Senzorii care se lipesc de organe pentru a monitoriza sănătatea, dezvoltați de japonezi

de: Octavian Palade
30 12. 2014

Oamenii de știință japonezi lucrează la o tehnologie care ar putea schimba drastic modul în care sunt oferite diagnosticele. Aceștia creează senzori care ar putea fi lipiți direct pe organe, potrivit Engadget.

Astfel de senzori ar putea fi foarte utili, având în vedere că ar putea monitoriza semnalele electrice minuscule, dar și alte detalii pe care instrumentele de analiză și diagnosticare actuale nu le pot vedea.

Până acum, abordarea aceasta s-a dovedit problematică, având în vedere că era foarte greu să lipești senzorii direct pe organele moi și alunecoase. Cercetătorii japonezi au găsit rezolvarea la această problemă, sub forma unui gel special care incorporează senzori minusculi.

Gelul este realizat din alcool polivinilic, aceeași substanță regăsită și în picăturile pentru ochi, și aderă cu ușurință la textura vâscoasă a organelor. Senzorii pot monitoriza activitatea organelor și ar putea fi folosiți, de exemplu, pentru a creea pacemakere avansate care ar putea depista cele mai mici palpitații ale inimii.

Mai mult, acest gel ar putea fi aplicat și în interiorul ghipsului, pentru a determina dacă membrele sunt supuse unei presiuni prea mari.

Totuși, această tehnologie mai are mult până să ajungă să fie folosită la scară largă. Oamenii de știință abia au început primele teste pe animale și va mai dura mult până vor putea începe să testeze senzorii și pe oameni.