LG G3 – noul super smartphone: simplu, inteligent şi atrăgător [PREVIEW]

de: Alexandru Puiu
27 05. 2014

După speculaţii care au dezvăluit o mare parte din detaliile noului LG G3, terminalul tocmai a avut un

În cadrul a şase evenimente desfăşurate simultan în şase oraşe importante de pe mapamond, LG a dezvăluit în sfârşit un smartphone care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Noul , urmaşul G2-ului de acum un an, este menit să impresioneze audienţa atât printr-un set de specificaţii impresionante, cât şi prin detalii care îţi fac viaţa mai uşoară. Prima impresie? Este cu cel puţin un nivel peste ceea ce a reuşit să realizeze Samsung cu al său Galaxy S5.

Deşi în eveniment a avut parte de laude neţărmurite şi epitete demne de un zeu grec, există un pic de merit în fiecare afirmaţie făcută de oficialii companiei. Da, acesta s-ar putea să fie cel mai puternic telefon disponibil pe piaţă şi, prin mici detalii, este capabil să înveţe din comportamentul vostru. Nu aş merge totuşi atât de departe încât să-l definesc ca fiind ,,Cea mai inteligentă inovaţie pe o piaţă de smartphone-uri cu o evoluţie rapidă.”

LG G3 – Specificaţii tehnice

Punctul forte al acestui terminal constă în câteva elemente software bine gândite. Înainte de orice însă, este rezultatul unui hardware actual şi un design industrial fără compromis.

Este construit în jurul unui ecran IPS de 5,5 inci cu o rezoluţie nativă quad HD – 2560 x 1440 şi o densitate de pixeli de 538 ppi. Procesorul este un Snapdragon 801 quad core de la Qualcomm tactat la 2,5 GHz. Are o memorie internă 16 sau 32GB şi, în funcţie de aceasta, beneficiaţi de 2GB sau 3GB de memorie RAM. Există şi un slot pentru un card microSD destinat extinderii capacităţii de stocare cu până la 128GB. Camera principală este de 13 megapixeli şi este dotată cu un sistem avansat de stabilitate optică intitulat OIS+. Tot la abilităţi speciale de capturră intră un sistem de focus ultra rapid intitulat Laser Auto Focus care, în teorie, ar trebui să vă uimească prin timpul de expunere necesar unei imagini clare şi plină de detalii. Camera frontală este de 2,1 megapixeli. Dedicată selfie-urilor, aceasta din urmă este capabilă să declanşeze imortalizarea momentului şi prin realizare unui gest, nu doar prin apăsarea unui buton.

Are o baterie de 3000 mAh ce poate fi schimbată cu uşurinţă. Nu lipsesc pe partea de conectică cele mai noi standarde, 4G şi HSPA+ 21Mbps, WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth Smart Ready Apt-X, A-GPS/Glonass. Dacă ţineţi la astfel de detalii, spre deosebire de creaţiile recente de la Samsung, G3 este compatibil doar cu USB 2.0, la capitolul transfer de date.

Din start, dispozitivul va veni preinstalat cu cea mai recentă versiune de Android KitKat 4.4.2 şi va fi disponibil în cinci culori cu caracter special, negru metalic, alb, auriu şampanie, violet şi roşu burgund. Dimensiunile sale sunt 146,3 x 74,6 x 8,9 milimetri şi greutatea totală este limitată la un decent 149 de grame.

După aspect, aţi fi tentaţi să credeţi că designul simplist este aliniat la trendurile actuale de înlocuire a plasticului, pentru partea din spate, cu aluminiu eloxat. Din păcate este exact acelaşi plastic, finisat în aşa fel încât să pară aluminiu şi să fie destul de rezistent la capturat amprente. Spatele este un pic arcuit, atât pentru a spori confortul la utilizarea cu o mână cât şi pentru facilita accesul la butonul vizibil de sub cameră, de power şi la cele două butoane care îl flanchează. Acestea au ca scop ajustarea volumului.

Detalii hardware şi software

Deşi ecranul a făcut un salt semnificativ de anul trecut, de la 5,2 la 5,5 inci, prin micşorarea marginilor ecranului, experienţa de utilizare ar trebui să fie destul de similară cu cea de anul trecut. Deoarece ecranul atrăgător quad HD este foarte eficient în a suge baterie, pe lângă faptul că are o baterie de 3000 mAh, mai mare decât Galaxy S5, şi tehnologia de fabricaţie este diferită de una tradiţională. Trecând peste faptul că vă puteţi bucura de schimbarea bateriei de la telefon în orice moment, aceasta foloseşte grafit, în locul metalului catodic, o tranziţie menită să sporească autonomia şi să vă ţină o zi departe de priză.

Ca de fiecare dată, pentru diferenţierea faţă de ceilalţi producători cu telefoane pe platformă Android, LG a introdus o nouă interfaţă pentru utilizatori. Chiar dacă meritele acesteia sunt subiective şi de obicei sunt impotrivă, tot la capitolul software avem câteva elemente ce merită lăudate. Noua tastatură inteligentă, Smart Keyboard, învaţă din gesturile pe care le faceţi la tastare şi din modul în care apăsaţi pe fiecare literă în parte pentru a micşora, în timp, cu până la 75% greşelile la tastare. În plus, puteţi mări sau micşora întreaga tastatură, pentru o experienţă de tastare mai confortabilă şi puteţi asocia simboluri utilizate frecvent anumitor taste pentru o viteză sporită la tehnoredactare.

Smart Notice este un sistem inteligent de notificări care, din multe puncte de vedere pare să ne amintească de Google Now, doar că este mai adânc ancorat în sistemul de operare. Printr-un limbaj natural, pe lângă faptul că vă poate aminti de un apel ratat mai devreme, vă poate avertiza că puteţi câştiga spaţiu prin ştergerea unor aplicaţii pe care nu le-aţi folosit prea des sau deloc. Relativ la vreme, încercând să fie util atunci când plecaţi de acasă, vă  poate aminti să vă luaţi o umbrelă, în loc să vă ,,spună” că va ploua diseară.

Pentru securitate sporită avem Knock Code şi Content Lock. Primul este sistemul de deblocare al telefonului printr-un ciocănit personalizat pe ecran patentat de LG. Al doilea este un mod de protejarea a datelor sensibile, pentru ca acestea să nu poată fi accesate de un prieten sau de vreun copil. Kill Switch, similar cu Find My iPhone de la Apple vă ajută să localizaţi, blocaţi sau ştergeţi întregul conţinut al telefonului de la distanţă.

Disponibilitate şi accesorii

Amatorii de accesorii nu vor fi neglijaţi când vine vorba de noul LG G3. Carcasa QuickCircle, printr-o fereastră de mici dimensiuni, vă permite accesul la cele mai importante funcţii ale telefonului fără să fie nevoie să o daţi la o parte. LG Tone Infinim este o nouă pereche de căşti stereo Bluetooth, pe care le puteţi achiziţiona odată cu telefonul şi care promit o calitate deosebită a sunetului datorită colaborării cu Harman Kardon. Printr-un dock compatibil Qi, vă puteţi încărca noul smartphone şi fără fir, din păcate nu este inclus în pachet.

Pe modelul celor de la HTC, şi LG G3 va fi disponibil de a doua zi după conferinţa de lansare. Mai precis, de astăzi, 28 mai, noul vârf de gamă al producătorului sud coreean este disponibil la nivel global prin peste 170 de distribuitori şi operatori de telefonie autohtoni. Aşteptăm să vedem preţurile oferite de Orange, Vodafone şi Cosmote, dar mai ales cele nesubvenţionate pentru a-l putea compara cum se cuvine cu concurenţa.