Ce pot face niște roboți inspiraţi după termite

de: Alexandru Puiu
16 02. 2014

Având în vedere că nu este prima oară când învăţăm de la natură, nu ar trebui să vină ca o surpriză roboţii inspiraţi de termite

În teorie, natura este cel mai perfect sistem, atât din punct de vedere al lanţului trofic cât şi al regulilor de supravieţuire.

De alungul anilor au exisitat foarte multe proiecte menite să reconstituie sisteme care la prima vedere funcţionau perfect în natură. În cea mai nouă reiteraţie a aceluiaşi concept, stilul de viaţă al termitelor a stat la baza unor care nu au fost programaţi cu un obiectiv ţintă. Cu toate acestea, la scurt timp după ce erau puşi în funcţiune, micii roboţei ajungeau să conlucreze la structuri simple formate din blocuri. Deşi primul impuls era că nu există nici o finalitate a mutărilor succesive de cubuleţe, nu trecea prea mult până devenea evident că există ordine în haos. Vizavi de partea de programare din spate, modelul de lucru al termitelor a fost singurul avut în vedere ca şi inspiraţie.

Proiectul descris mai sus aparţine unei echipe de cercetători de la Harvard. Aceştia nu doar au creat roboţii, dar au scris şi programul pentru a le oferi un nivel fundamental de inteligenţă artificială. Aceasta din urmă îi transformă în creaţii autonome. În final, ceea ce realizează este rezultatul condiiţiilor din mediu şi al faptului că acţiunile lor sunt guvernate de reguli simple, necesităţi dacă vreţi să le numim aşa.

Pe termen lung, astfel de iniţiative au ca scop realizarea de spaţii de locuit în condiţii atmosferice în care oamenii nu s-ar putea adapta. Prima impresie a fost că dezvoltatorii sunt mai aproape decât aţi crede de realizarea acestui scop.