Windows 8.1 crește în popularitate pe fondul scăderii interesului pentru Windows XP

de: Alexandru Puiu
03 11. 2014

Într-o perioadă în care mulţi dintre noi se îndârjesc să nu facă tranziţia de la Windows 7, popularitatea Windows 8.1 a reuşit să depăşească pragul de 10 procente.

Windows 8 şi nu reprezintă nişte sisteme de operare foarte reuşite sau populare. Cu toate acestea, a investit sume de bani semnificative în marketing şi a făcut tot posibilul să popularizeze sistemul de operare în fața Windows 7 și acești factori au dus la actualele procente.

În cel mai recent studiu pe marginea acestui subiect, a ieşit la iveală că Windows 8 şi Windows 8.1 au ajuns să fie instalate pe circa 15% din PC-uri. În particular, Windows 8 a înregistrat o creştere până la 5,8%, pe când Windows 8.1 a ajuns la 10,92% din piaţă. Cei de la Net Applications au ţinut să menţioneze că aceasta este prima dată când Windows 8.1 a depăşit pragul de 10%. În contextul în care a trecut mai bine de un an de la lansarea sa, acesta nu este nici pe departe un subiect de mândrie, chiar dacă ar putea fi perceput ca o realizare semnificativă în comparaţie cu eşecul înregistrat de Windows 8.

Partea amuzantă este că Windows 7 refuză să scadă când vine vorba de cota sa de piaţă. Chiar şi după ce Microsoft s-a ambiţionat să nu mai livreze licenţe OEM de Windows 7 către producătorii de PC-uri, respectivul sistem de operare a înregistrat o creştere de 0,34% până la 53,05%. În teorie, de acum ar trebui că această popularitate să stagneze, dar nu este nimic sigur.

Popularitatea Windows 8 şi Windows 8.1 a crescut exclusiv pe spatele Windows Vista şi Windows XP. Pentru prima oară în aproape 10 ani, cota de piaţă a Windows XP a scăzut sub 20%. Rămâne să vedem dacă Windows 10 va reuşi în 2015 să impresioneze mai rapid publicul larg.

Achiziție: Dacă dorești un gadget cu Windows 8.1, ai aici o listă cu tablete care au sistemul preinstalat și un preț de la puțin peste 1.000 de lei. Aici, lista cu tablete cu Windows 8 duce prețul puțin mai jos. Când vine vorba de laptopuri, cele mai mici prețuri încep de la 1.000 de lei și urcă până la aproape 10.000 de lei.