Studiu: Cititul pe dispozitive electronice dăunează somnului

de: Alexandru Puiu
24 12. 2014

Printr-o turnură de situaţie aparent amuzantă, un grup de cercetători a stabilit, printr-un , efectele negative ale cărţilor electronice şi ebook reader-elor.

Sunt mari şanse că, pe 2014, acest studiu să fie unul dintre cele absurde pe care le-aţi citit. În contextul în care mulţi dintre noi ne obişnuisem să citim seara înainte de culcare câteva pagini înainte de culcare în format digital, pare aberant să clasificăm respectivul gest ca fiind dăunător pentru sănătate. Având însă în vedere argumentele, aceasta ar putea fi însă realitatea.

Un nou studiu publicat zilele trecute de către un grup de cercetători de la Harvard Medical School vine cu argumente cât se poate de clare pentru a vă convinge că gestul de a citi câteva pagini în fiecare seară pe o tabletă sau ebook reader retroiluminat sau iluminat de deasupra generează un efect negativ în spirală. În primul rând, din cauza luminii de la ecran, vă este semnificativ mai dificil să adormiţi. Urmarea naturală a acestei probleme este o calitatea mai slabă a somnului. De asemenea, riscaţi să vă treziţi dimineaţa mai obosit și să fiţi mai ineficienţi în toate activităţile pe care le întreprindeţi. Soluţia la acest flux de probleme este cât se poate de simplă, evitaţi expunerea îndelungată la surse de lumină de orice fel.

Lumina albastră din spectrul de culori reci, pe care o găsiţi în , ebook reader-e şi bliţuri este cea vinovată pentru perturbarea ceasului intern al unui om deoarece încetineşte şi previne producerea hormonului responsabil de un somn odihnitor – melanină. Ca urmare, pe viitor, faceţi tot posibilul să adormiţi fără un televizor pornit sau multe alte display-uri cu care interacţionaţi pe parcursul zilei pentru a vă face treaba.