Playtech te învață: Cum să-ţi accesezi fişierele de pe PC prin iPad, iPhone şi Android

de: Alexandru Puiu
17 07. 2014

Pentru că spaţiul pe smartphone-uri şi tablete este limitat, trebuie să ştiţi cum să vă accesaţi fişierele de pe PC printr-un iPad, iPhone şi .

Cea mai mare problemă când vine vorba de înlocuirea completă a computerului cu un smartphone sau o tabletă, de cele mai multe ori ajunge să se rezume la spaţiul pe care îl aveţi la dispoziţie. Şi de pe un telefon puteţi să vă uitaţi la un film sau să ascultaţi muzică, iar dacă vreţi să editaţi un document şi nu vă obişnuiţi cu tastatura virtuală, puteţi apela la o tastatură pe Bluetooth dacă vreţi să lucraţi la un proiect pe tabletă. Vă blocaţi însă atunci când vă daţi seama că aveţi nevoie pe telefon de un document pe care l-aţi creat pe computer în urmă cu câteva luni sau atunci când vreţi să vă uitaţi pe tabletă într-o seară la un film pe care l-aţi descărcat în urmă cu câteva zile pe PC.

Sincronizarea informaţiilor cu un serviciu de este o soluţie la o parte din problemă. Atunci când sunteţi acasă însă, nu se justifică să treceţi printr-un server din SUA pentru a vă uita de pe tabletă, cu nişte prieteni, la nişte poze din vacanţă situate pe un hard disk extern conectat la router. Pentru a vă rezolva toate problemele din acest spectru, nu trebuie decât să vă şi să aveţi câteva aplicaţii instalate pentru a facilita accesarea lor de pe iPad, iPhone şi Android.

Cum partajăm un director în Windows?

Pentru a partaja un director sau un fişier în reţea pe Windows există multe căi pe care le puteţi urma. Nu toate sunt bune însă în toate scenariile. În cazul de faţă de exemplu, trebuie să evitaţi folosirea unui Homegroup. Această funcţie vă este utilă doar atunci când aveţi cinci calculatoare într-o reţea locală şi toate rulează Windows. Când întră în ecuaţie un sistem cu OS X sau Linux, sau orice alt gadget modern cu iOS sau Android, fişierele trebuie partajate în modul clasic.

Din Control Panel, accesaţi secţiunea Homegroup şi faceţi un click pe Change Advanced Sharing Settings. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l bifaţi în această listă este ,,Turn on file and printer sharing”. De asemenea, dacă aveţi încredere în toate dispozitivele din reţeaua locală, puteţi bifa ,,Turn off password protect sharing”. Această funcţie permite tuturor să se conecteze la fişiere voastre partajate fără nici o formă de autentificare.

După ce aţi trecut prin paşii detaliaţi mai sus, este suficient să mergeţi în My Computer, să faceţi click dreapta pe orice director pe care îl doriţi partajat şi, din meniul Properties, să accesaţi pagina intitulată Share. Faceţi un al doilea click pe Share şi confirmaţi alegerea pe care aţi făcut-o.

Ca un mic detaliu, acest bife şi opţiuni nu au aplicabilitate pe internet, doar în reţeaua locală. Ca urmare, dacă vreţi să vă accesaţi filmele de pe PC pe iPad sau Android, trebuie să vă aflaţi în aceeaşi reţea WiFi.

Cum accesăm un director partajat de pe Android?

ul, ca platformă, nu vine implicit cu un manager de fişiere. Din acest motiv, nativ, nu puteţi accesa un director din reţeaua locală, de pe PC şi nici măcar nişte documente de pe un card SD. Partea bună este că pe Google Play găsiţi incredibil de multe soluţii la această problemă. Este suficient să introduceţi la căutare termenii File Manager şi veţi fi bombardaţi cu alternative, multe dintre ele fiind capabile să acceseze şi fişiere din reţea, nu doar de pe smartphone sau tabletă.

Eu personal prefer ES File Explorer, pe care îl puteţi descărca gratuit de aici şi care este capabil să acceseze fişiere dintr-un număr foarte mare de surse. Atunci când îl deschideţi prima oară, faceţi click pe butonul de meniu, similar cu un telefon în faţa un glob pământesc, selectaţi tab-ul Network şi secţiunea LAN. Printr-un click în partea dreaptă pe scan, în câteva secunde vor fi afişate toate computerele de pe reţeaua locală, cu IP-ul aferent, care au activată funcţia de partajare fişiere. Nu trebuie decât să vă selectaţi propriul computer şi, eventual, să introduceţi un nume de utilizator şi o parolă, în funcţie de modul în care v-aţi partajat fişierele.

Dacă nu vă stiţi IP-ul,  puteţi deschide o fereastră de Command Prompt, apăsând simultan pe tastele Windows+R şi introducând textul ,,CMD” fără ghilimele. Confirmaţi comanda cu un click pe Ok, iar în noua fereastră, pe un fond negru, introduceţi comanda ,,ipconfig”. În momentul în care aţi apăsat pe tasta enter, printre informaţiile de pe ecran,  se va strecura şi un câmp de genul IPv4 ….. 192.168.1.13. Acesta din urmă este IP-ul de care aveaţi nevoie la pasul anterior.

Pentru că sistemul de fişiere folosit  de Android este foarte flexibil, din interfaţa ES File Explorer puteţi copia fişiere de pe PC pe smartphone. Le puteţi dechide în alte aplicaţii pe care le aveţi instalate sau puteţi face streaming de filme direct, fără nici un fel de program suplimentar. Nu există nici un fel de restricţie vizavi de formatele de fişiere cu care puteţi interacţiona. De la PDF-uri până la MKV-uri, totul este permis.

Cum accesăm un director partajat de pe iPad sau iPhone?

Tot la o soluţie terţă trebuie să apelaţi şi când vine vorba de accesarea fişierelor partajate din reţeaua locală folosind un iDevice. După câteva experimente eşuate, am găsit o soluţie gratuită care funcţionează  bine şi care, dacă vă încântă suficient, o puteţi upgrada contra cost la o variantă cu mult mai multe funcţii, inclusiv redare de conţinut multimedia. Este vorba de FileExplorer Free şi poate fi descărcată de aici. Funcţionează la fel de bine pe iPhone, cât şi pe iPad, iar această particularitate nu trebuie trecută cu vederea.

Intraţi în aplicaţie, faceţi un click pe + în dreapta sus, alegeţi Windows şi în partea de jos a ferestrei care va apărea pe ecran vor fi listate, la secţiunea Network Neighborhood, toate locaţiile din LAN cu fişiere partajate. Printr-un tap pe oricare dintre ele, după ce introduceţi un nume de utilizator şi o parolă, dacă este cazul, veţi putea ajunge la toate documentele, filmele, pozele şi muzica voastră. Multe dintre fişiere pot fi deschise in-app, dar cel mai mult mă încântă că puteţi apela şi la deschiderea într-o aplicaţie terţă. De exemplu, FileExplorer Free nu se descurcă foarte bine cu redarea de MKV-uri, dar vă oferă posibilitatea să le deschideţi în VLC, fără a le descărca în prealabil pe telefon.

iOS nu este la fel de flexibil ca Android când vine vorba de managementul de fişiere, dar cu această aplicaţie, puteţi descărca, copia, şterge sau muta orice tip de documente atât pe PC-ul personal cât şi pe orice altă locaţie din reţeaua locală. Dacă aveţi mai multe aplicaţii care pot deschide un anumit fel de fişiere, prin intermediul funcţiei Open In, puteţi opta pentru cea care vă încântă cel mai mult.

E mai uşor decât aţi crede

Noţiunea de reţelistică continuă să fie destul de ambiguă pentru mulţi dintre noi, din prisma faptului că majoritatea echipamentelor cu care interacţionăm sunt din ce în ce mai prietenoase. Nici măcar să configurezi un router nu mai e la fel de complicat ca în urmă cu 5 ani. Cu toate acestea, câteva noţiuni de bază vă pot face viaţa mult mai uşoară. Tutorialul de mai sus este doar unul dintre exemplele prin care puteţi profita de locaţiile pe care le aveţi în reţeaua din casă.

Un singur lucru mai merită să-l aveţi în vedere. Procolul de partajare a fişierelor din Windows poartă numele de CIFS, iar aceasta este doar una dintre implementările standardului SMB sau Samba. Dacă vreţi să căutaţi alte câteva aplicaţii pentru a accesa fişierele partajate din reţea, folosiţi la căutare în Google Play sau Apple AppStore termenii CIFS şi SMB. Astfel, s-ar putea să găsiţi programe care sunt mai potrivite, decât cele menţionate de noi, în cazul scenariilor pe care le aveţi voi în minte.