Ce trebuie să știm despre tehnologia NFC

de: Radu Neagu
31 03. 2014

Cred că până acum toată lumea a auzit de tehnologia NFC, puțini cred că știu însă posibilitățile acestei tehnologii și cum ne poate ajuta ea în viața de zi cu zi.

Acest articol are rolul de a prezenta modul de funcționare a tehnologiei NFC și, în funcție de aplicabilitatea sa, motivul pentru care este bine să avem un smartphone sau un dispozitiv ce beneficiază de această conexiune. Sunt o mulțime de smartphone-uri pe piață care se laudă cu conectivitatea NFC, însă aplicabilitatea este destul de redusă.

Ce este tehnologia NFC?

Abrevierea NFC vine de la Near Field Communications și implică o tehnologie Wireless ce permite transferul de date de la un dispozitiv la altul, cu condiția ca acestea două să nu fie mai departe de 10 cm unul de celălalt. Pentru ca transferul să funcționeze, ambele dispozitive trebuie să dețină o antenă și un cip NFC.

Standardul pentru tehnologia NFC a fost aprobat de aproximativ 10 ani, mai exact între 2003 și 2004 s-au definitivat caracteristicile acestuia. În ultimii ani, NFC a devenit ceva mai popular, în primul rând prin adopția sa de către producătorii de dispozitive mobile. Mai avem însă de așteptat până când ideea de adopție în masă să fie valabilă.

Tehnic

Din punct de vedere tehnic, modulul și antena de NFC sunt foarte mici. Modulul poate fi inclus în multe dispozitive fiind mai mic decât o monedă de 1 ban, iar antena poate la fel de simplu să fie aplicată pe carcasa interioară a smartphone-ului, pe sau în bateria acestuia, cum se întâmplă în cazul mai multor dispozitive, sau pe o carcasă externă care se va conecta la smartphone.

Construcția tehnologiei nu permite funcționarea la distanță mai mare de 5-10 centimetri, din două motive. În primul rând, folosește curenți foarte mici și unul din dispozitive este pasiv iar celălalt activ. În al doilea rând, NFC-ul a fost gândit ca medotă de plată, iar la acest nivel este nevoie de o securitate sporită.

Aplicabilitate

După cum menționam mai devreme, NFC-ul a fost gândit ca metodă alternativă de plată. Există însă și multe alte întrebuințări ale acestei tehnologii.

Spre exemplu, NFC-ul poate fi folosit pentru schimbul de informații între două telefoane. Android-ul deține o aplicație Android Bump, care face conexiunea rapid între cele două telefoane, apoi folosește Bluetooth pentru transferul acual de date. Practic, tehnologia NFC are rolul de autentificare.

Unii utilizatori mai ingenioși au creat dispozitive de genul unui distribuitor de bere, la care se pot autentifica utilizatorii înregistrați pentru a putea umple paharul atunci când au nevoie.

O altă aplicabilitate este marketingul outdoor, unde anumite zone dețin un tag pasiv NFC, ce conține o anumită cantitate de informație ce se poate traduce printr-un link către pagina advertiser-ului. Un exemplu poate fi marketingul de produs sau cel pentru filmele de la cinema. Cu o simplă atingere a telefonului, puteți afla mai multe informații despre film sau chiar și viziona trailerul.

NFC-ul poate fi folosit pentru intrarea/ieșirea și monitorizarea angajaților într-o companie sau într-un hotel. Dacă aceștia dețin un smartphone cu NFC, el poate stoca datele de acces și anagajatul nu mai are nevoie de un card, se presupune că are în permanență smartphone-ul la el.

Metoda de plată a bunurilor este cea mai profitabilă idee, totuși, pentru tehnologia NFC. Momentan, știu că ING oferă posibilitatea de plată prin tehnologia NFC, însă folosește un card microSD pentru smartphone-urile cu Android și o carcasă specială pentru iPhone, din moment ce Apple nu deține nici un dispozitiv compatibil NFC.

O altă idee este că smartphone-ul poate stoca cardurile de loialitate, cupoane și multe alte informații, nemaifiind astfel nevoie de cardurile fizice de plastic care ne umplu acum portofelul până la refuz. La fel se poate întâmpla și cu cardurile bancare, tranziția însă la o astfel de tehnologie poate fi extrem de costisitoare pentru bănci, și probabil reprezintă un pas pe care nu doresc să îl facă în momentul de față. În primul rând, ar însemna schimbarea sistemului intern de gestionare a cardurilor, iar mai apoi schimbarea tuturor POS-urilor cu unele commpatibile. Tranziția va avea loc la un moment dat, însă în decursul a mai multor ani de acum înainte.

O altă utilizare des folosită în prezent este conectarea smartphone-ului sau tabletei cu căștile Bluetooth sau boxele ce folosesc aceeași tehnologie. Împerecherea se face atfel foarte rapid, doar atingând telefonul de cască. Este o aplicabilitate pe care producători precum Sony au început să o implementeze pe multe din produsele lor.

O altă idee, mai simplă, este folosirea unor taguri NFC, asemănătoare celor din reclamele outdoor, pentru a activa o funcție a telefonului, cum este alarma, atunci când acesta este lăsat pe noptieră. Și aici unii producători au implementat taguri similare pe suportul unei lămpi sau în cadrul mobilierului de birou.

Securitate

Securitatea standardului NFC există pe mai multe niveluri, în funcție de modul de utilizare al tehnologiei. În cazul în care NFC-ul este folosit pentru plăți și se leagă datele cardului de smartphone, datele vor fi stocate ori în telefon ori în cartela SIM și vor fi, desigur, criptate. În cazul ING, acel card microSD deține datele plății. În plus, la momentul plății nu se exclude folosirea PIN-ului care se va introduce direct pe telefon pentru a aproba acea plată.

Dacă smartphone-ul este furat sau pierdut, se poate suna repede la bancă sau la operatorul GSM pentru a bloca telefonul și contul înregsitrat pe acesta.

Concluzii

Așadar, va fi NFC-ul o tehnologie mainstream în curând? Unii experți spun că, în termen de 3-5 ani, vom putea vorbi de o integrare mainstream. Probabil aceiași experți spuneau același lucru și acum 3-5 ani și momentan suntem departe de această situație.

Nu se știe. Acesta este răspunsul cel mai simplu. Interesele legate de tehnologia de plată ce implică NFC-ul sunt mult prea mari, încât să necesite o implicare majoră atât a unor instituții guvernamentale, precum și a operatorilor de telefonie mobilă și, nu în ultimul rând, a băncilor.

Momentan, ne putem ”juca” cu ea pe diverse dispozitive Bluetooth, cu smartphone-ul nostru, însă dacă vom face plățile doar cu telefonul, folosind tehnologia NFC, vom vedea. Pe de altă parte, Apple, Samsung și HTC au implementat senzori de verificare a amprentei pe smartphone, o tehnologie pe care în mod sigur doresc să o folosească și pentru plăți. Așadar, interesele, cum spuneam, sunt mari.