Fractal Design Newton R3 600W – Ce înseamnă certificarea 80 Plus Platinum [REVIEW]

de: Radu Neagu
05 01. 2014

Sursa este una dintre puținele componente PC căreia, în cele mai multe situații, nu i se acordă atenția cuvenită. De aici apar și problemele de stabilitate sau funcționare ale PC-ului și, ulterior și defecțiuni ale componentelor acestuia. Fractal Design Newton R3 600W este produsul pe care îl vom analiza pe parcursul acestui review, o sursă cu certificarea 80 Plus Platinum care promite să susțină un PC de gaming serios. Vom vedea, așadar, dacă este construită după standardele pe care le impune certificarea Platinum, dar și dacă se va descurca suficient de bine cu o serie de plăci performante.

Design

Cutia lui Fractal Design Newton R3 600W este destul de mare pentru produsul în sine. Motivul este în primul rând prezentarea, aceasta fiind ticsită cu toate informațiile tehnice de care ar avea nevoie utilizatorul înainte de a face o achiziție. De asemenea, adăpostește atât sursa, cât și accesoriile sale frumos ambalate.

La prima vedere, găsim manualul sursei, cu mulțumirile pentru alegerea făcută. Adevărul este că prezentarea nu lasă nimic de dorit.

Sub aceasta, descoperim sursa într-un săculeț, cu logo-ul producătorului, iar alături sunt cablul de alimentare și mănunchiul de cabluri. Sursa este una modulară, cablurile pentru placa de bază și o extensie dublă PCI-Express fiind atașate de aceasta.

Cablurile detașabile sunt frumos așezate și notate după dimensiunile și scopul acestora, într-o husă asemănătoare celei în care se țin cheile pentru reparații la mașină sau setul de cuțite al unui criminal în serie.

Aspectul exterior al sursei Fractal Design Newton R3 600W este bine lucrat, suprafața acesteia este acoperită de o vopsea neagră, mată, iar prin grilajul de aerisire în formă de fagure se pot observa o parte din componentele acesteia și ventilatorul de culoare albă, specific produselor Fractal Design.

Pe laterala dreaptă, se află specificațiile detaliate ale acesteia, tensiunile suportate și certificările sale. În partea de sus, logo-ul producătorului, fulgul de zăpadă, este profilat în carcasa lui Fractal Design Newton R3 600W.

Partea vizibilă la deschiderea carcasei prezintă numele producătorului, precum și modelul și seria sursei.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Fractal-Design-Newton-R3-600W Galerie/”/]

Specificații

[table id=205 /]

Interior

Interiorul pare destul de bine lucrat, la prima vedere. Se observă faptul că este o sursă de calitate atunci când ne uităm la componente. Etapa de filtrare este construită cu ajutorul a două bobine de ferită, două condensatoare ceramice (y caps) un varistor MOV și o siguranță. Toate aceste elemente atestă calitatea și fiabilitatea sursei.

Fractal Design Newton R3 600W folosește o combinație interesantă de controllere CM69-1 și CM6502. Primul controlează convertorul LLC, iar al doilea are grijă de circuitul PFC Booster și folosește o diodă SiC, precum și un condensator Nippon Chemi (105 ° C , 390uF , 400V). Ambele sunt componente high-end. Convertorul principal generează doar tensiunea de 12V (3.3V și 5V sunt generate din aceasta). Pentru obținerea unei puteri totale de 600W, această combinație este optimă.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Fractal-Design-Newton-R3-600W Galerie Interior/”/]

Performanță

Testele Fractal Design Newton R3 600W sunt efectuate conform sugestiilor de pe 80Plus.org, aceștia fiind cei care oferă certificările respective. Am încercat să respectăm cât mai mult procedurile de acolo, însă în lipsa echipamentelor dedicate am încărcat sursa în diverse situații și am măsurat voltajele pe fiecare ieșire, calculând astfel eficiența acesteia.

[table id=206 /]

Așa cum se observă, regulatorul de voltaj al sursei este foarte bun. Soluția de a genera 3.3 V și 5 V din tensiunea de 12 V este una foarte bună, asigurând o stabilitate maximă chiar și la încărcare de 100%.

Concluzii

Concluzia este destul de ușor de formulat în această situație. Sursa este un must-have pentru orice PC ce nu consumă mai mult de atât. Noi am folosit un AMD FX4100 cu 16 GB Memorie RAM DDR3 la 1866 MHz, un SSD Kingston HyperX de 240 GB și două plăci video Radeon R9 290X pe aceasta. Încărcarea a fost aproape de maxim, iar eficiența conform specificațiilor Platinum Plus.

O singură remarcă aș avea de făcut referitor la Fractal Design Newton R3 600W, însă asta doar ca să fiu puțin critic în această privință. Mi-aș fi dorit probabil mai multă ordine la interior, lipiturile să fie făcute cu o precizie mai ridicată, iar PCB-ul să fie mai bine decupat. Aici este doar părerea mea, pentru că acest lucru nu contează în folosință, iar utilizatorul cu siguranță nu va observa aceste aspecte.