Fractal Design ARC XL – Spațiul, ultima frontieră [REVIEW]
Fractal Design este o companie destul de tânără în acest domeniu al accesoriilor și componentelor de PC. Totuși ei mizează de la început pe calitatea produselor pe care le oferă și nu dezamăgesc niciodată consumatorul în acest sens. Pe lângă carcase, mai nou produc și surse, una dintre ele fiind chiar obiectul review-ului nostru. Fractal Design Arc XL este una dintre cele mai mari carcase construite de Fractal Design și cu siguranță una dintre cele mai încăpătoare. Dacă o carcasă de mici dimensiuni are o rigiditate mare, iar componentele instalabile sunt limitate ca număr, în interiorul lui Fractal Design Arc XL este loc pentru cel mai complex sistem pe care îl putem gândi, chiar și cu sistemele de răcire pe apă aferente. Aceasta va fi obiectul review-ului de astăzi, și ne vom axa pe construcția materialelor, flexibilitatea pe care o oferă, precum și pe o analiză mai obiectivă.
Specificații
[table id=213 /]
Design și Construcție
Aici avem de discutat destul de mult, așa că vom lua fiecare caracteristică pe rând. În primul rând carcasa vine într-o cutie mare, bine ambalată pentru a o proteja de lovituri. La interior, găsim carcasa și manualul de utilizare, cutia cu accesorii fiind la interiorul acesteia. Pe cutie sunt explicate toate elementele modulare ale carcasei, precum și sistemul de montare al componentelor la interior, sau ce șuruburi trebuie să desfaci pentru a curăța ventilatoarele. La prima vedere, carcasa este… mare, foarte mare. În comparație cu o carcasă ”normală” de PC, aș putea spune că este cu 30-40% mai voluminoasă.
Cutia cu accesorii indică pe spatele acesteia toate elementele pe care le conține precum și numărul lor, acestea fiind calculate pentru a ajunge și celui mai exigent utilizator.
Panoul lateral din plexi este acoperit cu folie atât pe interior cât și pe exterior, tocmai pentru a nu suferi zgârieturi în timpul transportului.
Partea frontală este realizată din material plastic, cu o textură asemănătoarele aluminiului polishat, foarte bine lucrată de altfel. Grila frontală este detașabilă, nu trebuie decât împinsă în partea superioară pentru a se debloca, și acoperă două lăcașuri de ventilatoare cu diametrul de 120 mm, din care unul este ocupat din fabrică.
Partea superioară deține toți conectorii necesari unui sistem performant. Avem două porturi USB 2.0 și două porturi USB 3.0, butonul de power, jack-urile pentru căști și microfon, și butonul pentru reglarea turației ventilatoarelor.
Zona inferioară a carcasei este acoperită de un filtru, ușor detașabil, care împiedică praful să intre în ventilatorul sursei.
Partea din spate este acoperită cu capace metalice de culoare albă, pentru sloturile PCI, și există posibilitatea de a monta sisteme de răcire cu apă dacă e să ne luăm după prezența găurilor pentru tubulatură.
Analiză interior
Spațiul cred că reprezintă ”ultima frontieră” pentru această carcasă. La prima vedere, se poate vedea că suportă aproape orice fel de placă de bază cu standardul ATX, chiar și Extended ATX sau XL ATX, mai exact plăcile de bază cu două procesoare.
În partea de sus, sunt lăcașurile de 5,25 inci, patru la număr, apoi cele de 3,5 pentru unitățile de stocare. Acestea sunt în număr de opt, așezate câte patru în suporturile modulare. Ambele sunt detașabile și se pot roti la 90 de grade. În cazul în care aveți de instalat plăci grafice cu o lungime mai mare de 330 de mm, vor trebui scoase. Toate lăcașurile de 3,5 sunt compatibile cu HDD-uri și SSD-uri de 2,5, însă asta nu împiedică producătorul să mai monteze doi suporți pentru SSD pe spatele suportului plăcii de bază.
În partea de jos, unde se montează sursa, avem două piciorușe de cauciuc care ridică sursa pentru ca ventilatorul poziționat dedesubt să aibă suficient loc pentru a trage aer. În acest fel se elimină destul de mult și zgomotul creat dacă aceasta ar fi montată foarte aproape de baza carcasei.
Partea din spate oferă posibilitatea unui cable managemenet exemplar. Avem un spațiu de 26 mm până la capacul din spate, spațiu în care încap și cele două SSD-uri în spațiul dedicat.
Galerie Imagini
Pentru cei care nu au avut timp să parcurgă explicațiile de mai sus sau pentru o analiză mai amănunțită a imaginilor, am inclus mai jos o galerie completă. [dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Fractal Design ARC XL/”/]
Concluzii
Sistemul montat în carcasă arată foarte bine. Este aerisit și permite încă montarea a multor ventilatoare sau a unui sistem de răcire cu apă. Placa din imaginea de mai sus este ATX Standard, și pare chiar mică pentru dimensiunile de placă acceptată de carcasă. Este suficient loc pentru 8 unități de stocare de 3,5 inci și chiar pentru două SSD-uri pe partea din spate. Răcirea este arhisuficientă pentru orice tip de sistem. Pe lângă cele trei ventilatoare incluse, avem posibilitatea de a monta încă patru, cu diametrul de 140 mm.
Probleme la montaj nu sunt, chiar deloc. Orificiile pentru cabluri sunt poziționate așa cum trebuie, seturile de șuruburi, distanțiere și sisteme de prindere suficiente și, cel mai important, toată structura este foarte rigidă. Carcasa merită toată atenția pentru un sistem foarte complex, sau cel puțin pentru unul simplu care poate suporta un număr mare de upgrade-uri și de componente adăugate pe parcurs.
Prețul Fractal Design ARC XL nu este totuși mic. La aproximativ 600 lei ne putem aștepta la toate elementele descrise mai sus, așadar este un preț corect.