Schimbari pozitive de interfata introduse in Windows 8.1

de: Alexandru Puiu
16 10. 2013

Desi multe dintre schimbarile din noul sunt de fundal sau de functionalitate, interfata moderna a primit de asemenea un update.

S-a insistat mult pe readucerea butonului de Start in Windows 8.1 si, la fel de mult, pe posibilitatea pornirii unui sistem direct in interfata desktop. Acestea reprezinta insa doar o parte infima din lucrurile care au fost facute bine de Microsoft cu aceasta ocazie si care, daca ar fi fost introduse in Windows 8, gigantul din Redmond nu ar mai fi fost victima volumului imens de critici.

Interfata Moderna a primit un numar semnificativ de finisari care fac mai usoara utilizarea ei si care, daca aveti deschiderea necesara, in timp s-ar putea sa va faca sa uitati de vechiul desktop. Va fi greu, iar Microsoft cu siguranta nu a gasit reteta perfecta. In schimb, efortul in directia care trebuie este mult mai vizibil decat in urma cu un an.

Snap imbunatatit

Inca din Windows 7 aveati posibilitatea sa alocati o jumatate de ecran unei aplicatii si cealalta jumatatea altei aplicatii in cateva secunde, prin Snap. In interfata moderna din Windows 8, conceptul de Snap implica utilizarea unui procent de 70% din ecran pentru un program, in timp ce restul de 30 de procente erau folosit pentru o interfata minimala a altei aplicatii. Ca urmare, cea de a doua aplicatie nu era foarte utila, eventual doar in cazul in care vorbim de o aplicatie de vreme probabila sau de una de mesagerie instant.

, functia Snap este mult mai flexibila si, in consecinta, mai utila. O puteti folosi pentru a afisa doua programe simultan intr-un raport de 50/50, fara ca interfata acestora sa fie in vreun fel afectata.

Snap extrapolat

Ca un mic detaliu, fiecare fereastra din Snap are o latime de 500 pixeli. Acest amanunt este important, deoarece, daca aveti un monitor cu o rezolutie foarte mare sau o configuratie multi-monitor, puteti lipi pana la patru aplicatii diferite una langa alta. In teorie, acest element nu este revolutionar, mai ales daca il comparam cu posibilitatile oferite de desktop-ul clasic. In practica insa, faciliteaza enorm notiunea de multi tasking intr-o interfata sensibila la atingere.

In contextul in care pe iPad nu exista posibilitatea de a rula mai multe aplicatii pe un singur ecran, iar pe Android sunteti limitat doar la cateva scenarii foarte precise, cu Windows 8.1, Microsoft s-ar putea sa iasa in fata la capitolul interfete pentru tablete.

Mai multe instante ale unui program

Windows 8 te limiteaza sa rulezi o singura instanta a unui program la un moment dat, restrictie care odata cu noul Windows a disparut. De acum puteti avea doua ferestre de Internet Explorer 11, de exemplu, pe care le puteti asocia prin Snap unei jumatati de ecran si altei jumatati de ecran. Mai ales in acest scenariu, functia pare una care nici macar nu ar trebuie trecuta in revista, mai putin laudata. Problema e ca, dintr-un motiv necunoscut, lipsea pana acum.

Un Windows Store reinventat

Interfata magazinului de aplicatii din Windows 8 nu este una foarte eficienta, mai ales cand vine vorba de descoperit aplicatii noi sau redescoperit unele vechi. Cei de la Microsoft au constientizat handicapul si, cu ocazia lansarii noului sistem de operare, au reinventat acest colt de Windows.

Noul Windows Store este mai dinamic, nu mai este doar o lista de categorii de aplicatii. Similar cu alte magazine virtuale cu care ne-am obisnuit, acum avem parte de recomandari pe baza programelor pe care le-am instalat anterior. Aplicatiile populare au o zona dedicata, la fel si noile lansari sau topurile cu programe gratuite si contra cost.

Interfata de cautare a beneficiat de asemenea de un upgrade care va va ajuta sa gasiti mai usor o recomandare de la un prieten. Daca tot vedem aceasta functie si in noul iOS 7 si Android, in Windows 8.1 aplicatiile se actualizeaza singure. Daca va deranjeaza acest detaliu, il puteti dezactiva pentru fiecare aplicatie in parte.

O sectiune PC Settings completa

La lansarea Windows 8, Microsoft a facut o promisiune care nu s-a concretizat exact. In teorie, daca un utilizator dorea aceast lucru, ar fi trebuit sa aiba posibilitatea sa nu mai foloseasca niciodata desktop-ul clasic. In realitate, insa, foarte multi parametri simpli sau elemente de configurare ale sistemului nu puteau fi modificate decat prin intermediul Control Panel, accesibil din vechea interfata. Aceasta sarcina devenea si mai dificila pe o tableta fara mouse. Cauza acestor probleme era o aplicatie PC Settings incompleta.

Cu Windows 8.1, aplicatia PC Settings este mult mai cuprinzatoare si incorporeaza un numar mai mare de functiie utile. Functii de baza precum Windows Update, File History, Region and Language sau panoul de control SkyDrive si-au gasit loc in PC Settings.

Ecranul de Start acum ofera mai multe optiuni de personalizare. Puteti avea pe fundalul meniului aceeasi poza ca cea de pe desktop. Dimensiunea tile-urilor nu mai este batuta in cuie. Daca aveti nevoie sa vedeti in permanenta informatiile dintr-un live tile, il puteti face mai mare, iar daca va incanta sa aveti cat mai multe aplicatii la vedere pe un singur ecran, exista si aceasta optiune prin micsorarea acelorasi tile-uri.

Cautare unificata mai inteligenta

In amalgamul de informatii pe care il avem stocat pe un sistem, o pagina prin care sa cautati continutul care va intereseaza este foarte importanta.

In Windows 8.1 putem cauta dintr-un singur loc aplicatii, setari si fisiere, fara sa mai facem un click suplimentar pe categorii. Daca aceasta cautare este mai utila pentru utilizatorii de sisteme desktop, utilizatorii de tablete se vor bucura de integrarea unui motor de cautare web pe aceeasi pagina. Problema e ca Bing este singura optiune si, daca preferati Google, veti fi limitati la cautarea prin intermediul unui browser clasic.

Mai multe aplicatii preinstalate

Windows 8.1 vine cu mai multe aplicatii native, pe care le puteti accesa in secunda a doua, dupa ce ati instalat sistemul de operare.

Daca pana acum am fi fugit de ajutor in Windows, includerea unei sectiuni de Help&Tips pe prima pagina a meniului de Start este un plus binevenit pentru cei care vor sa se descurce mai bine prin noua interfata. O aplicatie de tipul unei liste de lectura care se integreaza cu Internet Explorer si meniul Charms este de asemenea prezenta in noul Windows. Cu o functionalitate similara cu a unor aplicatii terte gen Pocket sau Instapaper, Reading List va ajuta sa va salvati o lista de articole pentru lectura ulterioara.

La capitolul accesorii, acum avem in interfata moderna elemente precum Scan, Calculator, Sound Recorder si Alarms. Nu in ultimul rand, Skype este preinstalat si inlocuieste aplicatia Messaging.

Aplicatii moderne actualizate

Majoritatea aplicatiilor incluse in Windows 8 au primit un plus de functionalitate odata cu lansarea noului sistem de operare si cu siguranta vor mai beneficia ocazional de mici actualizari. Xbox Music, de exemplu, are o interfata mult mai simpla si intuitiva, fara sa va mai oblige sa dati sase sau sapte click-uri pentru a initia redarea unei melodii.

Aplicatia Mail, pe care se bazeaza foarte multi utilizatori, incorporeaza in sfarsit un set impresionant de functii care nu ar fi trebuit sa lipseasca niciodata, precum drag&drop de continut. Desi poate multi si-ar fi dorit un File Explorer cu o interfata moderna, chiar daca Microsoft nu include o astfel de aplicatie in Windows 8.1, a extins insa functionalitatea SkyDrive pentru a accesa si fisierele de pe hard disk, nu doar din cloud.

O colectie decenta de programe

Cu peste 120.000 de aplicatii moderne in Windows Store, magazinul virtual al celor de la Microsoft pare din ce in ce mai bogat. Cum se intampla de fiecare data, sunteti bombardati si cu aplicatii inutile, pe care nu le-ati folosi niciodata. Ideea e ca Microsoft face eforturi semnificative pentru a-si largi portofoliul si sunt mari sanse ca in perioada imediat urmatoare sa vedem si jucatori importanti precum Facebook, Flickr sau Flipboard in Windows Store.

Exista insa o problema majora care afecteaza utilizatorii de Windows dependenti de ecosistemul Google. Gigantul din Mountain View refuza cu indarjire sa lucreze sau sa lanseze orice altceva decat Google Search pentru Windows 8. Gmail, Google Calendar si Google Drive pe noul sistem de operare sunt doar niste servicii online pe care le puteti accesa din browser, atat. In plus, aplicatii foarte populare de iOS si cateva aplicatii de nisa care au un public dedicat refuza sa-si gaseasca loc in curtea Microsoft.

Ce urmeaza?

Interfata moderna nu este nici pe departe perfecta. Nici macar Microsoft nu a lansat, de exemplu, variante moderne pentru aplicatiile MS Word, MS PowerPoint, MS Excel. Acesta este un handicap important, in contextul in care toate tabletele si hibridele cu Windows 8 si Windows RT sunt infatisate in principal ca instrumente de productivitate. De asemenea, pentru majoritatea utilizatorilor nu exista posibilitatea instalarii de aplicatii care nu sunt aprobate de Microsoft in aceasta interfata ex-Metro. Odata cu trecerea timpului, aceasta problema se poate acutiza, mai ales daca restrictiile vizavi de programele care nu fac parte din Windows Store se vor inteti.

Personal, percep schimbarile din noul Windows ca un pas important in directia potrivita. Depinde doar de Microsoft daca va continua acest trend al imbunatatilor sau se va arunca din nou la schimbari radicale care nu reusesc sa atraga adepti. Windows 8 a fost un pariu riscant pentru compania lui Steve Ballmer.

Oricum, imbunatatirile aduse ne dau incredere ca Windows 7 nu va fi noul Windows XP, iar Windows 8 nu va intra in istorie ca noul Windows Vista. Potentialul pare ca a fost creat, prin Windows 8.1, in directia potrivita.