Epson TW7200 – un proiector inaccesibil care îşi justifică preţul, oarecum [REVIEW]

de: Alexandru Puiu
29 03. 2014

Deşi bugetul multora dintre noi nu ne permite să ne luăm un pentru cinema acasă, Epson TW7200 este destinat celor care au făcut un efort.

Totdeauna am fost de părere că lucrurile bune sunt uşor de lăudat. Fascinant este că atributul ,,bune” nu implică neapărat produse scumpe, ci o combinaţie foarte bine pusă la punct de funcţionalitate, design, trăinicie şi preţ. Cu toate că partea de trăinicie nu este relevantă în orice context, în momentul în care găseşti acel ceva ce poate sta la baza unei experienţe deosebite, ţi-ai dori să ţină pentru o veşnicie.

Deja de foarte mulţi ani cei de la sunt pe primul loc la nivel global când vine vorba de proiectoare de orice fel. Au investit enorm în cercetare în această divizie a companiei, iar creaţiile lor disponibile pe piaţă sunt o dovadă destul de clar a acestui fapt. Lucrurile devin şi mai evidente atunci când experimentezi un proiector high-end, precum .

Fără a fi vârful de gamă al producătorului, acest model integrează un amalgam de funcţii utile, o calitate spectaculoasă a imaginii proiectate şi o putere luminoasă remarcabilă. Vorbim de un dispozitiv care costă 6700 de lei, o sumă care s-ar putea să vă descurajeze să citiţi mai departe. Dacă reuşiţi însă să treceţi peste primul impuls, nu veţi fi dezamăgiţi.

Design şi conectică

Acesta este un proiector impozant, care de la prima vedere emană o putere remarcabilă. Dacă aş putea să folosesc o trăsătură de caracter umană în asociere cu Epson TW7200 aceea ar fi ,,hotărât”. Are 8,4 kilograme, de două sau trei ori mai mult decât majoritatea proiectoarelor pe care le-am avut la test. Cu 466 x 140 x 395 milimetri, reuşeşte în acelaşi timp, pe lângă faptul că e greu, să nu fie nici mic. Pare un aparat profesional dedicat celor care nu se încurcă cu mărunţişuri atunci când sunt în căutarea unui proiector pentru home cinema. Aceste dimensiuni sunt însă foarte importante pentru cei care au un spaţiu foarte restrâns dedicat aparaturii de proiecţie. Vorbim totuşi de o lungime de aproape jumătate de metru şi o lăţime de 0,4 metri.

Este aproape integral alb, doar zona care găzduieşte lentila şi cele câteva controale de pe suprafaţa superioară sunt de culoare neagră. Materialul folosit la construcţie este un plastic lucios care nu pare să fie un magnet de amprente. Întreaga parte din faţă este este formată dintr-un mare spaţiu pentru lentilă, flancat pe laterale de guri de aerisire. Capacul care protejează lentila se deschide şi se închide automat în momentul în care porniţi sau stingeţi proiectorul. Astfel, şi dacă-l instalaţi într-o zonă greu accesibilă, nu se va depune praf pe ,,sticlă”.

Referitor la zona în care îl montaţi, prin faptul că ventilaţia se face prin faţă nu aveţi nevoie de spaţiu pe laterale. Controlul pentru zoom şi focus se realizează manual folosind două roţi zimţate de la baza lentilei, accesibile de pe partea superioară a carcasei. Tot aici, găsim alte două roţi zimţate pentru ajustarea unghiului de proiecţie pe verticală şi orizontală. Acestea din urmă vă ajută enorm atunci când vreţi să proiectaţi imaginea mai sus sau mai jos, mai la stânga sau mai la dreapta. Prin această metodă, poziţia imaginii poate fi schimbată cu 96,3 procente pe verticală şi 47,1 procente pe orizontală în ambele sensuri, fără distorsiuni. Poziţia celor patru roţi zimţate poate fi modificată cu uşurinţă, fără ca nici una dintre ele să aibă joc. Deşi cea mai mare parte a setărilor se poate modifica prin intermediul telecomenzii, dacă se întâmplă să nu o găsiţi la un moment dat, aveţi controale similare pentru navigarea prin meniu pe marginea din dreapta a proiectorului, sub un capac glisant. Tot acolo, găsiţi două butoane mari pentru pornirea proiectorului şi schimbarea sursei de semnal.

Pe partea din spate se află conectica şi primul nostru minus.  Avem o intrare S-Video, o intrare video component, una video complex şi două porturi HDMI 1.4, compatibile cu conţinut 3D. Există un port USB 2.0 Type B, doar pentru service şi o mufă RS-232C. Aceasta din urmă se foloseşte pentru sistemele de automatizare din casele inteligente. Neajunsul este lipsa unei ieşiri audio de orice fel, analogică sau digitală. Astfel, nu puteţi, de exemplu, să introduceţi un semnal audio-video prin HDMI în proiector şi să extrageţi sunetul pentru a-l introduce într-un sistem audio cumsecade. Soluţia este să scoateţi sunetul separat direct din sursa de semnal, indiferent dacă este un notebook, un blu-ray player sau orice alt tip de player dedicat.

Specificaţii

Epson TW7200 este 2D şi 3D. Pentru proiecţie foloseşte tehnologia 3LCD şi o lampă cu o putere luminoasă de 2000 de lumeni. Durata de viaţă a lămpii este specificată la 4000 de ore de funcţionare în mod normal şi 5000 de ore în mod economic. Rezoluţia nativă de proiecţie este Full HD 1920 x 1080 pixeli cu un raport de aspect 16:9. Procesarea video se petrece la 10 biţi de culoare. Conţinutul video 2D este afişat la o frecvenţă de 240 Hz şi conţinutul 3D la 480 Hz. Aceasta din urmă este o valoare foarte importantă şi foarte bună, având în vedere că foloseşte tehnologie 3D activă cu ochelari cu unde radio. Personal, prefer tehnologia 3D pasivă, o percep ca fiind mai odihnitoare pentru ochi, dar o rată de reîmprospătare atât de mare cu 3D activ este de asemenea relaxantă.

Rata de proiecţie, calculată prin diagonala imaginii proiectate pe distanţă, variază în cazul TW7200 de la 1.34:1 până la 2.87:1. Zoom-ul manual are o plajă de mărire a imaginii de la 1:1 până la 1:2.1. Diagonala specificată a imaginii pe care o puteţi obţine cu acest model porneşte de la un minim de 30 de inci (76,2 centimetri) până la un maxim de 300 inci (7,62 metri). În testele mele am avut o imagine proiectată cu o diagonală de aproximativ 2,5 metri. Distanţa focală specificată este 22.5 mm – 47.2 mm. Focusul se ajustează doar manual.

Consumul energetic variază de la 270W, în mod economic, până la 334W în mod normal. Deşi nu este o valoare prea mică, o lampă atât de puternică era inevitabil să ,,sugă” o cantitate semnificativă de curent. Vizavi de zgomot, cei 22 decibeli în mod economic pot fi trecuţi uşor cu vederea. Dacă îl folosiţi în mod normal, saltul până la 32 de decibeli devine destul de sesizabil într-o cameră obişnuită, mai ales atunci când staţi la mai puţin de un metru şi jumătate de proiector. În orice alt context, Epson TW7200 poate fi clasificat ca fiind silenţios pentru dimensiunile sale.

Modurile de culoare sunt în număr de şase, defalcate pe 2D – Dynamic, Living Room, Natural, Cinema şi 3D – 3D Dynamic, 3D Cinema. Cel mai mult m-a încântat modul Cinema, atât pentru filme cât şi pentru fotografii sau navigat pe internet. Ca orice televizor 3D, formatele de conţinut 3D suportate sunt Side by side, Top and bottom şi Frame Packing. Pentru un efect 3D mai pronunţat sau mai puţin evident, puteţi modifica un parametru din meniu intitulat 3D depth adjusment. Ca tehnologii avansate, avem Epson Cinema Filter şi Super Resolution. Aceasta din urmă, după ce este activată, din testele mele, chiar reuşeşte într-un mod creativ să mărească parcă nivelul de detalii dintr-un cadru. Având în vedere că vizionaţi cu uşurinţă conţinut proiectat pe o diagonală de 2-3 metri, chiar şi în filmele Full HD încep să fie evidenţi pixelii de la o anumită distanţă, context în care Super Resolution compensează foarte bine acel neajuns. În plus, după activare, nu începe să apară zgomot de imagine sau artefacte.

Performanţă

După ce l-am pornit prima oară, am resetat proiectorul la setările  din fabrică. În primele zile m-am uitat la La Grande Belleza, The Counselor şi Romeo şi Julieta. M-am jucat South Park The Stick of Truth şi Battlefield 4. La capitolul 3D, am vizionat Thor The Dark World şi am retrăit Gravity. Am urmărit câteva episoade din True Detective şi Black Sails, iar pe parcursul Olimpiadei de Iarnă am pus pe ecran mare competiţiile de patinaj artistic.

Din start, culorile afişate erau vibrante şi luminoase fără a fi supra-saturate. În La Grande Belleza, detaliile Romei erau atât de frumos reproduse încât erai tentat să trăieşti cu impresia că te uiţi la nişte tablouri executate cu măiestrie. Detaliile din zonele întunecate, nuanţele infinite de gri şi negru reprezintă o problemă la majoritatea proiectoarelor, din fericire nu a fost cazul aici. În Gravity, un film în care magia stă în elementele din spaţiu, fiecare stea şi fiecare navă spaţială reuşeau să te tragă în mijlocul acţiuni în mare parte datorită abilităţii lui TW7200 de a proiecta scene întunecate încărcate cu detalii. În întuneric total, contrastul puternic era atât de evident încât erai tentat să simţi că te uiţi la o plasmă sau la un LCD de dimensiuni astronomice.

Apropo de contrast, valoarea fabuloasă specificată de 120.000:1 este obţinută printr-un sistem intitulat dynamic iris system. În teorie, acesta se ajustează în timp real, dar datorită faptului că este implementat foarte bine, am simţit saltul benefic în contrast fără a observa nişte tranziţii nenaturale în culorile afişate. În lumină naturală, datorită puterii luminoase a lămpii, imaginea este surprinzător de decentă. Puteţi fără probleme să vă uitaţi la un meci de fotbal sau la un concert în timpul zilei, fără jaluze trase. Tot când vorbim de conţinut 2D, am apreciat abilitatea proiectorului de a compensa mişcarea în secvenţe cu mişcări rapide, precum cele dintr-o prestaţie de patinaj artistic. Nu am observat în nici un moment deformări de culoare sau manifestări ale efectului curcubeu pe marginea imaginii proiectate, elemente deseori întâlnite la proiectoare DLP.

În cazul conţinutului 3D, culorile afişate si contrastul sunt la fel de bune ca în 2D. În scenele de mişcare rapidă a camerei într-un cadru, rareori, un tremurat este vizibil. Fenomenul, care de altfel există şi la multe televizoare, nu este foarte evident, dar există. În cutie este inclusă o pereche de ochelari 3D activi cu radio frecvenţă, dar perechile suplimentare nu sunt deloc ieftine, aproximativ 300 de lei, particularitate pe care trebuie să o aveţi în vedere dacă aveţi o pasiune pentru 3D.

Concluzie

M-am bucurat câteva săptămâni de Epson TW7200. M-am uitat la filme 2D şi 3D, m-am jucat şi am încercat să-l privesc din toate punctele de vedere. Sentimentul, în fiecare moment, a fost că poate fără probleme să stea la baza unui sistem home theater high-end. Începând cu claritatea imaginii şi puterea lămpii, terminând cu tehnologii de post-procesare menite să vă sporească calitatea conţinutului proiectat, concluzia este una singură. Acest model face o treabă foarte bună în a vă convinge că un cinema acasă nu trebuie neapărat să aibă la bază un LCD TV de 1,5 metri.

Preţul, semnificativ mai mic decât în alte colţuri ale Europei, este de 6800 de lei. Această valoare este destul de mare pentru un proiector, dar dacă avem în vedere rezoluţia nativă Full HD, abilităţile de redare ale conţinutului 3D şi faptul că poate cu uşurinţă să umple un perete cu conţinut de la o distanţă mică, eu zic că merită. Din experienţa mea de până acum, cu TW7200 am retrăit pentru prima oară sentimentele care te încearcă într-o sală de cinema când nu eşti la o distanţă foarte mare de ecran şi te simţi efectiv învăluit de imagine.  Mai ales în cazul filmelor 3D, se aplică de minune vorba aia ,,zici că eşti acolo!”.