Ești dezvoltator de jocuri? La Nordeus Hackathon te poți face remarcat [INTERVIU]

de: Octavian Palade
26 11. 2014

Nordeus, publisher al jocurilor Top Eleven și Sportster, organizează cea de a patra ediție a Nordeus Hackathon, o competiție în cadrul căreia programatori și designeri din Europa trebuie să dezvolte un joc în 24 de ore.

Pentru prima dată, competiția este deschisă și dezvoltatorilor români de jocuri, iar Playtech a stat de vorbă, prin email, cu Milan Đukić, PR Manager Nordeus, pentru a afla mai multe detalii despre concurs.

Milan Đukić, PR Manager Nordeus.

Miercuri, 26 noiembrie, este ultima zi în care românii se pot înscrie la hackathon. Înscrierea se poate face fie în echipe de maximum patru persoane, fie individual. La concurs vor participa 12 echipe, care se vor întrece pentru realizarea celui mai bun joc video pe o temă anume, dezvăluită în ziua concursului.

De ce ar trebui să se înscrie? În primul rând, pentru a dezvolta un joc în încercarea de a-l publica sau de a ieși în evidență în fața angajatorilor din întreaga lume. Organizatorii oferă transport și cazare până în Belgrad, unde se află sediul companiei.

”Nordeus Hackathon este oportunitatea perfectă pentru programatori, designeri și pentru alți creatori de jocuri să se pună la încercare, să vadă cum este să dezvolți un joc într-un scenariu bazat pe lumea reală, sub presiune, și să demonstreze că sunt capabili să realizeze un joc complet și sută la sută funcțional în mai puțin de 24 de ore. Asta îi face cu adevărat mândri de ce au reușit să realizeze și intră și în vizorul publicului larg. În plus, noi oferim o serie de premii foarte interesante, dar și o listă completă de alte beneficii: transport și cazare pentru orice echipă din afara Belgradului. Oferim mâncare și gustări pe tot parcursul competiției, camere pentru recreare și odihnă, camere cu jocuri de biliard, fussball, pinball, dar și multe alte activități”, a declarat PR Managerul.

Premiile sunt gândit special pentru cei pasionați de jocuri. ”Oferim console Playstation 4, Nintendo 3DS XL, Playstation Vita, tablete iPad mini 3, căști Razer Kraken, tastaturi Steelseries Apex, și mauși Logitech 502. Avem câte patru bucăți din fiecare premiu, pentru a ne asigura că fiecare membru al echipei câștigătoare primește câte un gadget din fiecare.”, a explicat Đukić.

Conceptul de hackathon, din ce în ce mai popular

Competițiile de genul Nordeus Hackathon nu mai sunt o noutate. În ultimii câțiva ani, această formă de eveniment a căpătat foarte multă popularitate, atât în lume, cât și la noi în țară. De exemplu, la Universitatea Politehnică din București se organizează constant astfel de competiții. ”Evenimentele de tip hackathon sunt foarte importante pentru țările în curs de dezvoltare, unde industria jocurilor este în creștere. Genul acesta de competiție le ajută pe companii să descopere talente noi, îi ajută pe programatori să iasă în evidență și să se angajeze. Avem studii care arată că cei mai mulți dintre participanții Nordeus Hackathon s-au angajat la diverse companii de jocuri sau software, din Serbia sau din țările învecinate. Bineînțeles, unii dintre ei lucrează acum la studioul nostru”.

Reprezentantul companiei spune, totuși, că studioul nu încearcă să-și extindă portofoliul de jocuri prin aceste competiții. ”Nu există nicio legătură între tema hackathonului și jocurile pe care Nordeus le dezvoltă. De exemplu, temele anterioare erau legate de jocuri de tip tower defense, shoot’em up sau colony simulation și cu toate astea noi nu avem astfel de titluri în portofoliu. Tema concursului se decide pe baza a numeroase date din industrie, iar acest aspect nu se va schimba prea curând. Acum, dacă ar fi să întrebi dacă dezvoltăm vreun joc nou, răspunsul este da, însă nu are nicio legătură cu tema Nordeus Hackathon”, a declarat acesta.

Ce șanse au, totuși, programatorii care participă la un hackathon să dezvolte jocului anului 2015? ”Cine știe? Noi sperăm ca echipele să creeze ceva care să îi motiveze să ducă proiectele până la sfârșit și să publice jocurile. Noi adunăm toate titlurile și le urcăm pe site-ul nostru, ca să poată avea și alții acces la ele, dar ce se va întâmpla cu proiectele realizate în timpul Nordeus Hackathon depinde numai de creatori!”.

Jocurile care au ieșit, până acum, prin ”porțile” Nordeus sunt de tip freemium. Asta însemnă că utilizatorul le descarcă gratuit, le joacă gratuit, însă poate debloca anumite funcționalități speciale plătind diverse sume de bani. De ce au ales sârbii această abordare? ”Noi credem că jocurile ar trebui să fie accesibile oricui, oriunde și pe orice dispozitiv, iar asta înseamnă, parțial, că jocurile trebuie să fie gratuite. Dar în afară de asta, jocurile trebuie să fie bine optimizate, să aibă o abordare și un gameplay senzaționale, uprgrade-uri și îmbunătățiri constante”, a explicat Milan Đukić.

Având în vedere că smartphone-urile și tabletele capată din ce în ce mai multă popularitate când vine vorba de gaming, nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva aceasta este direcția în care se îndreaptă toată industria. Cele două jocuri ale Nordeus sunt realizate pentru smartphone (Top Eleven) sau pentru Facebook (Sportster), însă compania este de părere că ”jocurile cross-platform reprezintă viitorului gamingului”.

Nordeus Hackathon este acum la cea de a patra ediție, iar reprezentantul Nordeus spune că, în ultimii patru ani, s-au schimbat destul multe. Competiția a evoluat atât din punct de vedere al tehnologiilor folosite de participanți, cât și din punct de vedere al organizării. ”Primul hackathon a fost un test chiar și pentru noi, și am vrut să vedem dacă putem organiza un astfel de eveniment. Hackathonul al doilea a fost o evoluție naturală și am reușit să aducem primele echipe internaționale. La hackathonul al treilea am reușit să ne extindem în regiune și am introdus concepte noi, precum întâlnirile cu echipele, prezentarea birourilor Nordeus, precum și sesiunile de consiliere dinaintea competiției. Ediția de anul acesta va avea echipe din întreaga Europă”.

 La ediția de anul acesta sunt așteptați participanți din Grecia, Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Macedonia, Marea Britanie, Muntenegru și, bineînțeles, România.