Exoschelete românești care redau dreptul la viață paraplegicilor [VIDEO]
În România, la Oradea, o echipă formată din Andras Kapy și Dorin Hirte dezvoltă exoscheleți medicali, care vor putea ajuta oamenii paraplegici să se miște normal.
Echipa de la Oradea, participantă și la MVP Academy, a investit un an jumătate, aproximativ 60.000 de dolari și a ajuns la un prototip funcțional, care poate să redea mobilitatea oamenilor. Prototipul funcționează doar dacă ne sprijinim în cârje, dar esențial este faptul că oameni blocați în scaunul cu rotile pot sta în poziție verticală, se pot echilibra și pot vedea lumea. Potrivit lui Andras Kapy, invitat la Adevărul Live, marea dramă a acestora este tocmai faptul că nu pot ieși din casă, nu se pot mișca fără ajutorul altor persoane. În viitor, acest lucru se va schimba.
Cum funcționează AxoSuits?
„Ceea ce facem noi poate fi considerat drept o haină în care te îmbraci, te ridică şi te poţi plimba cu ajutorul acestuia. Este un costum pur robotic, funcţionează pe baterie pentru a-i ajuta pe pacienţi să iasă din izolarea socială şi noi am proiectat o mare parte din costum. Ceea ce n-am găsit la noi (n.r.: componente) le-am comandat online“, a spus Andras Kapy la Adevărul Live.
Potrivit creatorului său, mersul uman are o anumită algoritmică, iar acest proiect a fost dezvoltat special pentru persoanele paraplegice, care nu au calități motorii de la brâu în jos. În viitor, orădenii vor să dezvolte costume care să ia în considerare și incapacitatea de a mișca mâinile, adică persoanele tetraplegice.
„Costul este foarte redus pentru că noi suntem cei care am conceput robotul, noi l-am fabricat şi cercetarea şi dezvoltarea în România costă mai puţin decât în alte ţări“, a explicat Kapy de ce dispozitivul costă destul de puţină. Mai urmează omologarea la nivel european pentru comercializare, iar în modelul al doilea vom avea şi mâini funcţionale“, a mai spus Kapy. În ceea ce privește omologarea, Kapy menționează că aceasta este obligatorie pentru că dispozitivul lor este unul medical și trebuie să îndeplinească norme de siguranță pentru pacienți.
Kapy nu a dat cifre exacte pentru autonomie, deoarece e în fază de prototip, dar în prezent ajunge la circa trei ore. Totuşi, se aşteaptă ca performanţa să se îmbunătăţească pe măsură ce vor folosi baterii mai bune. „Acum nu are forma finală, iar fără baterii cântăreşte circa 15 kilograme, dar căutăm să reducem şi aici“, a mai spus Kapy.
Citește mai mult despre exoscheletul WREX pe playtech.ro.
De ce AxoSuits?
„Unul dintre principiile de bază a fost construirea unui model destul de ieftin pentru ca mai mulţi oameni să şi-l permită. Noi avem un preţ target între 15.000 şi 20.000 de euro, la nivelul unei maşini medii“, a spus Kapy. La nivel mondial, piaţa ar fi de 20 de milioane de oameni, iar în România estimarea ajunge la 4-500.000 de persoane. Kapy a s spus că în România vor distribui prin centrele specializate.
„Avem o colaborare bună cu un spital de la Băile Felix şi colaborăm cu medicii de acolo, ne ajută cu sfaturi pe partea medicală“, a mai spus Kapy. Sfaturile medicilor le-au folosit în adaptarea mişcării umane. „Riscurile pe care le-am luat noi în calcul în primă fază erau cu mult mai mari“, a spus Kapy. „Într-o ţară normală, un astfel de dispozitiv ar fi venit prin casa de asigurări, pacientul n-ar fi trebuit să îşi cumpere singur aşa ceva. Sistemul s-ar fi ocupat de problema sa“.
Concurența? „Există ca pe orice piaţă, însă la ora actuală preţurile sunt foarte mari. De asemenea, nici produsele concurenţei nu sunt lipsite de probleme. Noi suntem convinşi că este loc şi pentru noi“, a afirmat Kapy.
Problema cu dezvoltarea unor asemenea proiecte în România este accesul la fonduri. Iar cei de la AxoSuits nu au avut răbdarea de a aplica pentru asemenea fonduri, plus că startup-urile nu sunt avantajate, deoarece trebuie un istoric al firmei. „Ar fi bine însă dacă ar exista fonduri pentru dezvoltare tehnologică. Acest domeniu în care suntem noi nici nu are legi bine definite pentru produsele noastre. Apoi, să mai pierdem timp şi cu partea birocratică? Iar în prezent suntem doar doi, deşi vom mări echipa“, a încheiat Kapy.
Puteți urmări emisiunea integrală în videoclipul de mai jos.