Logitech K830 – Și sufrageria are nevoie de o tastatură [REVIEW]
Și sufrageria are nevoie de o tastatură, mică, cu conexiune wireless, cu iluminare a tastelor, și eventual și cu un touchpad integrat, pentru o experiență cât mai plăcută. La fel cum se spune și în cazul aplicațiilor pentru dispozitivele mobile, „There is an app for that“ există și în cazul de față, un produs care îndeplinește toate aceste cerințe, Logitech K830.
Orice sufragerie ar trebui să aibă un PC, sau un SmartTV, sau un player inteligent. Acesta este scopul producătorilor și desigur, și trend-ul la care ne adaptăm cu toții. Desigur, pentru orice utilizator și preferință a acestuia există acolo undeva un produs, însă este mai greu pentru o companie să reușească să combine într-un produs, mai multe funcții și să îl facă cu adevărat un produs cerut de utilizatori. Logitech reușește acest lucru pe segmentul de periferice, și sunt recunoscuți pentru asta de multă vreme.
Personal, nu sunt un utilizator avid de SmartTV și televizorul, sau proiectorul care mai ajunge la teste ajunge conectat tot timpul la PC. Folosesc o tastatură cu fir pentru scris, și probabil și pentru fiecare activitate posibilă, cum ar fi și cea de a pune un film pe televizor. Desigur, asta înseamnă că trebuie să mă deplasez aproape de PC. Nici asta nu e o problemă, am învățat că trebuie să mă ridic destul de des de la birou sau de pe canapea, e mai sănătos așa.
De când a ajuns tastatura Logitech K830 la mine, trebuie să recunosc că mi-am schimbat puțin stilul. Nici măcar telecomanda inteligentă a televizorului Smart de la LG, despre care am scris atât de multe rânduri, nu își mai găsește altă utilizare decât pentru pornirea și oprirea televizorului. De ce? Pentru că îmi este mai ușor să folosesc tastatura și touchpad-ul pentru navigarea în meniu.
Design-ul acesteia este simplist. Atât de simplist încât nici măcar nu simt lipsa anumitor butoane pe tastatură, sau a tastelor numerice. Pur și simplu pentru vizionarea de filme sau browsing-ul web pe televizor, nu am nevoie. Este destul de subțire și destul de ușoară pentru a nu mă incomoda în activitatea relaxantă de vizionare.
Tastatura deține tot blocul de taste obișnuit, iar segmentul în care se regăsește de obicei tastatura numerică a fost înlocuit cu un touchpad de dimensiuni generoase. Touchpad-ul deține desigur și butoanele aferente click dreapta și stânga ale mouse-ului. Deasupra acestuia avem trei butoane esențiale pentru vizionarea de materiale multimedia pe un ecran mare, și anume butonul de Mute, și cele de Volum. Distincte și ușor de învățat.
Iluminarea este importantă pentru o tastatură de sufragerie. Este un element care încă nu înțeleg de ce nu a fost complet implementat pe orice telecomandă a unui dispozitiv despre care se știe că va fi folosit într-o cameră unde pentru a viziona un film se stinge lumina. E aiurea să înveți încă butoanele unei telecomenzi, sau să te ghidezi după acea mică proeminență de pe tasta centrală pentru a căuta pe întuneric butonul de volum sau de schimare a canalului.
Logiteck K830 are două niveluri de luminozitate, al treilea fiind posibilitatea de a o opri complet, asta pentru situațiile în care este multă lumină și vrei să economisești bateriile. Nu trebuie să vă îngrijorați că vă distrage atenția în timp ce vă uitați la film, iluminarea se stinge singură în câteva secunde după ce o puneți deoparte.
Conectarea tastaturii se face prin intermediul unui dongle mic mic mic. Logitech Unifying se numește, și este capabil să controleze și alte periferice Logitech, simultan, care suportă acest standard. Este atât de mic încât poate fi uitat într-un port USB și nu deranjează pe nimeni. Nu mă credeți, imaginea de mai sus spune tot, și nu e nevoie de un alt obiect pentru a îl compara, conectorul USB intră de tot în portul respectiv.
Puteți să spuneți ce vreți despre Windows 8, însă această tastatură se folosește de funcțiile acestui sistem de operare cel mai bine. Practic a fost creată pentru a fi perfect compatibilă cu acesta. Atât tasta de Windows este binevenită cât și touchpad-ul de dimensiuni generoase, care poate folosi gesturile implementate nativ în acest sistem de operare, pe toate chiar.
Mare mi-a fost mirarea când am introdus dongle-ul USB într-un televizor Smart și am avut instant acces la toate funcțiile tastaturii. Butonul de Windows a devenit buton de Home pentru meniul principal, tastele de volum au funcționat ca atare, ia touchpad-ul suportă chiar și swipe sau scroll cu două degete.
Autonomia este bună, probabil foarte bună. O butonez de aproape 3 săptămâni și nu dă semne de oboseală. Nici măcar nu am încărcat-o de când am scos-o din cutie. Producătorul spune că poate ajunge la 6 luni lejer în utilizarea de sufragerie. Încărcarea se face printr-un port microUSB, rapid, ușor, de la un PC. Are un acumulator intern, așadar nu trebuie să vă faceți griji de schimbarea bateriilor.
Logitech K830 este reprogramabilă. Software-ul Logitech Companion vă ajută în acest scop, și prin intermediul acestuia se pot schimba funcțiile de scrooling, scurtăturile care pot fi accesate cu tasta Fn, la fel ca și la un laptop. E drep, am folosit-o foarte mult fără aceste customizări, însă dacă aveți suficient timp la dispozitiție puteți să o reprogramați la fel ca pe cea de la desktop. E plăcut să știi că producătorul oferă această capabilitate și pentru un produs ca nu este pentru gaming.
Butonul de pornire este puțin enervant, în sensul că necesită puțină forță pentru a fi mutat dintr-o poziție în alta, însă având în vedere că tastatura intră în standby destul de repede, nu văd de ce am umbla la el prea des. În concluzie, Logitech K830 pare a fi cea mai bună tastatură pentru sufragerie, pe care am testat-o până acum. Prețul acesteia este de aproximativ 450 lei, însă ținând cont de calitatea construcției, autonomia, și nivelul de compatibilitate și customizabilitate pe care îl oferă, pot spune că își merită pe deplin banii.