TUTORIAL: Cum îmbunătățești performanța HDD-ului direct din Windows
Cu toții știm că un calculator folosit intens devine, în timp, unul care funcționează mai greu. Uităm însă uneori de faptul că Windows pune la dispoziție unelte pentru mentenanță ce vizează acele aspecte care devin mai greoaie odată cu trecerea timpului.
În tutorialul de mai jos, urmărim o serie de unelte software prezente în Windows care vizează o performanță sporită a HDD-ului, probabil una din cele mai active componente hardware dintr-un PC. Acesta este episodul al doilea dintr-un serial menit să vă ajute să folosiţi la maxim instrumentele de mentenanţă incluse în sistemul de operare la celor de la Microsoft. Săptămâna trecută am dezbătut beneficiile utilizării corecte a MsConfig pentru sporirea performanţei sistemului.
Disk Defragmenter este o aplicaţie de întreținere care consolidează blocurile de date în care sunt scrise fișierele pe hard disk-urile cu platane rotative. Atunci când fragmentarea intervine și aceste blocuri ajung să fie departe unul de celălalt, hard disk-ului îi ia mai mult timp să ,,reasambleze” un fişier și, automat, calculatorul se mișcă mai lent. Deși nu ajută posesorii de SSD-uri, să nu uităm că cei mai mulți dintre noi folosim încă medii de stocare cu platane.
Un alt ,,accesoriu” detaliat în tutorial este Disk Cleanup, care, deși cunoscut de cei mai mulți dintre noi, este uitat ca fiind cel mai bun mod de recuperare a spațiului alocat diverselor operațiuni din Windows. Prin intermediul său, puteţi compresa fişiere sau le puteţi elimina în totalitate pe cele nefolositoare experienței de utilizare.
Ultima componentă de întreținere și reparare Windows, parcursă în tutorial, este Error Checking-ul, accesibil în secțiunea Properties > Tools a meniului contextual aferent fiecărei partiții. Mai bine cunoscut sub numele de CheckDisk, acesta vizează anumite erori ale hard-ului care pot îngreuna sau chiar face imposibilă folosirea calculatorului. În plus, poate încerca să recupereze informaţiile din anumite sectoare ale HDD-ului, sectoare cunoscute și sub numele de BAD-uri.
Acestea și nu numai, în tutorialul de astăzi.