Black Friday e mare, dar nu în China: Cel mai mare eveniment de reduceri e unul de care n-ai auzit

de: Răzvan Băltărețu
11 11. 2014

Black Friday 2014 debutează în România pe 21 noiembrie, iar în Statele Unite ale Americii pe 28 noiembrie, dar acest eveniment originar american este întrecut de ceea ce chinezii fac anual pe 11 noiembrie.

Black Friday 2014, ca toate celelalte, este adaptată de fiecare țară după cum dorește. Chinezii însă au o sărbătoare și mai mare, derulată pe 11 noiembrie, care aduce vânzări de miliarde de dolari și venituri imense pentru Alibaba, magazinul online care a transformat-o într-un fenomen. Singles Day este numele acestei zile și până în 2009 era un eveniment de nișă, creat de studenții Universității Nanjing la începutul anilor ’90.

Ei au ales ziua de 11 noiembrie pentru a sărbători și au denumit-o „ziua burlacilor“ pentru cele patru cifre „1“ (11.11). Din 2009, Alibaba i-a zis Singles Day și a transformat-o într-un fenomen care mobilizează întreaga țară, ba chiar se extinde internațional. Anul trecut a reușit să vândă de 5,75 miliarde, iar anul acesta a depășit recordul și se așteaptă să fie aproape de 10 miliarde de dolari. Spre comparație, în SUA s-a vândut anul trecut de 5,29 miliarde de dolari de-a lungul Zilei Recunoștinței, Black Friday și Cyber Monday.

Actualizare: Alibaba a vândut de 9 miliarde de dolari într-o singură zi, conform Recode. Spre comparație, doar de Black Friday și Cyber Monday, magazinele din SUA au vândut de circa 3,6 miliarde de dolari.

Ce s-a întâmplat în 10 ore de reduceri.

Reușita în comparație cu ce au făcut americanii anul trecut.

Cel mai bun an pentru Alibaba

Anul acesta, în septembrie, Alibaba s-a listat la bursa din New York şi a fost estimată la 231 de miliarde de dolari, mai mult decât listările Facebook, Amazon şi eBay la un loc. A fost cea mai mare listare la bursă din istoria Statelor Unite, iar acţiunile erau iniţial estimate la 68 de dolari, au ajuns la 100 de dolari și s-au stabilizat în prima zi la peste 90 de dolari. Dacă pe bursa din SUA a debutat deja, Alibaba a extins Singles Day și la nivel mondial, de aici și veniturile mult mai mari preconizate pentru 2014. Alibaba se ajută la Singles Day de platformele Tmall Global, Taobao și AliExpress, care lucrează cu utilizatori și companii din afara Chinei. AliExpress este o platformă cunoscută și în România, recunoscută și pentru multele țepe pe care le dau oamenii, dar și pentru oferta bogată de produse de la cele de câțiva dolari la cele foarte scumpe. Mai mult, Tesla Motors și Zara au participat în premieră, conform BusinessWeek.

45% din oameni au intrat de pe mobil.


Amazon a încercat anul trecut să profite de Singles Day, propunând reduceri pe site-ul său în această perioadă, dar încă nu se bucură de același succes precum Alibaba, iar Black Friday este, totuși, o sărbătoare mai importantă pentru americani. Totuși, potențial există. „E ceva ce poți promova cu ușurință (n.r. – și în alte țări). Pe măsură ce tot mai mulți oameni caută stabilitate în cariera lor, vor vieți independente, asta este o oportunitate pentru a profita în dauna, să zicem, Valentine’s Day“, a apreciat pentru CNET Marlene Morris Towns, profesor de marketing.

Cozile din București pentru reducerile de Black Friday sunt nimic pe lângă ce fac chinezii online.

Costuri imense, venituri la fel de mari

Livrarea se face în maximum primele două zile de când Singles Day se încheie. În acest sens YTO Express a mai angajat 30.000 de oameni, a închiriat mai multe camioane și a creat încă 40 de centre adiționale de unde să plece comenzile, conform Quartz. În nebunia reducerilor pentru acest eveniment care bate Black Friday, Alibaba percepe între 3 și 5% celor care participă. Și cum se întâmplă și înainte de Black Friday, cumpărăturile scad cu două săptămâni înainte de Singles Day.

Mai mult, cei care participă își plătesc marketingul, stafful suplimentar și se achită de alte costuri. Spre exemplu, Elle plătește circa 30% din bugetul anual de marketing pentru această zi. Merită? Elle primește zilnic circa 200 de comenzi, dar de Singles Day înregistrează până la 25.000 de comenzi.

Anul acesta Xiaomi se laudă că a vândut în 12 ore de peste 160 de milioane de dolari în circa 720.000 de unități. În doar 4 minute și 48 de secunde a ajuns să vândă de 16 milioane de dolari. Această companie este una dintre cele cu creșteri rapide în China. Din cifra unităților vândute, 250.000 au fost de modele de vârf Xiaomi Mi4.

Black Friday 2014 va fi în România pe 21 noiembrie, eMAG pornind această modă încă de anul trecut de a sărbători cu o săptămână mai devreme. Poți găsi pe „Playtech“ toate informațiile necesare, inclusiv de ce se măresc prețurile și de unde vine numele evenimentului și ce înseamnă.