Sticla texturată la scară nanometrică reduce semnificativ reflexiile
Există multe inovații în segmentul display-urilor pentru dispozitivele mobile, și majoritatea se axează pe suprafața de sticlă ce protejează ecranul telefonului.
De la Gorilla Glass la sticla ce are în compoziție materiale precum safirul, toate vin în rezolvarea unei probleme comune a acestor display-uri, și anume rezistența la șocuri și zgârieturi. Există însă un alt aspect care trebuie și el abordat pe acest segment, și anume reflectivitatea ridicată a panourilor de sticlă. Folosind o compoziție de acid și nanoparticule de cupru, în crearea panourilor de sticlă, se poate adăuga o textură invizibilă ochiului uman. Prima dată, se subțiază suprafața panoului pentru ca lumina să fie dispersată mai bine, și apoi se adaugă o altă textură foarte subțire, formată din nanoparticule de cupru, ce reduce reflexia luminii. Aceste două proceduri nu afectează transparența panoului, însă ajută foarte mult la reducerea proprietăților reflexive ale acestuia. Rezultatul este o imagine fără reflexii, chiar și în lumină puternică.
Echipa care vine cu această idee lucrează la Institute of Photonic Sciences din Barcelona, și colaborează cu Corning, producătorul lui Gorilla Glass. Pe lângă reflexiile reduse, acest tratament ajută și la dispersia foarte rapidă a pariculelor de apă, făcând display-ul mai fin la atingere. Tehnica este destul de necostisitoare și poate fi implementată rapid la scară largă, însă mai sunt necesare o serie de teste pentru a se asigura că este la fel de rezistentă ca sticla ce se regăsește în prezent pe ecranele smartphone-urilor.