Obama permite NSA-ului să exploateze vulnerabilitățile în online

de: Radu Neagu
15 04. 2014

Un raport recent spune că președintele Barack Obama a precizat că NSA-ul trebuie să dezvăluie orice vulnerabilitate din online pe care o găsește.

Problema este că NSA-ul nu este obligată în nici un fel să dezvăluie aceste vulnerabilități atunci când sunt clasificate ca un pericol pentru securitatea națională. Procesul este mai complicat în situații de genul, NSA-ul având autoritate clară în ceea ce privește decizia de a menționa o vulnerabilitate sau nu. Astfel, agenția poate clasifica în funcție de interesele sale, orice vulnerabilitate pe care o descoperă și o poate folosi pentru a spiona respectiva companie care este afectată.

Decizia a fost făcută de președintele Statelor Unite, în ianuarie, atunci când se lucra la reformele NSA, însă nu a fost făcută publică decât vinerea trecută, atunci când Casa Albă a negat faptul că ar cunoaște existența vulnerabilității Heartbleed, care a afectat o mare parte din serverele de internet.

Există îngrijorări legate de faptul că agenția, NSA, a folosit acest bug timp de multă vreme pentru a își duce la îndeplinire planurile sale, un alt lucru care a fost negat cu vehemență de către purtătorii de cuvânt. Pe de altă parte, documentele făcute publice de Eduard Snowden demonstrează faptul că NSA-ul era interesat de acest tip de intruziune, printr-un program numit Bullrun.

Discuția are multe fețe în acest moment, iar implicațiile prea mari ar putea duce la un nou scandal de proporții, momentan însă toată lumea spune că nu știa nimic.