Omote este invenția care poate reinventa realitatea augmentată și s-o facă utilă

de: Răzvan Băltărețu
19 08. 2014

Realitatea virtuală face un pas înainte cu Omote. Probabil că numele nu îți spune nimic, dar este un dispozitiv care urmărește fața unui individ și aplică pe aceasta, în timp real, un „machiaj“.

„Fața“ digitală pe care o poate crea Omote presupune că, în primă fază, îți este cartografiată. Apoi, dispozitivul urmărește mișcările feței și aplică stratul digital. Omote este o creație japoneză și „creierul“ acesteia producătorul și directorul tehnic Nobumichi Asai. El s-a mai preocupat de proiectarea unor astfel de straturi pe clădiri și scene speciale, scrie CNET.

Ceea ce Omote realizează poate fi numit „machiaj digital“, deși în prezent mai are unele scăpări. Sistemul nu procesează suficient de repede mișcările, deși sunt destul de lente, și își recalibrează poziția de fiecare dată cu câțiva milimetri. Pentru o primă încercare este o idee bună, dar pe viitor are nevoie de ceva care să urmărească mai bine mișcarea individului.

Află și: Noul Oculus Rift DK2 foloseşte display-uri de Galaxy Note 3, la propriu

Sistemul Omote scanează față folosind raze laser, apoi pentru ghidare folosește puncte suprapuse pe fața persoanei. Cât despre hardware, Asai nu a dezvăluit ce echipament a folosit. În trecut a mai lucrat cu Microsoft Kinect și este un gadget care și-a dovedit performanța pentru astfel de proiecte.

În videoclipul de mai jos, modelul se mișcă destul de puțin. Într-o aplicație reală, Omote ar putea fi folosit pe o scenă de teatru pentru a crea un decor special. Practic, ceea ce efectele vizuale au făcut pentru filme Omote poate face pentru astfel de reprezentații reale.