Samsung NX Mini – o mașinărie pentru selfie-uri și amintiri [REVIEW]

de: Octavian Palade
11 09. 2014

Sony lansa, acum puțin timp, o cameră foto compactă creată special pentru selfie-uri. Cei de la Samsung vin cu o cameră care poate face același lucru, dar mai bine. Samsung NX Mini este acea cameră foto.  

Aparatele foto mirrorless devin din ce în ce mai populare, mulțumită gradului mare de portabilitate pe care îl oferă. Samsung NX Mini este un astfel de aparat foto, foarte compact și destul de performant având în vedere dimensiunile sale reduse.

 

Introducere

Sunt un mare amator de selfie-uri. Pe profilul meu de Facebook pot fi găsite peste 50 de astfel de autoportrete, iar pe Instagram sunt deja prea multe ca să le mai pot număra. Da, sunt un narcisist notoriu și cea mai mare frustrare a mea când vine vorba de selfie-uri este că smartphone-ul meu are o cameră frontală de numai 1,2 megapixeli.

Evident, m-am bucurat nespus când mi-a ajuns pe mână această mașinărie pentru selfie-uri și am descoperit că nu numai pentru asta este bună. Înainte de a începe, totuși, acest review, trebuie să recunosc cu rușine că nu sunt un expert în camere foto (nici pe departe), așa că ce veți citi în continuare sunt impresiile unui amator care s-a folosit de modul manual pentru a obține toate fotografiile din galeria de mai jos.

Samsung NX Mini are un senzor CMOS de 20,5 megapixeli cu dimensiune de un inch, similar cu cele găsite pe compactele de top, dar mai mic decât cele de pe aparatele mirrorless mai mari. Obiectivul din pachet este unul de 9-27mm (24-73mm în format clasic), iar diafragma are o deschidere de f/3.5-5.6.

Aparatul poate fotografia atât în format JPEG cât și RAW și înregistrează clipuri video full HD. Din păcate, nu beneficiază de stabilizator de imagine.

Bateria este una generoasă, de 2,330 mAh, și se încarcă direct prin aparat, printr-un cablu microSD. Imaginile sunt stocate pe un card microSD.

Controlul se face cu ajutorul unor butoane de dimensiuni foarte mici, dar și prin intermediul ecranului tactil de 3 inch cu rezoluție 480×320, ce se poate rabata în sus, la un unghi de 180 de grade.

Aparatul dispune de un slot pe care poate fi montat un bliț suplimentar, mai puternic decât cel din dotarea camerei foto.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung NX Mini/”/]

Puncte pro

Ecranul rabatabil permite realizarea de selfie-uri. Modul selfie se declanșează automat în momentul în care display-ul este întors la maximum și după activarea butonului de fotografiere, utilizatorul are la dispoziție trei secunde pentru a face cea mai bună grimasă.

Dimensiunile foarte reduse vin în completarea ecranului rabatabil. Mai exact, grosimea de 22,6 mm și greutatea de 150 grame (fără obiectiv) fac aparatul Samsung NX Mini foarte portabil. L-am purtat cu ușurință în buzunarul de la pantaloni și încape la fel de ușor și în geanta unei femei. Dacă tot am pomenit asta, merită menționat că nu are un design care să îi atragă pe bărbați, iar gama de culori în care este disponibil și imaginile promoționale demonstrează că publicul țintă este unul feminin.

Focalizarea este foarte rapidă în condiții de lumină crescută și decentă atunci când ne aflăm într-un mediu mai întunecat. Aparatul se aprinde rapid și, dacă suntem într-un mediu bine-luminat, putem face o fotografie înainte să pierdem momentul.

Conectivitatea WiFi este de real ajutor în situațiile în care vrem să publicăm rapid o fotografie. Aparatul funcționează pe baza sistemului de operare Tizen, dezvoltat intern de către cei de la Samsung, și sistemul este foarte intuitiv, iar partajarea imaginilor se face foarte rapid. Fotografiile pot fi trimise fie pe email, fie către aplicația dedicată pentru smartphone-uri, aplicație care transformă smartphone-ul în vizor digital pentru aparat și în declanșator.

Autonomia este ridicată. M-am bucurat de o zi întreagă de pozat continuu fără să am grija acumulatorului. Partea și mai bună este că aparatul se încarcă prin microUSB și de la computer deci, practic, de fiecare dată când scoatem fotografiile de pe aparat, îl și încărcăm.

Puncte contra

Contrastul și saturația sunt destul de scăzute. Ecranul tactil de trei inch are un contrast puternic și culori ușor supra-saturate, iar imaginile arată destul de diferit pe un monitor. Totuși, cu puțină editare această problemă se rezolvă destul de rapid.

Lipsa stabilizării aduce și ea câteva probleme. Mai exact, filmările sunt destul de tremurate, iar unele fotografii făcute în mișcare pot ieși blurate. Totuși, cei care vor un aparat foto cu un preț decent cu care să-și filmeze videoblog-ul pot apela la Samsung NX Mini.

Concluzie Samsung NX Mini

Cu toate că am lăudat aparatul pentru posibilitatea lui de a face selfie-uri, nu l-am folosit numai în scopul ascesta. Am descoperit o cameră mirrorless foarte compactă ce m-ar putea ajuta nespus la evenimentele de presă, la pozarea altor produse, dar și un aparat perfect de luat în vacanță. Prețul este accesibil (poate fi găsit la 1350 de lei cu un obiectiv fix) și calitatea imaginilor este deasupra compactelor din aceeași gamă de preț.

(Clip video filmat cu Samsung NX Mini)