Poate cel mai enervant lucru online este reinventat. Cum arată noul sistem CAPTCHA [VIDEO]

de: Alexandru Puiu
04 12. 2014

Într-o mutare surprinzătoare a celor de la , compania americană a decis reinventarea codurilor formate din litere greu de citit cu noul No CAPTCHA reCAPTCHA.

Deja de mulţi ani, atunci când încercaţi să vă creaţi un cont pe un site sau să vă autentificaţi pe un an altul veţi fi întâmpinat de un . Respectivul cod greu de înţeles are ca scop prevenirea spam-ului şi confirmarea faptului că există un om în faţa tastaturii care se străduieşte să acceseze o anumită pagină web. În teorie, această metodă de autentificare a funcţionat tot timpul, cu excepţia cazurilor în care nici cu un volum de atenţie supra omenesc nu aţi înţeles ce caractere se ascundeau în spatele liniilor, punctelor şi curbelor de pe ecran.

Pentru că suntem în 2014 şi lucrurile nu ar trebui să mai fie atât de complicate pe internet, cei de la Google s-au decis să creeze un API ce poate fi folosit de orice organizaţii, companii sau instituţii online pentru a înlocui clasicul Captcha. Această inovaţie va fi ascunsă în spatele jocului de cuvinte No CAPTCHA reCAPTCHA.

Partea cea mai bună a noului sistem constă în abilitatea sa de a recunoaşte în timp real, printr-un amalgam de factori ce trebuie să coincidă, faptul că în faţa tastaturii îşi găseşte locul o persoană. Respectiva listă de factori include modificarea poziţiei cursorului, adresa voastră IP şi, eventual, o întrebare cât se poate de simplă. Toate aceste particularităţi sunt cuprinse împreună într-un motor de analiză de risc. Când acesta eşuează, pentru simplul motiv că nu este sigur vizavi de personalitatea voastră, vă serveşte un Captcha clasic sau un joc de imagini prin care trebuie să selectaţi câteva imagini ce sunt similare ca şi conţinut cu prima din listă.

Acesta din urmă este un sistem ce are şi un efect secundar: îmbunătăţeşte algoritmul de recunoaştere al imaginilor pe care îl foloseşte Google la căutare. Pentru a vedea la prima mână cum se manifestă noul sistem, Snapchat, WordPress şi Humble Bundle deja l-au implementat ca mod principal de verificare a identităţii.