Panasonic Lumix FZ1000 – Cel mai bun aparat foto pentru orice situație [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
03 11. 2014

Panasonic Lumix FZ1000 este unul dintre acele aparate care apar, din când în când, și schimbă modul în care privești o categorie de produse. Are un obiectiv excelent, filmează 4K, este greu, este un bridge și este de cumpărat.

Panasonic Lumix FZ1000 are 20 megapixeli pe un senzor de un inci, folosește un obiectiv Leica Vario-Elmarit și are o distanță focală, echivalent în format full-frame, de 25-400 mm. Este poate cel mai eficient zoom all around pe care să îl ai la îndemână în cele mai multe situații cotidiene. FZ1000 este un pariu serios al Panasonic și după cum arată acum l-a câștigat deja.

Preț: Panasonic Lumix FZ1000 la un preț de 4.200 de lei.

Introducere – Panasonic Lumix FZ1000

Obiectivul fabricat de Leica acoperă o distanță focală pentru care cu greu găsești un corespondent în mirrorless sau DSLR la un preț rezonabil. Pornește de la 25mm până la 400mm, cu o diafragmă variabilă între f/2.8 și f/4. Este sharp dincolo de f/4, dar poți fixa în timpul zilei undeva la f/5.6 sau f/6.3 și este foarte bine.

Aparatul dispune de un stabilizator optic pe cinci axe și dispune de un sistem de autofocalizare în 49 de puncte, dar am preferat de fiecare dată să decid eu unde va focaliza, alegând fie o regiune, fie un punct. Valoarea ISO este între 125 și 12.800, dar orice peste 3.200 este la mila norocului. Este, totuși, un aparat cu senzor de un inci, dar mulțumită stabilizatorului de imagine poți seta viteze de declanșare mai mici.

Viteza obturatorului ajunge până la 1/16.000 sec., mulțumită celui electronic. Dacă îl alegi pe acesta mai ai un avantaj: aparatul este silențios și poți face foarte ușor poze incognito. De asemenea, ecranul de 3 inci este articulat și vine la îndemână de fiecare dată când vrei să filmezi sau fotografiezi din unghiuri mai dificile.

Aparatul cântărește puțin peste 800 de grame. Este greu și obiectivul este cea mai grea parte, dar este unul dintre cele mai plăcute aparate cu care să lucrezi. Odată ce te-ai obișnuit cu sistemul Panasonic, cu meniurile sale și cu modurile sale, totul este la îndemână. Inelul de zoom merge foarte bine, deși poți face asta și cu levierul din jurul declanșatorului, iar focalizarea manuală cu modul peaking activat este eficientă.

Selectorul de moduri este în partea dreaptă, ai două custom, celebrul PASM, unul inteligent auto și unul creativ, dacă dorești să folosești unul dintre multiplele filtre ale Panasonic. De asemenea, de aici alegi și modul filmare, deși poți porni înregistrarea (doar full HD) direct din modul de fotografiere. Mai rămâne să spun că aparatul dispune de WiFi pentru sincronizarea pozelor cu telefonul sau tableta.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Panasonic Lumix FZ1000 review/”/]

Puncte pro – Lumix FZ1000

Este poate cel mai bun aparat pe care îl poți cumpăra și să faci atâtea lucruri cu el. Obiectivul este excelent, modurile sunt eficiente atât pentru amatori, cât și pentru profesioniști, iar ecranul rabatabil se va dovedi foarte util în multe situații.

Calitatea construcției și a funcționalităților este de apreciat și lăudat, în egală măsură, pentru Panasonic. Odată cu mai vechiul Lumix GH3, compania și-a regândit linia de produse și sunt din ce în ce mai competitive și eficiente. Acesta e un exemplu, deoarece filmează și 4K, are un sistem foarte bun de stabilizare și sunetul înregistrat cu microfonul acestuia este decent.

Conectivitatea WiFi va fi mereu un plus pentru orice aparat, indiferent că este DSLR, mirrorless sau compact, iar Panasonic se achită de acest lucru. De asemenea, Panasonic livrează culori foarte bune și poze JPG gata de folosit pe Facebook, Instagram sau chiar în articole de presă, dacă ești interesat de așa ceva. Le poți procesa într-o aplicație de smartphone și sunt gata de distribuire.

Puncte contra – Lumix FZ1000

Aș fi preferat ca ecranul să aibă o bucată de sticlă peste din margine în margine, nu cum este acesta creat acum. Ar fi fost mai ușor de curățat și nici nu ar fi strâns mizerie pe margine.

Sistemul de stabilizare optică este eficient în cea mai mare parte a timpului, dar își arată limitările noaptea, când reduci destul de mult viteza și majoritatea imaginilor ies blurate, nereușind de cele mai multe ori să compenseze mișcarea mâinii.

Am zis deja că obiectivul este greu, iar aparatul este robust, dar există un mic dezechilibru între corpul aparatului și obiectiv. Panasonic a pierdut din vedere că ar putea crește puțin greutatea pentru a echilibra mai bine aparatul, dar este un compromis pe care îl pot înțelege, deși nu mă mulțumește.

Concluzie

Panasonic Lumix FZ1000 are un preț identic cu Sony RX10 (la ora scrierii acestui review), principalul său rival și cel care a pornit trendul în care s-a înscris acest aparat. Totuși, pierzând obiectivul Sony cu diafragmă constantă, aș alege oricând Lumix FZ1000 mulțumită multitudinii de funcționalități, de la filmare 4K la distanță focală mai mare și stabilizare optică mai bună. Pe scurt, Sony a pornit o idee, Panasonic a fructificat-o mai bine și Lumix FZ1000 este rezultatul.

Mostre foto Lumix FZ1000

Fotografiile de mai jos sunt procesate din format RAW și redimensionate.