Știați că există un „cel mai popular radio”… în inchisoare?

de: Alexandru Puiu
21 01. 2014

Pentru că era inevitabil să existe un top cu cele mai populare gadgeturi utilizabile în închisoare, SRF-39FP este cel mai popular radio.

În imaginea de mai sus, foarte prezentabil şi atractiv, este un radio AM/FM portabil cu numele de SONY SRF-39FP. Un studiu al celor de la The New Yorker a confirmat că acest aparat este unul dintre folosite de puşcăriaşi. Cel puţin, aceasta este situaţia în Statele Unite ale Americii, unde, clar, și-a câștigat titlul de „cel mai popular radio” în închisoare.

Are o carcasă transparentă şi o construcţie foarte simplă, din câteva circuite şi o antenă de cupru. Există câteva motive foarte bine definite pentru care acest aparat este preferatul celor care petrec o perioadă de timp în spatele gratiilor. În primul rând, carcasa nu permite transportul de marfă de contrabandă. În al doilea rând, faptul că funcţionează pe o singură baterie AA care îi conferă o autonomie de 40 de ore de este un atu foarte important. Pe lângă faptul că radiourile digitale cu o funcţionalitate similară necesită două baterii AAA şi nu oferă aceeaşi autonomie, un alt detaliu este chiar mai însemnat. În închisorile din Statele Unite, fiecare deţinut este restricţionat la a cheltui 320 de dolari pe bunuri de la magazin. În contextul în care preţurile nu sunt deloc mici, cu siguranţă bateriile nu sunt o prioritate în faţa unor gustări, haine sau alte necesităţi.

Un alt motiv pentru care SRF-39FP a devenit atât de popular vizează importanţa radioului în închisoare. Diverse studii au arătat că persoanele a căror intimitate şi viaţă socială sunt reduse, așa cum se întâmplă în închisoare, pot beneficia de un confort psihologic similar cu socializarea desprins din ştirile şi muzica de la radio.