Top laptopuri lansate în 2013 – cele mai interesante

de: Radu Neagu
02 01. 2014

2013 a fost un an bun, atât din punct de vedere al spiritului civic, al vinului, dar și din punct de vedere tehnologic. Ca în fiecare an, de vreo doi-trei încoace, tehnologia a evoluat semnificativ, iar odată cu aceasta au apărut pe piață o mulțime de produse interesante și demne de luat în seamă.

Am pregătit o prezentare pe scurt a unui top laptopuri lansate în 2013. Nu vom lua în calcul aspectul prețului, însă vom avea în vedere caracteristicile cu care vin acestea și cât de utile sunt ele sau nu în viața de zi cu zi, precum și factorul „uau”. Așadar ordinea este mai mult aleatoare, și nu implică vre-un punctaj deosebit realizat în teste sau vre-o autonomie exagerată a  produsului menționat.

Probabil cea mai mare revoluție a acestui an pe segmentul laptop-urilor au fost procesoarele Intel Haswell. Acestea au păstrat performanța pe care o aducea cea de-a treia generație de Ivy Bridge și au venit cu un consum mult mai redus de energie, cam cu aproximativ 30-35% mai mic. Având în vedere că autonomia era foarte importantă pentru acest tip de produs, producătorii, odată ce au văzut rezolvată și această problemă, și-au eliberat creativitatea realizând unele dintre cele mai interesante dispozitive ale deceniului.

Razer Blade

Razer Blade este un dispozitiv dedicat gaming-ului, fiind și cel mai subțire produs pentru acest segment.Vine și cu o configurație foarte bună și cu o serie de caracteristici proprietare. Procesorul, un Quad-Core i7-4702HQ, funcționează la 3.2 GHz și este ajutat de 8 GB memorie RAM DDR3 1600 MHz și un cip grafic Nvidia GeForce GTX 765M cu 2 GB memorie GDDR5 dedicată, precum și cu un GPU Haswell 4600. Ecranul are o diagonală de doar 14 inci și o rezoluție de 1600×900 pixeli. Display-ul este de tip LED. Stocarea se face pe SSD-uri de până la 512 GB, are trei porturi USB 3.0, HDMI cu suport pentru Dolby 7.1, o tastatură iluminată, webcam, microfoane stereo și o baterie litium-ion plymer. În partea dreaptă a tastaturii se află touchpad-ul care este de fapt un ecran customizabil cu o mulțime de comenzi în funcție de jocurile preferate.

Prețul de pornire al acestuia este de 1800 dolari și este într-adevăr un produs exclusivist, își merită locul în top laptopuri lansate în 2013.

Google Chromebook Pixel

Acesta este probabil cel mai interesant netbook, ăăă pardon, Chromebook pe care l-am văzut. În preent există 5 modele de Chromebook-uri cu prețuri de la 199 la 1499 de dolari. Cel mai nou și implicit cel mai scump este Chromebook Pixel, un dispozitiv ce rulează sistemul de operare de la Google și vine cu conectivitate LTE și SSD de 64 GB. Acesta are un display atipic de 12.9 inci cu o rezoluție monstruoasă de 2560×1700 pixeli. Memoria RAM este de 4 GB și are doar două porturi USB 2.0, un port LAN și un card reader pentru SDHC. Găsim și un conector DisplayPort. Densitatea este de 239 ppi, puțin mai mare ca laptopul Retina de la Apple, care are ”doar”227 ppi. Are o grosime de 0,64 de inci și cântărește foarte puțin. Unitatea de la Google deține și spațiu de 1 TB de stocare în cloud pentru 3 ani. Ca procesor, folosește tot un Haswel ceva mai slăbuț, un Core i5 cu o frecvență de 1.8 GHz și cu două nuclee fizice.

Sony VAIO Duo 13

Acesta este din nou un produs care ne-a atras atenția prin sistemul de glisare al display-ului și prin configurația ultra performantă. Ecranul cu touchscreen de 13 inci, cu rezoluție FullHD, glisează elegant peste tastatură transformând dispozitivul într-o veritabilă tabletă cu Windows 8. Stylusul inclus funcționează în ambele moduri, la fel ca și atingerile cu degetul. Touchpad-ul este miniaturizat pentru a păstra layout-ul tastaturii însă este gândit încă destul de bine. Autonomia acestuia este foarte bună, fiind totat cu cea mai noua generație de procesoare Haswell cu grafică intel HD5000.

Prețul de listă pentru varianta minimă de configurație nu este chiar mic, pornește de la 1400 de dolari, însă este un produs multifuncțional ce stârnește interesul, merită să fie prezent în top laptopuri lansate în 2013.

ASUS Transformer Book Trio

Asus a ținut din nou să fie primul pe piață ce lansează un produs inovativ, lucru care i-a reușit. Asus Transformer Book Trio este o combinație de laptop/tabletă cu două sisteme de operare ce rulează în același timp pe două configurații hardware diferite. Astfel, ecranul deține la interior un procesor Atom pentru dispozitivele mobile și rulează Android, iar tastatura deține o configurație bazată pe un procesor Intel Haswell și rulează, desigur, Windows 8.

Sistemele de operare pot fi rulate simultan, iar la introducerea tabletei în tastatură aceasta trece automat pe Windows 8. Ambele elemente dețin o baterie internă și pot fi folosite separat dacă tastatura se conectează la un monitor extern. Ideea este foarte bună dacă dorești să ții ambele dispozitive aproape, atât tableta și PC-ul, și nu vrei să cari în rucsac atât un laptop cât și o tabletă.

ASUS Zenbook UX301

Pentru cei care cunosc seria Zenbook, acesta este produsul de suflet al producătorului, cel mai reușit ultrabook de până acum, construit integral din aluminiu. Ei bine, cu  UX301 ASUS a mers mai departe și pe lângă faptul că a integrat un touchscreen cu Gorilla Glass 3 la interior, s-a gândit că și capacul exterior are nevoie de o protecție suplimentară așa că l-a acoperit cu Gorilla Glass 2. Design-ul este extrem de reușit și cred că merită o bilă albă pentru cât de frumos este. Configurația nu lasă nici ea de dorit, având un Core i7 din gama Haswell, 8 GB memorie RAM DDR3, până la 512 GB SSD și o autonomie de aproape 8 ore. Ecranul de 13.3 inci are de asemenea o rezoluție de 2560×1440 pixeli.

Dispozitivul ajunge la aproape 10000 lei în configurația cea mai puternică.

Apple MacBook Retina

Este, clar, printre cele mai frumoase laptopuri create vreodată, așadar sigur nu pot exista obiecții despre includerea lui într-un top laptopuri lansate în 2013. Apple a luat MacBook Pro-ul, i-a pus un ecran de invidiat, cu 2880×1800 pixeli pentru 15 inci și 2560×1440 pixeli pentru cel de 13 inci, l-a făcut mai subțire, mai ușor, mai rapid, chiar în pofida faptului că și-a canibalizat puțin vânzările la MacBook Air-ul de 13 inci. Este un adevărat workstation, mai ales modelul de 15 inci, care poate susține un workflow intensiv cu cele mai înfometate aplicații de producție sau de entertainment.

Prețul pornește desigur de la 1300 de dolari pentru variante de 13 inci și de la nu mai puțin de 1500 dolari pentru cel de 15 inci. Pentru țara noastră, prețurile se transformă, desigur, în euro și probabil mai cresc și din cauza adaosului comercial practicat la astfel de produse.

Dell XPS 12

Un alt nou concept la capitolul convertibile, Dell XPS 12 a înțeles la propriu că un laptop trebuie să fie convertibil, așa că a montat o ramă metalică în jurul display-ului, acesta rotindu-se pentru a se transforma într-o tabletă cu performanțe ridicate. Ultrabook-ul convertibil rulează desigur Windows 8, are un ecran de 12.5 inci cu rezoluție FullHD de tip IPS și promite să ruleze toate sarcinile impuse de utilizator în cel mai rapid mod. Ideea nu a fost atât de apreciată de cei care l-au văzut, însă putem considera că este o implementare destul de interesantă a conceptului de ultrabook hibrid, pentru a fi inclusă în cadrul topului nostru.

Desigur, deține un preț destul de măricel, care poate ajunge și la 6000 lei, însă este acel gen de produs mai controversat pe care ori îl îndrăgești de la prima vedere, ori nu îți va plăcea deloc. Sunteți de acord să fie inclus în top laptopuri lansate în 2013?

Sony Vaio Pro 13

Sony susține că este cel mai ușor ultrabook din lume și tindem să îi dăm dreptate. Sony Vaio Pro 13 cântărește un mai puțin de 1.06 Kg și desigur prețul lui este pe măsură. Și aici există o contradicție, unii utilizatori spunând că este prea elastic pentru a fi rezistent, producătorul susține însă că acesta este și scopul său. Eu pe de altă parte prefer un notebook rigid pentru că atunci știu să nu îmi fac griji în privința acestuia. Sony Vaio Pro 13 este o bijuterie la capitolul tehnologic și funcționează tot cu procesoare Haswell i5 și i7, poate deține un SSD de până la 512 GB și 16 GB memorie RAM.

Modelul de bază vine cu un display cu rezoluție mare, 1920×1080 pixeli pentru 13.1 inci, și este dotat cu cea mai complexă conectivitate fixă și wireless. Cred că este unul dintre puținele ultrabook-uri care dețin și un modul NFC pe lângă Bluetooth 4.0 și Wireless Display. Are și un frățior mai mic, de 11 inci, care cântărește mai puțin de un kilogram, probabil cât o tabletă mai ieftina.

Acer Aspire S7

Este considerat unul dintre cele mai bune ultrabook-uri și pe bună dreptate. Are o carcasa foarte subțire din aluminiu, autonomie foarte bună, până la 10 ore de funcționare, performanțe foarte bune și un display acoperit cu Gorilla Glass 2. Doar ecranul. Fiabilitatea și durabilitatea sunt aspectele pe care insistă producătorul, și pe bună dreptate. Perfromanța este susținută de un sistem Dual Raid SSD, unitatea de stocare atingând viteze mai mari decât un SSD normal.

Personal, nu pot să spun că m-a atras în mod deosebit acest model, însă am auzit destul de multe lucruri bune despre el. Din acest motiv Acer Aspire S7 își regăsește locul în top laptopuri lansate în 2013 ce prezintă un interes deosebit.