Primul bancomat de Bitcoin din România: moneda va fi parțial sau integral controlată

de: Răzvan Băltărețu
25 07. 2014

România are unul dintre primele bancomate de Bitcoin, cea mai populară monedă digitală. „Playtech“ a discutat cu George Rotariu, cofondator Bitcoin România, despre această premieră și despre noua lume a plăților digitale.

În sediul Bitcoin România, de pe o stradă mică de lângă centrul comercial Unirea, românul George Rotariu a „înghesuit“ un bancomat pentru moneda digitală Bitcoin. Prima tranzacție a fost făcută în mai, un român a schimbat 100 de lei în bani digitali, iar cea mai mare sumă tranzacționată a fost de peste 10.000 de lei. „Playtech“ a discutat cu Rotariu despre lumea monedelor digitale și despre utilitatea unui astfel de bancomat. „Din punctul meu de vedere, ideea din spatele Bitcoin este revoluționară, ne poate schimba viitorul financiar. Acest sistem pornit de Bitcoin va fi utilizat multă vreme de acum înainte, chiar dacă această monedă va eșua“, spune Rotariu. Totuși, nu consideră că libertatea din prezent se va mai perpetua, autoritățile vor ajunge să exercite un anumit control asupra unor astfel de mecanisme.

Citește și: Apple începe să accepte aplicaţii cu tranzacţii de Bitcoin

„Va fi parțial sau integral controlată (n.r.: moneda digitală), nu cred că are cum să rămână la nivelul ăsta de libertate. Totuși, în egală măsură văd moneda adoptată la scară largă, folosită de masa mare de oameni așa cum în prezent sunt folosite euro, dolar sau leul. Desigur, asta va duce și la o cerere mai mare, crescând și prețul“, mai spune Rotariu. El estimează că un Bitcoin va ajunge să valoreze aproximativ 3.000 de dolari în următorii ani. În prezent, e la peste 600 de dolari, după un maxim de 1.200 de dolari la finalul anului 2013.

Cine fură Bitcoin când fură?

George Rotariu a adus primul bancomat de bitcoini în România și are în plan să se extindă în Iași, Timișoara și alte orașe. De asemenea, a colaborat cu patronul unui restaurant din București pentru a introduce plata prin bitcoini. Actualul bancomat nu funcționează decât pentru Bitcoin, dar în viitor vor aduce alte modele care acceptă trei tipuri de monede. Cât despre securitate, tranzacțiile sunt monitorizate printr-un cont securizat din Canada, care utilizează verificarea în doi pași. Rotariu consideră că cel mai sigur loc pentru stocarea monedelor digitale este portofelul electronic propriu. Banii aceștia digitali se pierd în portofelele altor companii, cum ar fi MtGox din Japonia, sau furați din cauza neglijenței utilizatorilor.

„Și aceste monede pot fi furate, dar de cele mai multe ori se întâmplă din neglijența omului. Uite, la MtGox din Japonia, unde s-a pierdut cea mai mare sumă de bitcoini, a fost vorba de administrare proastă și de sisteme deficitar de securitate, asta dacă e adevărat ce au declarat. Se poate și ca ei să fi devenit lacomi și să își fi luat partea lor“, afirmă acesta. Sfatul său e ca oamenii să aibă un telefon pentru aplicația de Bitcoin, pe care să nu instaleze alte aplicații care le pot fura banii. Și să aibă grijă unde stochează online.

Citește și: Cum să furi bani virtuali în format Bitcoin de la televizor?

Am vorbit cu Rotariu și despre creatorul Bitcoin despre care el consideră că fie este cel mai mare geniu, fie nu este un singur om. „Nu cred că există un singur om, Creatorul, pentru această monedă. Eu cred că este un produs gândit cu foarte mult timp înainte de o companie sau un grup mare de oameni, pregătind totul pas cu pas. Mi-e greu să cred că o singură persoană a luat în calcul toate aceste elemente“, spune el, explicând și de ce crede că prețul va crește. „Înainte de lansarea Bitcoin, au fost preminate aproximativ trei milioane de monede. Ei bine, «portofelele» acelea sunt neatinse. Asta îmi indică mie că cel sau cei care au creat moneda nu s-au uitat la un maxim de 1.000 de dolari, ci mai sus“.

Cum funcționează bancomatul: te autentifici prin scanarea codului portofelului tău digital, fie printr-un cod QR tipărit, fie prin cel afișat pe ecranul dispozitivului mobil, alegi valoarea pe care vrei s-o depui în cont și banii îți vor fi convertiți în Bitcoin. Nu trebuie să cumperi un Bitcoin, dacă nu vrei, ci poți cumpăra și de 10 lei. Bancomatul îți arată rata de schimb și tu alegi cât de mult vrei să depui în cont. Din cont îți poți folosi apoi monedele digitale acolo unde se poate.

Cum a ajuns la Bitcoin?

Înainte de lumea Bitcoin și a altor monede digitale, George Rotariu a fost jucător profesionist de poker. A aflat de oportunitățile din acest domeniu de la fratele său, care locuiește în Canada. „Când mi-a spus prima dată de Bitcoin, mi s-a părut o idee interesantă. În seara în care am aflat, eram la masă, la poker, și am devenit puțin inactiv, m-am apucat să citesc despre monedă. Apoi m-am gândit cum am putea-o aduce în România, să-i ajutăm pe oameni să vândă, să cumpere“, spune acesta. A adus-o în România prin primul bancomat și susține că o folosește când are ocazia, cum ar fi să mănânce la restaurant plătind cu bitcoini.

Bancomatul adus în prezent în România funcționează doar cu Bitcoin, dar pe viitor va importa modele care acceptă trei tipuri de monede, printre care și Litecoin, a doua cea mai populară. Compania reține un comision de 3% din tranzacții, iar cea mai mare sumă care poate fi tranzacționată este de două monede: puțin sub 4.000 de lei. Cel mai mult a vrut să schimbe un utilizator din Craiova, a venit cu cinci monede.

Nu este un secret că unul dintre pilonii pe care a crescut Silk Road, piața neagră a Internetului, este și existența Bitcoin, o monedă care îi ajută pe utilizatori să rămână anonimi. Rotariu consideră însă că nu Bitcoin e cauza, ci doar cel mai ușor mijloc de plată. „Nu poți să dai vina pe Bitcoin că există această piață neagră, dar, totodată, dacă n-ar fi fost această monedă digitală poate n-ar fi crescut atât de mult. Însă nu înseamnă că Bitcoin e folosit doar la așa ceva, și banii obișnuiți au fost utilizați la așa ceva“, afirmă acesta.