iPad Air 2 – Restul nici nu mai contează [REVIEW]

de: Octavian Palade
03 11. 2014

Tableta iPad Air 2 a fost lansată pe 16 octombrie. Aceasta a ajuns în România, prin QuickMobile, și am testat-o și noi.

Când cei de la Apple au lansat prima tabletă iPad, în 2010, toată lumea a uitat de Microsoft Tablet PC, un dispozitiv portabil, cu ecran tactill, scos pe piață în 2002. Motivul a fost simplu: americanii din Cupertino au reușit să ofere o experiență multimedia croită special după nevoile utilizatorilor. Cu iPad Air 2, Apple a făcut același lucru și ar putea fi singura tabletă care ar putea avea succes anul acesta, pentru că, la fel ca și Microsoft Tablet PC, restul nici nu mai contează.

Preț: iPad Air 2 costă 2.400 de lei în versiune de 16GB WiFi, dar ajunge la aproape 4.000 de lei cu conectivitate GSM și un spațiu de stocare mai mare.

Introducere – iPad Air 2

În cadrul evenimentului de lansare, Tim Cook a lăudat, ca întotdeauna, produsele Apple și calitatea serviciilor oferite. Tableta Apple iPad Air 2 a fost descrisă cu superlative dar, de data asta, pe bună dreptate. Noul gadget a reușit să mă convingă că o tabletă încă poate fi extraordinară și că, într-adevăr, poate fi un dispozitiv de care să ai nevoie.

Să vă enumăr pe scurt câteva specificații – care oricum nu au fost niciodată foarte relevante în cazul produselor Apple – după care voi trece la lucrurile care contează cu adevărat.

În primul rând, iPad Air 2 este cea mai subțire tabletă lansată vreodată. Are numai 6,1mm grosime, fiind cu 0,8 mm mai subțire decât iPhone 6. În acea carcasă minusculă stau înghesuite următoarele componente: un display de 9,7 inch cu rezoluție 1536×2048, un procesor cu trei nuclee tactate la 1,5Ghz, 2GB RAM și o baterie de 7.340 mAh. Spațiul de stocare poate fi de 16, 64 sau 128 de GB, însă cel mai important upgrade l-au primit camerele foto.

În partea din față, iPad Air 2 are o cameră Face Time îmbunătățită, iar camera din spate a sărit de la 5, la 8MP și a primit o multitudine de funcții noi. Vă voi vorbi despre ele imediat. Designul a rămas același ca la versiunea de anul trecut, însă asta nu este un lucru rău. Primul iPad Air a fost una dintre cele mai frumoase tablete de anul trecut, iPad Air 2 este una dintre cele mai frumoase tablete de anul acesta. Recunosc, totuși, că Apple ar fi trebuit să mai micșoreze puțin marginile care înconjoară ecranul, însă nu este o problemă atât de mare.

Trebuie menționat că singurul element de design care a fost modificat este butonul de ”Home”, care incorporează acum și un senzor de amprente.

Să vedem, totuși, ce are mai bun (și mai rău) noul model de iPad.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/iPad Air 2 review/”/]

Puncte pro – iPad Air 2

Performanța este prima care trebuie menționată în cazul iPad Air 2. Pentru prima dată, cei de la Apple au ales să integreze un procesor diferit de cele folosite în smartphone-uri. iPhone 6 și iPhone 6 Plus funcționează pe baza unui procesor Apple A8. Noul iPad folosește un procesor Apple A8x. Acesta ar trebui să aducă un spor considerabil de putere, însă diferențele dintre iPhone și iPad se vor vedea în timp. Performanța, la fel ca la celelalte modele, este fără cusur. iPad Air 2 este un dispozitiv extraordinar pentru browsing, pentru filme, pentru jocuri – toate vor rula fără niciun fel de problemă, fără niciun fel de întârziere, fără niciun fel de ”încruntare” din partea utilizatorilor. După cum am scris și mai sus, specificațiile ”de pe hârtie” nu contează niciodată în cazul produselor Apple și, cu toate că există tablete mai bine dotate, iPad Air 2 pare, pentru mine, cea mai rapidă tabletă. Aștept cu interes jocurile care se vor folosi la maximum de procesorul grafic al ei.

Ecranul reflectă și mai puțin lumina decât înainte. Ce înseamnă asta? Că cei de la Apple au reușit să facă o tabletă pe care o poți folosi în lumină puternică, fără să ai nevoie să crești luminozitatea la nivele absurde. Nu că s-ar putea acest lucru, pentru că luminozitatea maximă nu a fost sporită. Culorile sunt foarte bine reprezentate și contrastul este puternic, dar nu obositor. Mereu mi-au plăcut display-urile ușor supra-saturate – ca cele folosite de Samsung – dar anul acesta am ajuns să apreciez subtilitatea Apple. Pur și simplu este o tabletă la care îți face plăcere să te uiți, o tabletă care nu te face să lăcrimezi dacă stai cu luminozitatea la maximum.

Touch ID nu mai este o inovație. Sunt conștient de asta și mai știu că cei de la Apple nu au inventat cititoarele de amprente. Totuși, mă bucur că funcționalitatea a ajuns și pe tablete, pentru că am apreciat-o pe telefoane, începând cu iPhone 5S. Este un mod facil de a-ți ține dispozitivul în siguranță și de a descărca mai ușor aplicații din App Store.

Camera foto este unul dintre punctele forte ale tabletei. Nu sunt un adept al fotografiatului sau filmatului cu tableta. Le urăsc pe persoanele care vin la concerte cu tableta, pentru că strică experiența tuturor. Trebuie, totuși, să recunosc că cei de la Apple chiar au făcut o treabă bună cu camera de pe iPad Air 2. Este aceeași cameră ca pe iPhone 5S și se descurcă bine și la fotografiat și la filmat. Îmi place includerea funcției de slow-motion și cred că a fost o idee bună. Nu pentru că voi folosi eu vreodată o tabletă în felul acesta, ci pentru că posesorii de iPad sunt obișnuiți să facă acest lucru constant.

Designul este extraordinar. Anul trecut credeam același lucru. Tableta are o simplitate a cărei eleganță nu poate fi bătută de nicio tabletă disponibilă pe piață la momentul actual. Este ușoară (437 grame), mai subțire decât o revistă și se ține bine în mână. Construcția pare solidă, în ciuda clipurilor video de pe internet care demonstrează contrariul. Nu voi încerca niciodată să îndoi o tabletă, așa că nu văd de ce ar fi relevant acest aspect. Rezistența devine o problemă în momentul în care ne-am așeza pe tableta, dar majoritatea dispozitivelor nu ar rezista la un astfel de tratament.

Puncte contra – iPad Air 2

Sunetul mi se pare slab pentru o tabletă premium. Este suficient pentru a urmări un film, în dormitor, însă nu este suficient pentru a întreține o întâlnire cu niște prieteni. În ciuda clarității, difuzoarele pur și simplu nu sunt suficient de puternice.

Rezoluția este scăzută pentru standardele actuale. Ecranul este foarte bun, cum ziceam și mai sus, dar speram că Apple va ridica rezoluția standardul QHD. Este mai mult un moft, știu.

Autonomia este bună. Este foarte bună. Problema este că e un pic mai slabă decât cea de pe primul iPad Air. Noul gadget poate fi folosit zilnic câte trei ore și abia în a treia zi, la final, va trebui încărcat, dar parcă țin minte că modelul anterior rezista spre patru zile.

Concluzie – iPad Air 2

Aș fi vrut să încep acest segment din review cu următoarele cuvinte: ”nu sunt un fan Apple, dar…”. Totuși, nu mai pot face asta. 2014 este anul în care Apple a câștigat un fan. iPhone 6 este, probabil, cel mai bun smartphone de pe piață la ora actuală, iPad Air 2 este cu siguranță cea mai bună tabletă.

Nu este cea mai bună în ceea ce privește productivitatea, pentru că tabletele pentru productivitate sunt doar un mit. iPad Air 2 este cel mai bun dispozitiv pentru multimedia, pentru viața de zi cu zi, iar restul tabletelor pur și simplu nu mai contează. Să vedem dacă Nexus 9 va reuși să-mi schimbe părerea.