iPhone 6 se îndoaie, iar vinovați sunt utilizatorii

de: Răzvan Băltărețu
24 09. 2014

iPhone 6 Plus e mai sensibil decât alte telefoane de la Apple și se îndoaie, iar Internetul a explodat cu glume pe tema asta. Dincolo de orice reacție, nu e nimic ciudat că se îndoaie și doar utilizatorii sunt de vină.

iPhone 6 Plus nu e făcut să te așezi pe el. Sunt câteva telefoane peste care poți trece și cu mașina, dar acelea nu sunt nici cele mai subțiri sau „deștepte“, nici cele mai căutate. iPhone 6 și iPhone 6 Plus sunt două dintre cele mai subțiri și elegante telefoane pe care le are piața de oferit. Din fericire, au contracandidat sub forma HTC One (M8). Te-ai întrebat de ce One (M8) nu se îndoaie?

Soluția este în design și în filosofia companiilor. Apple a vrut dispozitive „mai subțiri“ decât cel de anul trecut, i-a reușit, și a vrut să fie din mai mult metal decât în trecut, i-a reușit și asta. Partea proastă când combini cele două premise Apple e că îți ies telefoane precum iPhone 6, care sunt destul de sensibile la presiune. HTC a ales metal, a ales un alt design și alte trăsături tehnice. HTC One (M8) este mai rezistent, metalul are formă concavă, pornind de deasupra bateriei până pe margini. Asta îi dă rezistență, e ca o boltă. iPhone 6 Plus (și nici cel mic) nu are așa design.

Orice telefon se îndoaie, am încercat asta cu Samsung Galaxy S4 pe care îl dețin, doar că cele din plastic își revin. Partea proastă la aluminiu e că își păstrează forma după ce l-ai îndoit sau s-a curbat de la căldură. E subțire, dar nu-i prea rezistent, e elegant, dar nu e prea prietenos cu presiunea mecanică.

Alte telefoane Apple care s-au îndoit – iPhone 5s la CultOfMac

iPhone 6 Plus nu a fost gândit să „funcționeze“ așa

Am citit multe reacții la problema cu iPhone 6 Plus și am observat un laitmotiv: telefonul a fost ținut în buzunarul de la spate, fără a-l scoate când utilizatorul s-a așezat. Care este rostul presupunerii că telefonul rezistă? Ei bine, nici iPhone 6 Plus, nici un alt telefon nu sunt gândite să stai pe ele. Pur și simplu au cu totul alte caracteristici, iar iPhone 6 Plus are o rezistență scăzută. Presupun că Apple știa, dar designul lui Jon Ive a fost mai important decât ingineria și fizica materialelor.

„LCD-urile sunt construite între straturi fragile de sticlă. Chiar dacă nu se sparg, să aplici o presiune pe ele poate afecta alinierea între straturile din față și din spate, iar asta va afecta performanța și calitatea imaginii“, a spus Raymond Soneira, președinte DisplayMate, citat de Wired. În utilizarea de zi cu zi, iPhone 6 Plus rezistă fără probleme. Să ții telefonul în buzunar și să te așezi pe el nu este o utilizare de zi cu zi. Nici să te chinui să îl îndoi ca să arăți că poate face asta nu e o chestiune obișnuită.

Revenind la mecanică, materiale și bun-simț, iPhone 6 Plus este o „paletă“ de 15,8 pe 7,78 cm cu o grosime de 7,1 mm. Spre comparație, avea 12,3 pe 5,86 cm cu o grosime de 7,6 mm. Mărești înălțimea, scazi grosimea și, natural, telefonul va fi mai sensibil la presiune, căci nu e făcut din adamantium.

Bentgate de pe iPhone 6 Plus nu este Antennagate de pe iPhone 4

În 2010, iPhone 4 avea o problemă. Designul nou, cu antenele de WiFi, GSM și Bluetooth conectate direct pe margine, a produs Antennagate. În anumite poziții, când atingeai marginea, pierdeai semnal. Steve Jobs, cofondatorul Apple și atunci director, a spus cu un cinism extrem că utilizatorii nu țin corect telefonul. iPhone 6 Plus cu Bentgate nu reprezintă același lucru.

Apple, dacă Tim Cook ar fi acel tip de personaj, ar putea veni și să spună că utilizatorii nu folosesc telefonul cum trebuie. Acum își permite și ar avea dreptate. Foarte probabil nu va face așa ceva. Da, Galaxy Note 4, HTC One (M8), Galaxy S4, LG G3, Xperia Z3 și multe altele sunt mai rezistente decât iPhone 6.

E un minus pentru imaginea Apple, dar nu este același caz ca în 2010. Ar fi însă o greșeală pentru companie să plătească daunele. Concluzia este simplă: dacă îți iei iPhone 6, nu îl consideră un tanc. Este cel mai performant și, totodată, cel mai sensibil iPhone produs vreodată. Iar la circa 3.000 de lei cât costă un iPhone 6 acum, nu e recomandat să te apuci să testezi dacă se îndoaie. Da, se îndoaie, Internetul e plin de dovezi.

În videoclipul de mai jos (de la minutul 1) sunt filmate cu încetinitorul cele două telefoane iPhone 6 într-un test de cădere. Dacă te uiți cu atenție, ai să vezi că ele se îndoaie și în aer de la șoc.