TP-LINK TL-WDR3600 – Dual-Band si Gigabit la un pret fara concurenta [REVIEW]

de: Radu Neagu
02 10. 2013

TP-LINK isi construieste incet, dar sigur, un nume in segmentul de retelistica de buget, insa cu specificatii si performante peste medie. Mai devreme am avut pe mana modelul N900, WDR4900, un router care s-a dovedit a fi excelent in raport cu pretul la care putea fi achizitionat.

De aceasta data, am ales un model ceva mai ieftin, WDR3600, pe care il vom supune aceleiasi proceduri de testare in laboratorul nostru. Mai exista un model apropiat atat ca denumire, cat si ca pret, WDR3500, singura diferenta dintre cele doua fiind doar existenta porturilor Gigabit in cazul lui WDR3600. Porturile Gigabit pentru WAN sunt probabil mai putin importante avand in vedere faptul ca putini dintre utilizatori au viteze peste 100 Mbps, transferul intern intre doua PC-uri conectate la router poate fi insa vital. Desigur, daca detineti un abonament de 150 sau 200 Mbps, chiar daca aceasta este viteza maxima ce poate fi atinsa, recomand alegerea unui router cu porturi Gigabit si pentru WAN.

Design

Design-ul unui router, chiar daca am mai vorbit despre el, are totusi o importanta destul de mare, mai ales pentru ca acesta sta de multe ori la vedere, cel mai probabil pe birou. Legat de LED-urile de status, problema care pe mine ma deranjeaza destul de mult si sunt sigur ca nu doar eu ma confrunt cu ea, la WDR3600 sunt de culoare verde si, implicit, mai putin deranjante. Acest lucru nu ma impiedica insa sa il tin… sub birou, si de aceasta data. 🙂

Router-ul are doua antene externe, de dimensiuni considerabile, antene ce pot fi upgradate cu unele mai mari daca observati ca semnalul wireless pe 5 GHz nu ajunge in ultima camera. Carcasa este desigur din plastic de culoare neagra, acrilica, un adevarat chin pentru mine chiar si pentru cele cateva minute cat a stat pe masa de fotografie. Sincer, pentru acest tip de produs, as fi preferat o carcasa mai putin pretentioasa, insa, din nou, poate acestea sunt doar cerintele mele de la un produs de acest gen.

Continutul cutiei este modest, dar reprezinta exact ce avem nevoie: un alimentator, un cablu UTP de un metru pentru conectarea routerului la PC, manualul de utilizare si CD-ul de instalare pe care producatorul si noi il recomandam celor mai putin initiati in configurarea lui.

Video

Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/TP-LINK WDR3600/”/]

Specificatii

[table id=187 /]

Dupa cum spuneam mai sus, router-ul are toate porturile Gigabit, detine doua benzi de frecventa 2.4 GHz si 5 GHz si doi conectori USB ce pot suporta atat dispozitive de stocare HDD sau Flash, cat si imprimante sau scannere pe USB. Butonul Power si cel pentru configurarea retelei wireless fara parola observ ca sunt prezente pe aproape toate modelele producatorului, mai exact in toate variantele ce dispun de o carcasa asemanatoare.

Un element bine primit ar fi posibilitatea de a crea o retea wireless de tip Guest, optiune pe care nu am gasit-o nici la fratiorul sau mai mare, TL-WDR4900. Aceasta ofera acces la internet fara acces la reteaua interna clientilor, cunoscutilor sau prietenilor care vin in vizita si poate fi configurat fara parola de acces.

Hardware

Din punct de vedere hardware, router-ul dispune de acelasi procesor Freescale P1010 ca si in cazul lui WDR4900,  Atheros AR 9334 pentru reteaua de 2.4 GHz si Atheros AR9580 pentru cea de 5 GHz. Ambele cipuri pentru wireless sunt ceva mai slabe ca in cazul lui WDR4900 pentru ca nu detine decat doua antene externe si nu mai are inca trei interne. De asemenea, banda de 5 GHz functioneaza doar in doua stream-uri si nu este simultana cu cea de 5 GHz.

Cantitatea de memorie RAM este tot de 128 MB, arhi-suficienta pentru traficul pe care il va suporta acest model, destinat in primul rand utilizarii casnice sau pentru un birou de mici dimensiuni, fara un trafic prea consistent.

Software

Paginile de software, cele pentru setarea optiunilor router-ului, sunt bine aranjate si pline de optiuni de configurare. Router-ul detecteaza in mod automat prin DHCP chiar si o conexiune statica de internet si se poate configura aproape singur. Oricum, este bine sa urmati pasii de instalare mentionati in manual, iar CD-ul poate fi de mare ajutor in aceasta situatie. Meniul este complet si bine structurat, detine toate informatiile necesare configurarii fiecarui segment in parte, mai bine chiar decat la alte routere.

Performanta

Testarea a avut loc in conditii apropiate de cele ale multor utilizatori, si anume un apartament cu doua camere, cu o suprafata de 50 mp. Pentru a simula utilizarea intr-un apartament cu trei camere si, implicit, o distanta mai mare pana la router, casa scarii a fost locul cel mai indepartat. La router au fost conectate un sistem si doua laptop-uri, sistemul pe LAN Gigabit, iar laptopurile pe wireless, atat pe reteaua de 5 GHz cat si pe cea de 2.4 GHz. Aditional, exista in retea doua smartphone-uri si o tableta, pentru a simula un scenariu de heavy-use.

Tabelul de rezultate arata in felul urmator, mai jos. Este structurat atat pe distante de 10 metri si 3 metri, cat si pe transferul intre dispozitivele wireless si wireless la reteaua cu fir.

[table id=188 /]

Vitezele sunt exprimate in megabiti pe secunda, o transformare rapida pentru o estimare a vitezei in MB/s se poate face prin impartirea la 10. Se poate observa ca router-ul face fata chiar si in situatii de incarcare destul de mare, reusind sa transfere chiar si cu 60 Mbps pe wireless de la 10 metri distanta. Desigur, peretii de bloc sunt destul de subtiri si nu au nici un fel de izolatie metalica, la o casa este pozibil ca vitezele sa se reduca semnificativ.

Concluzie

Avand in vedere ca aproape orice achizitie este legata de pret, ar fi momentul sa mentionam ca TP-LINK TL-WDR3600 are un pret de 300 lei in magazinele de profil. Pentru aceasta suma primim un router cu capabilitati dual-band, 2.4 GHz si 5 GHz, foarte util mai ales pentru apartament unde putem folosi frecventa de 5 GHz care este mult mai putin aglomerata. Primim si porturi Gigabit atat pentru WAN cat si pentru LAN, acelasi procesor si aceeasi cantitate de memorie RAM de pe WDR4900 si, implicit, o performanta mai apropiata de acest model.

Diferenta intre cele doua modele este notabila, iar WDR4900 isi justifica pretul prin semnaul wireless mult mai bun in conditii de distanta, precum si in cazul in care conectam mai multe dispozitive. Daca va ganditi ca nu este posibil si ca nu aveti prea multe electronice prin casa, sa ne gandim doar ca aveti trei-patru prieteni in vizita, fiecare cu un smartphone si cu o tableta si ca le-ati oferit acces la internet tuturor. WDR3600 se misca foarte greu intr-o situatie similara, ajungand chiar sa ii deconecteze pe unii dintre utilizatori, sa nu mai permita accesul acestora in retea sau pur si simplu sa opreasca accesul la internet complet – moment in care este nevoie de o resetare hardware.

Pe de alta parta, daca nu luam in calcul o situatie similara, atunci este alegerea aproape perfecta. „Aproape” pentru ca, se stie, nici un produs nu este perfect, poate doar pentru nevoile unora dintre utilizatori, insa nu pentru toti.