HTC Desire 816 – nici așa, nici altminteri [REVIEW]
HTC Desire 816 nu-i nici un telefon scump, nu-i nici unul care să-și găsească ușor loc în buzunar. E unul care împachetează cam tot ceea ce face HTC bine, minus carcasa din aluminiu, și livrează către utilizatori.
După ce HTC a fost compania de pionierat în lumea Android, a pierdut foarte mult începând cu 2010. Mai nou, s-a uitat în curtea Samsung și și-a notat câteva idei. Astfel se poate să fi apărut acest phablet „de buget“.
Introducere
Nu toate telefoanele sunt construite la fel și nu pentru toate buzunarele, fizic și financiar. HTC Desire 816 te surprinde plăcut, în primul rând, prin ecran. Deși la densitatea pixelilor, cursa în care s-au înscris toți producătorii și pe care a câștigat-o LG cu G3, rămâne în urmă, nu ai să vezi prea ușor pixelii. Pur și simplu e un astfel de ecran la care îți pasă cum se văd culorile (sunt bine reproduse), cât de sus merge luminozitatea (rezonabil de sus) și cât de ușor e să ajungi cu degetul dintr-un colț în altul (ei, aici nu-i atât de ușor).
După HTC One și One (M8), două modele cu un design și o construcție deosebite, e greu să mai vrei sau să accepți de la taiwanezi ceva mai jos. Ei bine, Desire 816 e mai jos, cu mult, dar asta și pentru că e pentru alt preț, pentru alți utilizatori. Este un „Note“ pentru oamenii care nu vor să investească prea mulți bani într-un telefon cu ecran mare și nu vor Samsung.
Principala întrebare e: cât de ușor este să îl folosești? Are ecran de 5,5 inci, dar deloc „împachetat“ într-un corp cât mai mic. E mare, simplu și la obiect. Va fi mare în buzunar, în mână și va fi greu de folosit cu o mână (dacă nu ai mâini de baschetbalist). Are o oarecare aderență, plasticul de pe spate e lucios, dar trebuie să ai grijă când ajustezi prinderea, deoarece îl poți scăpa ușor.
HTC Desire 816 este unul dintre acele dispozitive care merită, doar dacă îi accepți lipsurile, le detaliez mai jos. Trebuie să știi că funcționează cu nano SIM, așa că dacă te decizi să cumperi așa ceva, fă rost de o cartelă potrivită.
Mai spun aici că HTC Desire 816 îți lasă senzația unui telefon supradimensionat. Poate că e doar telefon. Poate e phablet. Dacă e phablet, atunci nu există optimizări HTC în acest sens. A preluat ce a pus mai bun pe modelele One, a mai redus din dotări și a creat Desire 816. Samsung, spre exemplu, a gândit altfel linia Note și linia Mega. Totuși, nici Desire 816 nu e un high-end.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/HTC Desire 816/”/]
Specificații
Sunt mai multe detalii în imaginea de mai jos, dar vorbim despre un telefon cu procesor Snapdragon 400 cu patru nuclee la 1,6GHz, unul mediu, o memorie RAM de 1,5GB, stocare în 8GB, dar poate fi extinsă cu card, iar camera foto principală este de 13 megapixeli cu una secundară de 5MP. Bateria este de 2.600 mAh Li-Po, iar ca dimensiuni are 15,6 cm înălțime, 7,87 cm lățime și 0,79 cm grosime cu o greutate de 165 de grame.
HTC Desire 816 – Puncte pro
Ecranul de 5,5 inci HD nu își arată pixelii în sensul că n-o să-ți dai seama că are o densitate mai mică decât a ecranelor full HD. Într-o comparație directă ai să observi, dar în utilizarea de zi cu zi, când acesta ți-e telefonul uzual, nici n-ai să te mai gândești la acest aspect. De fapt, HTC a făcut o treabă foarte bună aici, atât cu nivelurile de luminozitate, cât și cu calitatea ecranului.
Camera de 13 megapixeli nu va fi cea mai cea de pe toate telefoanele, dar aplicația HTC o pune în valoare. Este rezonabil modul HDR, însă toate celelalte merită încercate. De asemenea, timpul de răspuns e foarte mic, la fel și cel de realizare a pozei. Dincolo de prețul dispozitivelor, n-aș spune că e o diferență între HTC One mini 2, semn că taiwanezii n-au luat-o pe scurtătură cu toate telefoanele ieftine.
Sunetul este excepțional, iar deocamdată HTC n-are rival la acest capitol. Difuzoarele sunt stereo, poziționate pe față, și te vei bucura din plin de orice melodie, film sau videoclip de pe YouTube. Dacă multimedia contează pentru tine, mai ales ascultatul de muzică sau vizionatul de filme, atunci Desire 816 poate livra la înălțimea așteptărilor.
Interfața Sense merită și ea lăudată. E simplă și eficientă, de la cum sunt desenate pictogramele la meniul cu comenzi rapide din meniul de notificări. Nu este cel mai eficient agregator de știri acel BlinkFeed, dar acesta e un detaliu mărunt față de ce livrează HTC peste Android. Dacă trebuie să faci un compromis și nu poți lua un dispozitiv cu Android pur, atunci Sense UI e cel mai bun răspuns la un skin de producător.
HTC Desire – Puncte contra
Bateria este de 2.600 mAh, dar parcă e puțin prea mică pentru cât ar fi putut să pună HTC în Desire 816 și pentru cât i-ar fi trebuit. Cu difuzoare atât de bune, cu un ecran atât de mare, nu te aștepți ca acest telefon să fie folosit doar pentru apeluri și SMS-uri.
Telefonul e mare, e nejustificat de mare și nu mă refer la ecran. Puteau fi puțin reduse dimensiunile, puțin din înălțime, puțin din lățime, căci grosimea e potrivită. Înainte de a-l cumpăra, verifică-l într-un showroom, vezi dacă e așa cum te așteptai, deoarece e important cum interacționezi cu un dispozitiv.
Am zis mai sus că are o carcasă din plastic, dar e un plastic destul de moale, cel puțin în centrul capacului bateriei. Nu te va incomoda în folosirea de zi cu zi, nu scârțâie, dar sunt momentele în care observi că s-au tăiat costurile și s-au tăiat uneori nejustificat, cum e carcasa. Putea fi folosit policarbonat mai rezistent, spre exemplu se puteau inspira de la Nokia Lumia 1520 (știu că nu sunt comparabile la preț, dar măcar la rezistența carcasei).