Bluetooth 4.0. Conectica sa stufoasă, răspândită atât pe partea din faţă cât şi pe spatele HTPC-ului include nu mai puţin de 6 porturi USB 2.0, 2 porturi USB 3.0, un VGA, un DVI, HDMI, o ieşire optică, o ieşire de căşti şi o intrare de microfon. Pentru a întări şi mai mult ideea că poate sta la baza unui home theater complex, ASRock Mini este livrat cu un o telecomandă MCE Remote Controller.

Preţ: 1600 lei

Top mini PC-uri şi HTPC-uri 2014 – Lenovo IdeaCentre Q190

Dacă îl veţi vedea de aproape, veţi rămâne surprinşi de dimensiunile sale compacte similare mai degrabă cu un hard disk extern decât un sistem desktop. Designul este atât de atrăgător încât nu vă va face nici un fel de probleme nici dacă vreţi să-l afişaţi în centrul biroului, nici dacă vreţi să-l ataşaţi cu un suport VESA 75 sau VESA 100 pe spatele TV-ului. La bază foloseşte un Intel Core i3-3217U tactat la 1,8 GHz cu două nuclee şi patru threaduri, ajutat de 4GB RAM şi un IGP intel HD 4000. Pornind de la TDP-ul de 17W al procesorului, merită să aveţi în vedere că întregul HTPC are un consum de energie infim – maxim 65W. Suportă până la 8GB DDR3, are un hard disk de 1TB, dar nu vine cu o unitate optică. Pe lângă Wireless N şi Gigabit Ethernet, conectica sa include o ieşire optică, un port VGA, un HDMI, patru porturi USB 2.0, două porturi USB 3.0, o ieşire de căşti şi o intrare de microfon. În plus, aveţi un cititor de carduri 6 în 1. Dacă nu aveţi deja o tastatură şi un mouse care să vă încânte, merită să aveţi în vedere faptul că în pachetul cu Lenovo Q190 sunt incluse şi astfel de periferice.

Preţ: 1500 lei

Top mini PC-uri şi HTPC-uri 2014 – Intel NUC DN2820FYK

Iniţial am avut o reticenţă majoră să includ un Intel NUC în acest top, deoarece nu se livrează cu memorie RAM şi un hard disk, de aici şi preţul foarte mic de achiziţie. În acelaşi timp însă, lipsa respectivelor componente vă oferă o flexibilitatea foarte mare în ceea ce priveşte investiţiile ulterioare. Deşi memoria RAM este obligatorie, nu uitaţi că un sistem de operare Linux poate rula la fel de bine şi de pe un stick USB, astfel nu trebuie să vă cumpăraţi neapărat un hard disk. NUC sau Next Unit of Computing este denumirea unui program al celor de la Intel care se manifestă prin astfel de creaţii ce sunt lansate de câteva ori pe an. Modelul de mai sus este unui dintre cele mai ieftine şi este construit în jurul unui Intel Celeron N2820 dual core tactat la 2,1 GHz ajutat de un IGP Intel GMA HD. Suportă maxim 8GB de memorie DDR3 până la 1600 MHz, iar hard disk-ul pe care îl puteţi insera în interior trebuie să fie de 2,5 inci. Conectica include un port USB 3.0, două porturi USB 2.0, o ieşire audio, un port HDMI şi un Gigabit Ethernet. Incluse în ecuaţie mai sunt un modul Wireless N 7260 şi un modul Bluetooth 4.0.

Preţ: 600 lei