Cum să rulezi Android pe PC, simplu şi în siguranţă

de: Alexandru Puiu
27 01. 2014

Datorită ecosistemului foarte bogat de aplicaţii, foarte mulţi dintre noi s-au întrebat care sunt opţiunile pentru a rula Android pe PC.

Într-o perioadă în care preponderenţa ecranelor sensibile la atingere a crescut semnificativ pe computerele cu Windows, acum este un moment mai bun ca niciodată pentru a afla care sunt posibilităţile rulării sistemului de operare Android pe PC. Interesul pentru platforma Google a crescut atât de mult în ultima perioadă, încât până şi cei de la Intel fac eforturi pentru promovarea sistemelor Dual-OS. În plus, producători foarte importanţi din industria IT, precum ASUS sau Lenovo, au anunţat deja mai multe dispozitive noi create pe acest principiu.

[related]

Din fericire, nu aveţi nevoie de un computer nou pentru a experimenta în confortul căminului Android pe PC. Nici măcar un touchscreen nu este obligatoriu, deşi această componentă ar facilita semnificativ modul în care profitaţi de multitudinea de aplicaţii din Google Play. Este adevărat că, în funcţie de nivelul la care vreţi să vă jucaţi cu un nou sistem de operare, procedura nu este una foarte intuitivă. Partea bună e că există un articol pentru a vă răspunde la cea mai mare parte a întrebărilor de pe marginea acestui subiect. 🙂

Bluestacks

Ca în orice altă situaţie, nu toate posibilităţile de a rula Android pe PC sunt la fel de performante şi nu toate sunt capabile să profite la maxim de configuratia voastră hardware. De asemenea, există anumite computere care nu pot rula nativ Android, context în care Bluestacks reprezintă cea mai bună alternativă pentru a testa aplicaţii individuale de pe platforma creată de Google sistemul vostru cu Windows.

Prin intermediul Bluestacks, din câteva click-uri, instalaţi aplicaţii din Google Play şi porniţi respectivele aplicaţii de Android ca orice alte programe pe care le aveţi pe PC. Procesul prin care faceţi toate lucrurile să meargă e foarte intuitiv şi, cu toate că nu aveţi acces la întregul sistem de operare, acesta nu este neapărat un lucru rău. Momentan, alternativele nu sunt foarte stabile, iar dacă aveţi o fantezie cu Temple Run, de exemplu, şi alte jocuri destul de pretenţioase, aceasta s-ar putea să fie soluția ideală.

Bluestacks este gratuit şi rulează pe majoritatea notebook-urilor, desktop-urilor, hibridelor şi tabletelor cu o versiune recentă de Windows sau OS X.

Ca limitări, două sunt cele mai importante. În primul rând, Bluestacks nu rulează pe tablete cu Windows RT, deci dacă aveţi o astfel de jucărie aveţi ghinion. În al doilea rând, nu este bazat pe cea mai recentă versiune cu Android. La momentul redactării acestui material, avea la bază un nucleu de Android 2.3. În teorie, s-ar putea să aveţi câteva probleme de performanţă dacă aveţi un procesor foarte slab, precum un Intel Atom de acum patru-cinci ani. În orice altă situaţie, ar trebui ca totul să funcţioneze ca pe roate. Deşi nu sunt un fan Windows 8, dacă e să fiu obiectiv, pe dispozitivele touch cu cea mai recentă versiune de Windows aplicaţiile de Android sunt perfecte. Dacă nu aveţi un panou sensibil la atingere, puteţi simula interacţiunea cu un deget folosind cu click de mouse pe care îl ţineţi apăsat. Nu acelaşi lucru este însă valabil atunci când trebuie să ţineţi două sau trei degete apăsate pe ecran.

Partea de instalare este foarte simplă – intraţi pe website-ul www.bluestacks.com şi să apăsaţi Download pe versiunea care se potriveşte sistemului vostru. Partea de configurare lipseşte cu desăvârşire. Este suficient să intraţi pentru prima oară în aplicaţie, să faceţi un click pe lupa din colţ şi să introduceţi numele programului pe care îl doriţi instalat. Cum e şi normal, partea de descărcare de pe Google Play implică un ID şi o parolă pe care le puteţi avea deja sau le puteţi crea direct din Bluestacks. Ca un mic pont, dacă ştiţi o aplicaţie sau două care sunt disponibile doar pe Amazon Store, aveţi posibilitatea să le descărcaţi şi pe acealea. În plus, puteţi salva aplicaţii de Android ca scurtături pe desktop pe care să le accesaţi rapid, fără vreo interfaţă suplimentară.

Similare cu BlueStacks ca funcţionalitate, dar nu cu acelaşi nivel de performanţă şi fiabilitate, sunt YouWave şi Windroy. În timp, acestea s-ar putea de asemenea perfecţiona, pentru un moment însă va trebui să vă mulţumiţi cu BlueStacks.

Emulatorul oficial de Android

O componentă foarte utilă din Android SDK (Software Development Kit) este emulatorul. Acesta vă permite să rulaţi întregul sistem de operare creat de Google într-o fereastră computerul vostru. În teorie, este menit dezvoltatorilor care vor să-şi testeze aplicaţiile. În practică, poate fi folosit pentru orice altceva. Singura problemă este că nu e cel mai sprinten din lume, motiv pentru care s-ar putea să nu vă încânte pe termen lung pentru jocuri şi diverse aplicaţii. Singura bucurie este că vă puteţi juca în acest fel cu cea mai recentă versiune de Android şi nu trebuie să aşteptaţi până când i se face milă producătorului smartphone-ului vostru să vă ofere un update.

Pentru descăcarea SDK-ului, care include şi emulatotul descris mai sus, accesaţi developer.android.com/sdk. Dezarhivaţi pachetul, accesaţi aplicaţia SDK Manager şi, din meniul Tools, faceţi click pe Manage AVDs (Android Virtual Device). Cu un click pe ,,Create”, aproape instantaneu veţi realiza o maşină virtuală ce rulează Android. Puteţi modifica diverşi parametri din respectiva fereastra, dar nu este obligatoriu, după care trebuie să o selectaţi şi să faceţi click pe Start pentru a iniţializa procesul de boot-are.

Android-X86

Având în vederea că puterea unei comunităţi de dezvoltatori voluntari face minuni, nu e nici o surpriză faptul că există un proiect al cărui scop unic implică portarea nativă a sistemului Android pe PC-uri cu procesoare Intel şi AMD. Practic, echipa de băieţi din spatele acestui proiect vrea să vă instalaţi sistemul de operare pentru mobile al gigantului din Mountain View ca şi cum v-aţi instala orice altă distribuţie de Linux. Punctul de start al acestei idei a fost rularea de Android pe netbook-uri de acum câţiva ani care, în timp, s-a demonstrat că nu erau bune de foarte multe lucruri.

Pentru mai multe detalii, mai ales elemente care ţin de compatibilitate, puteţi accesa adresa android-x86.org. În principiu, sunt compatibile foarte multe configuraţii de la foarte mulţi producători, inclusiv ASUS, Dell, Samsung, Lenovo, Sony, Acer, Gateway sau HP.  Înainte de a vă ocupa de acest lucru, însă, cel mai bine este să intraţi pe o pagină de Google Docs care se actulizează în mod regulat. Acolo puteţi vedea modelele exacte de sisteme suportate, cea mai recentă versiune Android testată pe acele configuraţii şi, nu în ultimul rând, dacă rulează sau nu în condiţii optime.

[readmore]

De pe Android-x86.org puteţi descărca un ISO cu cea mai recentă versiune sau una mai veche care se potriveşte cu sistemul vostru. O puteţi scrie pe un CD, puteţi crea un stick USB bootabil cu ea sau, dacă nu vreţi să vă asumaţi nici un risc, o puteţi insera într-un CD-ROM virtual şi o puteţi folosi pentru a o instala într-o maşină virtuală. Dacă o doriţi instalată nativ pe un computer, merită să aveţi în vedere faptul că funcţionează de minune în dual boot, pe lângă o instalare funcţională de Windows. Un tutorial detaliat cu capturi de ecran este de asemenea disponibil pentru instalare şi configurare.

Android pe PC în viziunea Intel

Intel are o problemă. Cu toate că are nişte procesoare foarte fiabile pentru tablete, smartphone-uri şi alte hibride, are dificultăţi în a se impune pe acest segment în faţa Qualcomm sau NVIDIA cu al său Tegra. Soluţia a fost crearea unei distribuţii de Android speciale pentru sisteme pe arhitectură Intel. Compania americană a investit foarte mult în această iniţiativă, motiv pentru care la ora actuală este incredibil de simplu să instalaţi sistemul de operare al celor de la Google dispozitivul vostru cu Windows 8. E ca şi scum aţi instala orice alt program, doar că de această dată sunteţi întrebați dacă vă doriţi o configuraţie dual-boot sau vreţi să renunţaţi complet la Windows.

Android on Intel Architecture este numele complet al programului. Pentru un moment, această distribuţie de Android nu este foarte sprintenă şi vine cu câteva probleme.

De asemenea, doar un număr limitat de aparate sunt suportate: Lenovo X220t, Lenovo X230t, Samsung xe700t şi Acer Iconia W700. Dacă vă aflaţi printre fericiţi şi aveţi unul dintre cele patru sisteme, nu trebuie decât să descărcaţi cea mai recentă versiune compatibilă de pe website-ul companiei şi un program intitulat Image Writer necesar realizării unui stick bootabil. După ce dezarhivaţi respectivele pachete, rulaţi Win32DiskImager.exe, alegeţi imaginea cu numele Installer.img, selectaţi stick-ul USB gol şi începeţi procedura de scriere printr-un click pe Write. Ca un mic detaliu, pentru a porni PC-ul de pe noul mediu de stocare, trebuie să aveţi activată din BIOS funcţia UEFI Boot Support. E relativ simplu şi la scurt timp pe ecran va apărea o fereastră ce vă oferă opţiunea mult dorită ,,Install Android to hard disk”.

Ce am câştigat prin rularea Android pe PC?

Platforma Android este în continuă expansiune. Aplicaţii noi sunt adăugate zilnic pe Google Play şi acum aveţi mai multe motive ca niciodată pentru a experimenta Android pe PC-ul de acasă. Chiar şi dacă sunteţi interesaţi doar de aplicaţii, nu de întregul sistem de operare, aveţi şi această posibilitate. În definitiv, magazinul de aplicaţii Microsoft mai are câţiva pași până va ajunge să găzduiască atât de multe programe optimizate pentru touchscreen-uri. Ar fi păcat să mai aşteptaţi, dacă puteţi profita acum de ecranul sensibil la atingere al noii voastre tablete sau al noului vostru notebook.