Casa inteligentă, majordomul perfect: știe și face tot ce vrem și lucrează non-stop

de: Răzvan Băltărețu
30 08. 2014

Ești la volan, conduci spre ieșirea din oraș spre o vacanță de două săptămâni, dar nu ești sigur că ai încuiat ușa, că ai închis ferestrele și că ai oprit apa și gazul. În consola de bord a mașinii ai un sistem integrat cu telefonul și locuința ta, o atingere pe touchscreen, încă una și ai aflat. Toate sunt bune, toate sunt închise și tu nu trebuie să te mai întorci. Ar putea fi un film SciFi, ar putea fi, dacă n-am trăi în aceste vremuri.

Mai sunt câteva lucruri mari de inventat, cum ar fi călătoria în timp, teleportarea și, eventual, călătoria cu viteză hiperluminică spre mii de alte sisteme solare. Tehnologia de pe Pământ însă nu mai are surprize, mai are doar să își reducă dimensiunile și să fie un „companion“ al omului. Mai sus am descris un scenariu pe care în următorii cinci ani îl vom vedea aplicat.

Citește și: Aerul condiționat controlat prin WiFi este cheia confortului la costuri reduse

Telefoanele au ajuns suficient de inteligente, ceasurile și mașinile le prind din urmă, dar casa rămâne însă cea care trebuie să grăbească pasul. Avem WiFi în locuințe, mare parte dintre noi, dar când îl „punem la treabă“ o facem doar pentru a naviga pe Internet. Acest Internet este însă și limbajul dispozitivelor noastre, iar casa devine unul. Ți-am tot spus cât de „deșteaptă“ va deveni ea, iar consumul de resurse va scădea. Azi, este rândul unui articol despre „monitorizare“.

Al treilea ochi este unul conectat la Internet

Când eram mic și încă nu aveam telefon mobil, mama mă suna pe telefonul fix cam la 20-30 de minute după ce ajungeam de la școală. Era acel telefon de verificare, eram acasă, dar odată cu telefonul mobil a dispărut. Părinții din prezent sau din viitor vor primi o notificare pe smartphone sau smartwatch în momentul în care copilul intră în casă. Casa însăși îl depistează, verificându-i codul telefonului și comparându-l cu cele pe care le are în baza de date. Aceeași casă inteligentă, cum am mai scris, va porni aerul condiționat sau centrala termică atunci când îi dă copilul sau îi dai tu semnalul printr-o aplicație.

Acest viitor este parțial utopic, parțial futurist, dacă îl privești autosuficient și tradiționalist, dar este cât se poate de real și este bazat pe trei piloni și casa monitorizată de proprietarii săi nu face excepție. Vorbim în primul rând de Internet. Îl avem peste tot, prin 3G, și îl vom avea mai rapid prin 4G apoi prin 5G. În casă îți poți crea un hotspot WiFi. Apoi, e vorba de aplicații. Le știi, sunt jocuri, Facebook, Instagram, cele de online dating sau de mailing. În final, este vorba de senzori și gadgeturi. Casa începe să primească tot mai mulți senzori, de la cei care monitorizează temperatura la cei care verifică dacă ușa și ferestrele sunt închise sau dacă ai pierderi de gaze. Iar gadgeturile devin mai mici, mai puternice din punct de vedere tehnic și mai ieftine.

Un senzor simplu și util: monitorizezi prin el poziția copilului în drumurile său spre casă, școală și prin oraș

Poate ți-era teamă să îți iei telefon mobil pe la finalul anilor ’90. Cei doi operatori din România aveau unele mari, ca toți operatorii de altfel, și atât apelurile, cât și SMS-urile erau scumpe, iar furturile erau destul de dese. Treptat, lucrurile s-au stabilizat și acum foarte rar mai găsești câte un om fără telefon mobil, ba chiar și cerșetorii au ajuns să aibă. Așa va evolua și smart home și chiar smart car. Există un nivel de teamă că introduci prea multe electronice în lumea ta, dar și acestea vin cu un nivel nemaiîntâlnit de comoditate. Este o teamă izvorâtă din rezistența la nou specifică oamenilor.

Descoperă și: Casa viitorului îți economisește banii: „consumă“ echilibrat și inteligent electricitate și căldură

Poți trasa acțiuni de urmat casei tale în drum spre serviciu sau chiar de acolo. E deschisă fereastra și tu ești la 300 de kilometri distanță? Nicio problemă, ai deja o fereastră automată căreia îi poți „spune“ prin smartphone și Internet să se închidă. Dacă ți se fisurează o țeavă în perete sau oriunde altundeva, contorul de pe țeava principala verifică dacă acea risipă de apă este corelată cu prezența vreunui membru al familiei în casă. Nu este nimeni acasă? Atunci, ceva nu e în regulă și apa este oprită automat, ca să nu ajungi cu iazul în mijlocul sufrageriei și cu vecinii inundați. De asemenea, senzorii de monitorizare a temperaturii pot să te informeze, prin casa inteligentă, dacă există vreun pericol ca țevile să se spargă (asta dacă locuiești la curte).

Un concept de smart house sponsorizat pe Kickstarter la începutul acestui an

Casa inteligentă nu este un robot, ci un majordom

Ai văzut vreun film din seria cu Batman? Alfred este peste tot, bătrân și singur, dar este peste tot, își servește angajatorul cu maximum de talent și minimum de prezență. Totuși, Alfred este om, are timpul său liber și are concedii. Iar salariul său, dacă nu cumva ești Bruce Wayne, este destul de mare. Casa inteligentă este însă un „majordom“ non-stop, în care investești o dată, nu este un robot care te urmează și îți ține locul cât timp nu ești. Este doar un sistem de senzori și conexiuni conștient de starea sa și de starea optimă, dar mai ales de prezența ta ca proprietar și ca om care trebuie informat despre ce se întâmplă.

Rosie era un robot bun la toate, văzut de oamenii secolului XX, dar casa inteligentă este un sistem mai potrivit vremurilor noastre

Ai ajuns din vacanță, temperatura este cea optimă pentru tine, gazul și apa sunt activate în momentul în care intri pe ușă, ușă pe care o deschizi printr-o comandă pe smartphone sau pur și simplu apăsând pe clanță, deja te-a sesizat că ești tu. Lumina se aprinde în camerele în care ajungi, iar ferestrele sunt deja deschise de jumătate de oră, dacă sunt bune condiții meteo, pentru a aerisi casa. Ca fapt de divertisment, îți poți monta becuri cu LED cărora li se schimbă culoarea când primești un mesaj pe Facebook sau alt tip de notificare. Like nou? Lumină albastră în cameră. Mail nou? Lumină verde și știi deja.

Scenariul de mai sus, în care este prezentată o integrare excepțională, este ceva la care vom avea acces cu toții pe măsură ce tehnologia evoluează.

Playtech.ro îți va prezenta o serie de articole powered by The Park, despre cum poți avea un stil de viață smart în propria locuință. The Park, primul proiect rezidențial cu adevărat verde din București, situat în apropiere de Parcul Tineretului, îți oferă prin intermediul unei aplicații posibilitatea de a controla climatul din locuință de pe telefonul mobil, dar și multe alte soluții inteligente! Stai cu ochii pe noi pentru a afla mai multe detalii despre cum poți trăi smart în The Park!

În următoarele episoade vă vom vorbi și despre bucătării inteligente, cum să muți toată casa în cloud sau cum să îți controlezi copilul mai bine cu ajutorul tehnologiilor.