Aerul condiționat controlat prin WiFi este cheia confortului la costuri reduse

de: Răzvan Băltărețu
25 08. 2014

Întâi a fost aerul condiționat de un evantai. A urmat ventilatorul și, în ultimele decenii, aerul condiționat prin echipamente tot mai bune a intrat în casele oamenilor. Ce faci însă când vine vorba și de un confort optim acasă, dar să nu consumi nici mai multă energie electrică decât îți permite bugetul? Soluția este într-o casă inteligentă.

Tehnologia nu este radical schimbată de la an la an. Nici măcar la câteva decenii nu se schimbă radical, ci doar este eficientizată. În prezent, nu mai folosești o cameră video dedicată, o cameră foto, un laptop și o agendă pe care să-ți notezi ideile. Ai un telefon pentru toate astea sau poate o tabletă. Ei bine, așa se întâmplă cu întreaga casă, cea despre care am tot scris în ultimele săptămâni.

Casa devine mai inteligentă și consumă mai puțin printr-un consum rațional, echilibrat pe care îl faci atunci când ai nevoie. Azi, vorbesc despre aerul condiționat pe care îl controlezi de pe telefon, prin WiFi. Cum se poate asta?

În primul rând, aerul condiționat trebuie să vină WiFi enabled. Cele vechi, desigur, n-au așa ceva și nici nu te grăbești să le înlocuiești doar pentru o funcționalitate. În astfel de cazuri poți cumpăra un gadget separat, care îți conectează modulul de aerul condiționat la rețeaua WiFi de acasă. S-au dezvoltat câteva startup-uri de-a lungul timpului în acest domeniu. Similar este și un termostat care măsoară temperatura din cameră și „dictează“ centralei termice, caloriferului sau aerului condiționat câte grade să reproducă.

Descoperă și: Cheia casei viitorului va fi o aplicație pe telefon

Sunt unele module de intermediere care au și Bluetooth Low Energy. Astfel, conexiunea nu se mai face prin WiFi, ci prin acesta, dar un alt modul intermediază conexiunea la rețeaua wireless. Acest tip de infrastructură este însă mai întâlnit la încuietorile electronice.

Telefonul, tableta sau orice alt gadget de control și aparatul de aer condiționat se regăsesc în aceeași rețea wireless. Pe același principiu funcționează și gadgeturile de streaming conținut către TV. Punând totul „la comun“ într-o singură rețea, aceste electronice pot „comunica“. Bun, dar la ce te ajută să ai totul atât de „în legătură“?

Utilitatea unei case inteligente cu aer condiționat controlat wireless

Iată, spre exemplu, următorul scenariu la final de vară pentru caniculele viitoare. Este cald afară, tu intri în casă, unde știi că ai aparat de aer condiționat, ajungi la telecomanda acetuia și îl pornești. Îl pornești la multe grade în minus față de câte ai resimțit afară. Și consumul crește în consecință. După circa o oră poate reușești să stabilizezi temperatura la una confortabilă. În acest timp, aparatul este gălăgios și creează un curent deranjant de aer.

Un proiect de aer condiționat controlat inteligent finanțat prin Kickstarter


Tu însă ai scăpat de acest „ritual“, ai o casă cu aer condiționat controlat wireless. În 30 sau 60 de minute ești acasă și vrei ca atunci când ajungi să ai o temperatură de circa 25 de grade Celsius. Fixezi prin aplicație ca atunci când intri pe ușă să fie această temperatură și aerul condiționat funcționează într-un ritm unitar pentru a crea acel confort. Sau poate aplicația pe care o folosești, împreună cu hardware-ul respectiv, funționează altfel.

Descoperă și: Casa viitorului îți economisește banii: „consumă“ echilibrat și inteligent electricitate și căldură

Ți-ai fixat în aplicație adresa la care locuiești și locul în care muncești. Când poziția ta se schimbă, începând drumul spre casă, aerul condiționat „știe“ deja că tu ești pe drum. „Știe“ asta din vechile drumuri de până atunci. Casa îți este adusă la un confort termic dorit și consumul este cât de redus se poate. De asemenea, când pleci de acasă locuința intră într-o stare de „hibernare“.

Un exemplu de aplicație care controlează echipamentul de aer condiționat

Sumele de bani pentru acest univers sunt de câteva sute de dolari, în funcție de echipament, iar aplicațiile pentru iOS sau Android sunt gratuite. Vom trăi într-o lume tot mai plină de senzori, senzori care vor acționa precum cei naturali pe care îi avem în organismul nostru.

Vom avea sisteme automatizate de control a temperaturii și vom avea o monitorizare permanentă a noastră de către casă pentru a ne servi cât mai bine. Sunt riscuri? Desigur, nimic nu este lipsit de riscuri. Sunt beneficii? Da, numeroase, cheltuielile reduse și confortul sporit sunt cele mai importante. Comoditatea și viața mai liniștită sunt altele. Nu se mai pune întrebarea: vrem sau nu tehnologie? O avem, depinde cum o folosim, aceasta este una dintre soluții.

Playtech.ro îți va prezenta o serie de articole powered by The Park, despre cum poți avea un stil de viață smart în propria locuință. The Park, primul proiect rezidențial cu adevărat verde din București, situat în apropiere de Parcul Tineretului, îți oferă prin intermediul unei aplicații posibilitatea de a controla climatul din locuință de pe telefonul mobil, dar și multe alte soluții inteligente! Stai cu ochii pe noi pentru a afla mai multe detalii despre cum poți trăi smart în The Park!

În următoarele episoade vă vom vorbi și despre bucătării inteligente, cum să muți toată casa în cloud sau cum să îți controlezi copilul mai bine cu ajutorul tehnologiilor.