IBM cheltuie 3 miliarde de dolari pentru o nouă generație de procesoare
Se pare că era siliciului este pe cale să se încheie, sau cel puțin aceasta este părerea lui IBM care cheltuie o sumă exorbitantă pentru cercetarea în domeniu.
Oficialii companiei IBM spun că au deja în folosință, procesoare produse în litografia de 22 nm și nu intenționează să treacă prea curând la un proces de fabricație mai mic. Totuși, problemele de producție vor apărea la tehnologia de 7 nm. Compania intenționează să investească 3 miliarde de dolari în fonduri de cercetare pentru a găsi noi modalități de producție pentru cipuri, care să nu includă folosirea siliciului. Speranța lui IBM se află în tehnologia nanotuburilor din carbon, și în dezvoltarea acesteia la nivelul la care astăzi se află litografierea cu siliciu.
O altă alternativă pe care IBM o are în considerare este folosirea nanofotonilor cu siliciu, o tehnologie aflată tot în stadiu incipient de dezvoltare, care folosește impulsuri de lumină în locul celor electrice pentru a trimite datele către cip. Se spune că IBM investește de asemenea în noi modalități pentru dezvoltarea segmentului de ”quantum computing”, ieșind puțin din sfera tehnologiei folosite în ultimii 50 de ani.
Nu toți producătorii de procesoare urmează însă această cale. Intel urmează Legea lui Moore, și crește numărul de tranzistori de pe fiecare generație de procesoare, micșorând procesul de litografiere în același timp. Microsoft, care chiar dacă nu produce procesoare, intenționează să se ghideze după conceptele IBM pentru următoarea generație a motorului de căutare Bing. Acesta folosește deja alte tipuri de procesoare pentru serverele ce susțin Bing, în speranța că va obține performanțe mai ridicate decât rivalul său, Google.