Acel iMac cu ecran 5K depăşeşte performanţa extravagantelor Mac Pro

de: Alexandru Puiu
23 10. 2014

Deşi sistemele Mac Pro de la sunt ostentativ de scumpe şi rapide, noul Retina iMac cu rezoluţie nativă 5K depăşeşte performanţa acelor creaţii.

Lansarea noilor iPad-uri de săptămâna trecută a fost eclipsată de nişte . Înfăţişate în imaginea de mai sus, în anumite teste, acestea se pare că reuşesc să depăşească performanţa unui Mac Pro.

Sistemele Mac Pro de la Apple, pe lângă faptul că arată spectaculos, sunt versatile, au opţiuni variate de upgrade şi rezistă foarte bine în timp. Acestea au fost gândite pentru profesioniştii care activează în editare foto-video sau în proiectare. Din cauza publicului ţintă, preţul de achiziţie pentru un Mac Pro cu configuraţia de bază începe de la 3.000 de dolari. Deşi vă puteţi personaliza la maximum un astfel de Mac, pe când un iMac este mult mai limitat, nimeni nu s-a aşteptat ca un Retina iMac să depăşească performanţa acelui desktop şi, în acelaşi timp, să integreze şi un monitor din altă ligă.

Testul comparativ a fost realizat de John Poole de la Primate Labs. Acesta din urmă a ajuns la concluzia că un Retina iMac de 27 de inci dotat cu procesor Intel Core i7 – 4790K la 4GHz este mai sprinten decât un Mac Pro entry level construit în jurul unui Xeon E5-1620 v2 tactat la 3,7GHz. Merită reţinut că testul cu pricina se referă la performanţa per core, în contextul în care la capitolul teste multi-core, Mac Pro a ieşit un pic în câştig.

Din start, procesoarele Intel Xeon sunt create pentru performanţă multi-core în aplicaţii optimizate pentru astfel de tehnologii avansate, de aici şi avansul de performanţă în anumite teste al desktop-ului Apple. Pornind de la această premisă, trebuie să vă gândiţi dacă scenariile voastre de utilizare implică folosirea de aplicaţii care ştiu să profite de Xeon. Dacă nu este cazul şi vă încântă şi ideea unui ecran 5K, ar fi mai bine să vă orientaţi către achiziţia unui all-in-one al aceleiaşi companii. La final, depinde doar de voi cum vă decideţi să cheltuiţi 3.000 de dolari pe un desktop.

Dacă nu vrei să dai atâția bani pe un iMac, vechile modele sunt disponibile în România și la preț mai mic. De asemenea, nu exclude din calcul și un Macbook Pro foarte bun.