Top aplicaţii de mobil pentru cei mai mici dintre noi
Pentru că şi cei mai mici dintre noi merită un pic de divertisment educaţional pe smartphone, am creat un altfel de top 10 aplicaţii de mobil.
[related]
Indiferent dacă au un an, trei ani sau şapte ani, copiii noştri au o fascinaţie pentru gadgeturi. Ecranele luminoase, combinate cu faptul că la fiecare atingere se schimbă ceva, funcţionează ca un magnet pentru cei mici. Mai mult decât atât, este spectaculoasă intuiţia copiilor. De multe ori, rămâi uimit atunci când un copil de 3-4 ani pune mâna pe telefonul tău şi ştie să intre în jocurile favorite sau să pornească un clip pe YouTube. Această realitate este evidentă, dar când începi să-ţi aduci aminte ce făceam noi la aceeaşi vârstă, impactul este cu atât mai spectaculos.
Problema, dacă o putem numi astfel, este că multe dintre jocurile la care sunt expuşi nu sunt potrivite vârstei. În plus, ne-am dori să fie educative. Ar fi ideal dacă în acea jumătate de oră de linişte, în care copilul se joacă pe telefon, ar învăţa ceva, şi-ar exersa nişte abilităţi sau şi-ar dezvolta nişte aptitudini noi. Partea bună este că există foarte multe aplicaţii cu astfel de conotaţii. Dezvoltatorii sunt conştienţii că există o piaţă în continuă expansiune pentru jocuri educaţionale, iar dovezile sunt numeroase. Plecând de la această premisă, am realizat acest top 10 aplicaţii de mobil pentru cei mai mici dintre noi. Ca un mic detaliu, toate aplicaţiile enumerate mai jos pot fi descărcate gratuit, dar în cazul unora dintre ele o parte din conţinutul oferit este disponibil printr-o achiziţie in-app.
1. Povești – Dezvoltator: Active Soft SRL
De când eram mic, am avut o fascinaţie teribilă pentru poveştile pe vinil, interpretate cu mare maiestrie într-un format intitulat Teatru Radiofonic. Deşi nu vorbim exact de acelaşi lucru, aplicaţia Povesti se apropie destul de mult de recrearea acelei experienţe. Poveştile disponibile sunt unele dintre cele mai populare, iar vocea povestitoarei este una foarte plăcută. În plus, fondul sonor este completat de o muzică în surdină potrivită relatărilor.
Există două moduri prin care puteţi experimenta poveştile: unul este automat, accesibil printr-un tap pe ,,Ascultă”, iar al doilea, intitulat ,,Explorează”, vă oferă o flexibilitate sporită vizavi de ritmul ,,lecturii”. După descărcare, aplicaţia vă oferă patru poveşti gratuite, iar restul de zece costă 2,7 euro. În cazul în care sunteţi abonat Orange, aveţi acces gratuit la întreaga colecţie.
2. How to make Paper Airplanes – Dezvoltator: Sergey Burlakov
O parte semnificativă din copilăria multora dintre noi a implicat realizarea de avioane din hărtie, într-un mod cât mai creativ, preferabil care să şi zboare. Deşi această activitate nu mai este prima pe lista copiilor de acum, aplicaţia de faţă s-ar putea să trezească pofta de avioane a celor mici. Vă oferă tutoriale animate. Dificultatea realizării fiecărui avion este marcată printr-un sistem de trei buline, iar colecţia de modele disponibile este foarte variată. În cazul în care există câteva avioane care vă încântă într-un mod special, le puteţi trece la Favorite pentru a le găsi mai uşor data viitoare.
3. How to Make Origami – Dezvoltator: Sergey Burlakov
Arta creaţiilor din hârtie poartă numele de Origami şi este de origine japoneză, iar această aplicaţie include o colecţie foarte stufoasă de modele pe care le puteţi realiza. Unele vin preinstalate, dar cele mai multe le puteţi descărca în mod gratuit de la secţiunea Downloads. Etapele realizării fiecărei creaţii sunt detaliate într-un mod foarte intuitiv prin animaţii şi este aproape imposibil să nu vă descurcaţi în a le materializa. Gradul de dificultate este evidenţiat prin numărul etapelor necesare pentru fiecare figurină din hârtie, ca urmare, nu vă recomand să începeţi cu cele realizabile din peste 30 de paşi.
4. Invatam Animalele – Dezvoltator: Active Soft SRL
O parte importantă din dezvoltarea emoţională a copiilor este legată de animale. Recunoaşterea acestora şi ataşamentul de primul câine sau prima pisică sunt importante. Pentru a facilita aceste experienţe, există o aplicaţie intitulată foarte sugestiv ,,Învățăm animalele”.
Pe lângă imagini de înaltă rezoluţie cu diverse vietăţi, împărţite pe animale domestice şi animale sălbatice, acelaşi program include o serie de puzzle-uri simple şi câteva teste. Acestea din urmă sunt menite să testeze memoria copiilor care trebuie să recunoască animalele pe care le-au învăţat anterior. Un plus în ceea ce priveşte puzzle-urile este că îi ajută pe cei mici să facă asocieri între creaturile efective şi mediul în care acestea îşi desfăşoară activitatea.
5. Anotimpurile – Dezvoltator: Kidsopia
„Anotimpurile” este o altă serie de jocuri educative de la Kidsopia. Învaţă copiii să recunoască diverse obiecte, să facă asocieri între obiectele din aceeaşi categorie şi, mai mult decât orice, să se joace într-un mod constructiv. Include practic o serie de mini aventuri pe care cei mici le pot experimenta în ritmul lor. Deşi există câteva părţi din program care pot fi deblocate contra cost, abonaţii Orange le pot debloca gratuit. Cel mai mult m-a încântat la acest program nivelul detaliilor din animaţii şi sentimentul pe care ţi-l generează în momentul în care creezi o plăcintă virtuală cu bunicuţa din imaginea de mai sus.
6. Alfabetul – ne jucăm & învățăm – Dezvoltator: vlad andrei munteanu
Din punctul meu de vedere, cea mai importantă parte din educaţia de bază a unui copil constă în învăţarea alfabetului, iar o aplicaţie de mobil creată într-un mod interesant facilitează foarte mult această activitate. Aplicaţia ,,Alfabetul”, la prima vedere, este foarte simplă. Pare un colaj format din litere şi obiecte a căror denumire începe cu acele litere.
Partea interesantă constă în muzica de fundal, în pronunţia foarte clară a respectivelor cuvinte şi în elementele interactive pe care le veţi descoperi pe fiecare pagină. Biscuiţii pot fi ,,mâncaţi”, elicopterul poate fi pornit şi un castel din cuburi poate fi construit. Una peste alta, nu cred că veţi găsi o metodă mai plăcută pentru a vă expune copilul la literele alfabetului.
7. Bobocii şi Cifrele – Dezvoltator: Kidsopia
O aplicaţie foarte utilă, care mi-a atras atenţia şi în trecut, este Bobocii şi Cifrele. Aceasta este menită să vă ajute copilul preşcolar să înveţe într-un mod cât mai distractiv numerele de la unu la zece.
În prima fază, aţi fi tentaţi să credeţi că este vorba doar de nişte joculeţe, dar numerele ocupă un loc central în fiecare dintre ele. De exemplu, trebuie să ciocăniţi un ou de un anumit număr de ori pentru ca bobocul să iasă din coajă. În alt scenariu, trebuie să ordonaţi bobocii crescător în funcţie de numărul de pe tricou. Pentru ca juniorii să nu se plictisească uşor, există o componentă importantă pentru modificarea tuturor testelor într-un mod aleatoriu.
8. Transformările Regelui Maimuță – Dezvoltator: Kidsopia
Jocurile de tip puzzle favorizează dezvoltarea abilităţilor logice ale micuţilor din viaţa voastră. Transformările Regelui Maimuţă este un astfel de joc, ce combină într-un mod foarte interesant nişte puzzle-uri simple, pentru preşcolari, şi o poveste de fond creată pentru a integra acele puzzle-uri într-un context. În plus, tot cu această ocazie, copiii vor învăţa multe cuvinte noi, deoarece fiecare imagine rezultată în urma efortului este enunţată de povestitor.
Animaţiile sunt foarte bine realizate şi gradul de dificultate al fiecărei misiuni creşte odată cu experienţa acumulată.
9. Duolingo – Learn Languages for Free – Dezvoltator: Duolingo
Un joc pentru copiii un pic mai mari sau pentru aceia dintre noi care se mai simt în continuare copii – Duolingo. Acesta este un program complet gratuit care, prin intermediul unor mini jocuri, vă ajută să învaţaţi o limbă străină.
[related]
Sistemul de acumulare a cunoştinţelor este foarte bine pus la punct şi interfaţa aplicaţiei este disponibilă şi în limba română pentru a vă uşura scopul educaţional. Există foarte multe lecţii pe care le puteţi experimenta, iar, dacă aveţi deja nişte cunoştinţe, puteţi începe cu un test de evaluare, pentru a vă forma o opinie legată de nivelul vostru. Dacă vă număraţi printre cei care au o problemă cu motivaţia, vă puteţi fixa nişte obiective şi un antrenor virtual vă va stresa să intraţi zilnic în aplicaţie pentru a vi-l atinge.
Chiar există aplicaţii constructive?
Sper ca prin intermediul acestui top 10 de aplicaţii de mobil pentru cei mici să vă fi convins că timpul petrecut de un copil în faţa telefonului vostru inteligent nu trebuie să fie în zadar. Aplicaţiile sunt gratuite, experienţa de utilizare este perfectă pentru preşcolari, iar beneficiul este unul real. În plus, cele mai multe dintre ele există atât pe iOS, cât şi pe Android, deci nu aveţi nici un motiv să vă lipsească de pe telefon, indiferent care este platforma voastră favorită.