Dell Inspiron 7347 – un ultrabook serios cu o latură jucăușă [REVIEW]
Conceptul de ultrabook 2-in-1 nu mai este unul nou. Totuși, majoritatea producătorilor se chinuie să scoată produse care să îi mulțumească pe clienți. Nu este cazul cu Dell Inspiron 7347 (seria 7000), un PC foarte performant și versatil.
În încercarea de a supraviețui în era tabletelor, PC-urile au trebuit să evolueze și să se transforme. Mai întâi au devenit mai mici, sub forma ultrabook-urilor, după care au început să se dea peste cap. Cu toate că cei de la Lenovo au devenit cunoscuți pe această piață, mulțumită seriei Yoga, cei de la Dell par să vină din urmă cu un dispozitiv similar.
Introducere
Dell Inspiron 7347 a reușit să mă ”seducă” încă de la prima vedere. Este un ultrabook foarte arătos, elegant și bine construit. Are o aură de business și mi-a luat ochii prin simplitatea liniilor.
Totuși, când l-am ridicat de pe birou, am descoperit un dispozitiv destul de greu, dar cu o aderență specifică magneziului în care este îmbrăcat.
Ecranul a opus un pic de rezistență când am încercat să-l deschid, din cauza benzii magnetice care asigură închiderea lui, dar după ce l-am deschis, nu s-a mai oprit până a ajuns lipit de spate. Cum ziceam și mai sus, display-urile rotative pe astfel de gadgeturi nu mai sunt o noutate, dar mereu e plăcut să vezi cum un gadget se transformă sub ochii tăi.
În partea dreaptă, într-un locaș subtil, am descoperit chiar și un stylus pasiv. Nu am reușit să-i găsesc nicio utilitate, dar e bine de știut că este acolo. Ecranul de 13,3 inch este de tip IPS full HD și este tactil, iar sub el se ascunde o tastatură retroiluminată.
Dell Inspiron 7347 costă aproximativ 4.000 lei și îl puteți cumpăra de aici.
Porturile sunt cele clasice: două USB 3.0, unul USB 2.0, unul HDMI, un card reader și o mufă jack. Există, bineînțeles, și portul special pentru securitate de tip Kensington Lock.
Configurația este una bună, dar laptopul mi-a depășit așteptările. Vorbim despre un ultrabook dotat cu procesor Intel Core i5 4210U tactat la 1,7Ghz, cu o placă video integrată de tip Intel HD 4400 și o memorie RAM de 8GB. Spațiul de stocare m-a dezamăgit nițel, dar apoi m-am uitat din nou la preț și am înțeles. Este vorba de un HDD de 500GB cu 8GB SSD, pentru o pornire mai rapidă.
Destul cu prezentarea ultrabook-ului, să trecem la lucruri mai importante.
Puncte pro – Dell Inspiron 7347
Designul l-am lăudat deja mai sus, dar simt că mai am lucruri de zis la acest capitol. Dell Inspiron 7347 este dovada că nu ai nevoie de culori turbate sau de mecanisme complicate, de linii agresive sau logo-uri supradimensionate pentru a face un dispozitiv frumos. Simplitatea nu se învechește niciodată.
Și Dell Inspiron 7347 nu este doar frumos, ci și performant. Vă spuneam mai sus că respectiva configurație mi-a depășit așteptările. Am mai testat ultrabook-uri cu aceleași specificații tehnice, dar modelul creat de Dell pare cel mai bine optimizat. În situații în care alte laptopuri sughițau și se încingeau, Inspiron 7347 a rămas mereu calm și și-a făcut treaba. Fie că aveam 15 tab-uri deschise în Chrome, un player de muzică și un document în word, fie că făceam o simplă căutare în Google sau mă uitam la un film, performanța a fost mereu fără cusur. Am editat și fotografii la rezoluție mare în Photoshop și nu am avut nicio problemă. Recunosc că nu am încercat să mă joc, dar titluri comune precum LoL sau WoW ar rula fără probleme.
Vorbind despre fișiere în Word, trebuie să vă zic despre tastatură. Tastele sunt suficient de mari și răsfirate și este o adevărată plăcere să scrii texte pe Dell Inspiron 7347. Degetele alunecă, pur și simplu, fără efort.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Dell Inspiron 7347/”/]
Și cum autonomia e foarte importantă când vine vorba despre un dispozitiv portabil, trebuie să vă spun câteva lucruri și despre ea. Gadgetul celor de la Dell s-a dovedit un partener de nădejde într-o deplasare. Când ești la un eveniment de presă internațional, nu vrei ca obiectul muncii să te lase înainte să poți transmite informația. În modul power-saver, cu o conexiune la WiFi și cu activitate redusă (puțin browsing și editare de texte), bateria ține în jur de 7 ore. Dacă ecranul are luminozitatea la maximum, performanța este ridicată și tastatura retroiluminată, autonomia este de aproximativ 3 ore.
Despre ecran nu sunt foarte multe de spus decât că este luminos și are un contrast puternic. Rezoluția full HD este optimă pentru un dispozitiv de 13,3 inch, și nu sunt adeptul rezoluțiilor exagerate, pentru că pur și simplu nu arată bine pe Windows 8. Singura parte proastă ar fi faptul că display-ul este lucios, iar razele soarelui pot strica experiența de utilizare. Partea de touchscreen funcționează fără probleme, iar cei care nu vor să umple ecranul cu amprente pot folosi stylusul pasiv, care oferă și un plus de precizie.
Mi-a mai plăcut foarte mult și faptul că cei de la Dell nu au încercat să-și lase amprenta pe laptop și nu l-au umplut cu bloatware. În timp am învățat că toate ”utilitățile” și ”funcționalitățile” preinstalate de unii producători mai mult încurcă și mi se pare că utilizatorul este luat de fraieri cu texte de genul ”îți facem viața mai ușoară”. Nu, de obicei, utilizatorul nu știe cum să scape mai repede de respectivele funcționalități.
Puncte contra – Dell Inspiron 7347
La acest capitol nu sunt foarte multe de zis, din fericire. Sunetul m-a deranjat, mai exact lipsa lui. Volumul este slab și m-a dezamăgit acest lucru. Cei care vor să asculte muzică mai tare vor trebui să conecteze o pereche de boxe, însă laptopul se descurcă binișor când vine vorba de filme – nu poți să stai prea departe de ultrabook, pentru că ecranul este de 13,3 inch.
Greutatea este încă un punct în minus. Grosimea nu este foarte mică, dar asta nu e o problemă când dispozitivul nu te trage de spate. Totuși, cu o greutate de 1,66 de kilograme nu se poate spune despre Inspiron 7347 că este un ultrabook ușor, mai ales dacă luăm în calcul faptul că majoritatea ultrabook-urilor cântăresc până în 1,5 Kg.
Concluzii – Dell Inspiron 7347
Cum am scris și în titlul, Dell Inspiron 7347 este un ultrabook serios cu o latură jucăușă. L-am folosit și în modul tabletă cu câteva ocazii și faptul că se poate da ecranul peste cap este un plus pentru cei care își petrec mult timp în spații restrânse. De exemplu, cu ecranul la 145 de grade, poți viziona mai ușor un film atunci când ești în avion. Performanța foarte bună și autonomia mare îl transformă într-un instrument pentru muncă și vi-l recomand cu plăcere.