Canon G7X – Camera foto compactă pentru toți și toate fotografiile [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
01 11. 2014

Canon G7X este primul aparat foto compact cu senzor de un inci de la această companie. A fost lansat în toamna lui 2014, când Sony a pus pe piață a treia versiune a unui aparat similar, dar mai scump. Mai e loc și de acesta?

Canon G7X, cu al său senzor de un inci, intră printre acele aparate foto compacte premium. Asta presupune că fotografiile ar trebui să fie puțin mai bune, obiectivul mult mai bun și atât fotografii profesioniști, cât și amatorii să îl găsească util față de aparatele foto compacte și chiar bridge-uri din urmă cu doi ani. Am realizat deja un review pentru Canon G1x Mark II și la nivel software sunt la fel. Mai diferă câteva elemente, cum ar fi senzorul, care au dus la o scădere a prețului pe Canon G7X.

Introducere – Canon G7X

Canon G7X are un senzor de un inci cu 20 de megapixeli și procesor de imagine Digic 6. Acesta e completat de un obiectiv 24-100mm (echivalent în format full-frame) cu lentile f/1.8-2.8, similar celui de pe Sony RX100 Mark III, doar că acela are o distanță focală de doar 24-70mm. Cu cât este mai luminos obiectivul cu atât mai bine, iar acesta de pe Canon G7X ar putea deveni mai bun pe o viitoare versiune doar printr-o diafragmă constantă. Cel mai probabil se va ajunge la una f/2 pe viitoarele modele, deși în prezent este mai luminos decât cel de pe G1x Mark II.

Aparatul mai are un ecran de 3 inci cu o rezoluție de 1,04 milioane de puncte și e sensibil la atingere. Mai mult, acesta se poate roti la 180 de grade pentru selfie-uri cât mai bune. Este rabatabil doar în sus ceea ce reduce din utilitate dacă vrei să fotografiezi sau filmezi de deasupra capului. Canon G7X mai dispune de un sistem de focalizare cu 31 de puncte, trage în rafală cu 6,5 cadre pe secundă și filmează full HD la 60 de cadre pe secundă, un plus însemnat. Aparatul mai are și filtru ND încorporat pe care îl poți lăsa pe auto sau activa când ai nevoie.

Atât Canon, cât și alți producători au înțeles că aparatele acestea compacte sunt, în fapt, o extensie care se descurcă mai bine decât telefonul, iar cel mai bine distribui pozele prin acesta. Astfel, Canon G7X are WiFi și NFC și transferul se realizează destul de repede și poți redimensiona imaginile încă de la transfer. 20 de megapixeli sunt, totuși, prea mulți pentru niște poze încărcate pe Facebook.

Dincolo de ceea ce Canon G7X are ca dotări tehnice, acesta e suficient de compact și ușor cât să îl ții în buzunarul de la spate, în cel al hainei sau în mână în așteptarea pozei dorite. Sistemul de focalizare este foarte bun pentru un așa aparat, fixezi tu punctul prin ecranul tactil și acesta e un beneficiu sau lași automat. Selectorul de moduri este precis și prin inelul de pe obiectiv ai control asupra diafragmei, valorii ISO sau vitezei de declanșare, ceea ce vine la îndemână când te-ai obișnuit cu aparatul și nu mai verifici pe ecran valorile.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Canon GX7/”/]

Puncte pro – Canon G7X

Este mic, compact și suficient de robust cât să îl iei cu tine peste tot, să îl scoți rapid pentru câteva cadre și să îți fie o unealtă utilă.

Ecranul rabatabil și tactil este o dotare bună pe care Canon o oferă și spre deosebire de divizia DSLR-urilor se pare că pe compacte premium se descurcă mai bine și mai rapid cu implementarea unor astfel de funcționalități. De asemenea, WiFi și NFC sunt alte două funcționalități utile utilizatorilor.

Dacă ești unul dintre oamenii care vor să controleze toate setările fotografiei, Canon G7X oferă soluții pentru a face asta manual, fără să te rătăcești prin tot felul de setări. Controlezi astfel expunerea, diafragma și viteza și fără să verifici pe ecran, dacă știi deja ce aveai setat. De asemenea, meniul este suficient de simplu cât să fie util și fotografilor amatori.

Puncte contra – Canon G7X

Canon G7X are un preț apropiat de Sony RX100 Mark III și acesta e principalul rival. Zoom-ul e mai mare, ecranul e tactil, dar aparatul Sony încă are câteva avantaje, în special în fotografia de noapte sau într-o gamă mai mare de setări pe care le poți face, mai ales pentru videoclipuri.

Concluzie

Canon G7X nu este nicidecum un aparat rău, ba chiar își face treaba foarte bine, doar că s-ar putea să fie depășit de alternative. Sony are RX100 Mark III, Panasonic a anunțat la Photokina Lumix LX100 și chiar Canon G1x Mark II, mai scump, dar cu avantajele sale. Canon G7X este un aparat care merită cei 700 de dolari cu care a fost lansat pe piață, dar este prea aproape ca preț de alternative. Cumva, Canon a reușit să creeze două piețe cu cele două: G7X și G1x Mark II și rămâne de văzut cum vor evolua cele două. Acesta oferă rezultate similare Canon G1x Mark II, dar acela câștigă mai mult prin construcție, rezistență și un plus de dotări utile fotografilor care au depășit stadiul de amatorism.

Mostre foto