Două idei pentru securitatea telefonului: tatuajul Motorola și aura electronică

de: Răzvan Băltărețu
27 07. 2014

Securizarea telefonului e importantă, dar codul de deblocare și scannerul de amprente n-au prea dat roade. Motorola și un cercetător de la Cambridge, independent, au prezentat două soluții pe care le-am putea folosi în viitor. Una este, însă, ușor cam utopică.

În poza de mai sus este ideea Motorola, una despre care a tot dat informații anul acesta. Pe scurt, acel tatuaj temporar îți permite să deblochezi imediat telefonul atunci când le pui în contact. Motorola colaborează cu VivaLnk pentru acest proiect și are deja un prototip pregătit, după cum se vede în videoclipul de mai jos.

Află mai multe: Moto X se deblochează cu tatuaje digitale

Cum functionează? Acel tatuaj este, de fapt, un cip NFC foarte subțire, învelit în adesiv 3M pentru un plus de rezistență și care nu ar trebui să îți irite pielea. Un pachet de 10 astfel de cipuri costă 10 dolari, iar Motorola susține că rezistă la înot, la alergat și la ritmul cotidian al unui utilizator de smartphone. Totuși, lumea tatuajelor care deblochează telefoane nu e perfectă,  acestea funcționează doar cu Moto X.


Conceptul Motorola, deși creat doar pentru telefoane sale, ar putea fi replicat mai departe de alți producători. Când a fost lansat primul iPhone, alți producători nu ofereau așa ceva. A mai durat un an până când HTC și Google au livrat ceva similar. Dacă deblocarea telefonului cu tatuajul nu este practică, atunci un cercetător de la Cambridge propune o aură electronică.

Cum ar funcționa aura electronică

Mai precis, Frank Stajano a creat un dispozitiv care generează o „aură“ în jurul corpului, la o distanță de maximum 90 de centimetri, și în acest perimetru funcționează toate acele dispozitive electronice recunoscute ca fiind ale tale. Pico, după cum a denumit Stajano dispozitivul, ar stoca date de autentificare de la conturi bancare, de la diversele site-uri pe care le vizitezi și de la aplicațiile tale importante.

Pico deblochează un dispozitiv doar când acesta se găsește în aura generată. Aura electronică poate fi creată cu acele accesorii pe care nu le uiți niciodată, cum ar fi pantofii, ceasul sau ochelarii. Ar putea fi chiar o bijuterie sau integrat în haine“, afirmă Stajano, citat de The Telegraph. Totuși, el nu are nici măcar un prototip, iar toate produsele electronice ar trebui modificate pentru a funcționa pe frecvența unui pico.

El ia în calcul că și acest sistem poate fi „spart“ de hackeri, dar cu o dezvoltare inițială foarte bună pot fi prevenite problemele ulterioare. Stajano merge până într-acolo cât să afirme că sisteme precum scannerele de retină sau amprentă pot fi mai ușor păcălite decât un pico. Ei bine, măcar tatuajul era mai plauzibil și funcționează.