Dell U3014: Monitor la categoria grea [REVIEW]

de: PLAYTECH
26 10. 2013

Pana de curand, consideram ca pentru lucrul cu imaginile digitale, fie ele statice sau in miscare, un monitor cu tehnologie PLS este una dintre cele mai bune alegeri si urmasul demn al (de pe acum vechilor) matrici IPS pe care le intalnim pe unele modele de monitoare de top dedicate editarii. Tehnologia PLS a fost propusa si implementata de Samsung.

Pentru ca avem de invatat „pana la ultima suflare”, am reusit sa dau de curand si peste un reprezentant al monitoarelor profesionale produse de DELL, sus-numitul Dell U3014, cu o rezolutie de 2560 x 1600 pixeli si matrice AH-IPS, din nou, o evolutie a tehnologiei IPS, propusa la origine de LG.

Trebuie sa recunosc ca inca de la inceput eram ferm convins ca, fata de minunatul meu Samsung S24A850DW (matrice PLS), modelul din acest review nu avea cu ce sa ma mai surprinda. Sa vedem daca am gresit sau nu, in acest review Dell U3014.

 Design

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Dell U3014 design/”/]

Design-ul este oarecum industrial, orientat spre functionalitate pura si spre lucrul intr-un mediu profesional. Aceste calitati sunt oglindite prin dimensiunile impresionante – nu mai putin de 30 inci – si prin plasarea senzorilor de reglare a diferitelor functii pe partea dreapta-jos a display-ului, prin card-reader-ul incorporat si prin HUB-ul USB 3.0 cu patru porturi.

Prin intermediul acestui HUB, puteti sa legati la PC, de exemplu, un hard-disk pe USB ce poate contine colectia de imagini, efecte sau sunete cu ajutorul careia va realizati proiectele sau, de ce nu, un card reader mai rapid decat cel integrat, pentru importul fisierelor de pe card-urile aparatelor digitale.

Conectivitate

Din punct de vedere al intrarilor de semnal, monitorul accepta doar cabluri DVI Dual Link, HDMI, Mini Display Port sau Display Port simplu, oricare dintre ele absolut necesare pentru afisarea corecta a imaginilor pe rezolutia optima, aceea de 2560 x 1600 pixeli. Ne explicam astfel de ce un cablu normal D-SUB (VGA) sau DVI simplu nu sunt prezente in pachetul cu accesorii, fiind depasite de cerintele complexe ale acestei rezulutii.

Accesorii

In pachetul de accesorii gasim un cablu de alimentare, un cablu USB 3.0 pentru punerea in functiune a HUB-ului USB prezent pe monitor si un cablu DVI Dual Link foarte gros si de cea mai buna calitate. Pentru ca monitorul este capabil de redarea spectrului de culoare RGB si Adobe RGB in proportie de 100, respectiv 99%, gasiti in colet, pentru fiecare exemplar al acestui monitor, un raport de calibrare generat in fabrica.

Ultima specificatie pe care trebuie sa o retinem inainte de a pleca mai departe este gamut-ul, adica posibilitatea de redare a culorilor a acestui panou de „doar” 1,07 miliarde de culori si nuante la o luminozitate maxima de 350 candele pe metru patrat (unitate de masurare a intensitatii luminii). Pentru a va oferi o baza de comparatie a acestor doua specificatii, am sa spun ca, de obicei, monitoarele fara pretentii profesionale dar si cele din clase de pret si calitate superioare din sectorul consumer nu pot afisa mai mult de 16,9 milioane de culori la o luminozitate maxima de 250, arareori 300 candele pe metrul patrat.

Testare, utilizare

Scenariul de testare pe care l-am gandit pentru acest monitor este foarte simplu. Imi era clar ca un astfel de monitor nu este unul foarte ieftin sau pe care si-l poate permite oricine pentru consumul materialelor Multimedia, astfel incat probabilitatea de a fi utilizat in astfel de situatii este foarte redusa. De aceea, doar  20% din timpul total de testare a fost dedicat  scenariilor ce tin de gaming, vizionare de filme, browsing si redactare documente de tip office.

Cam 80% din testare a fost dedicata lucrului in programe precum Premiere, After Effects, Photoshop sau DaVinci Resolve lite, toate aplicatii a caror cerinta de capatai este acuratetea culorilor reproduse de display. Am avut astfel ocazia de a observa una dintre cele mai bune coloristici si uniformitate a iluminarii pe care am intalnit-o pana acum. Am capturat, folosind aparatul foto din dotare (in format RAW, pentru o cat mai buna fidelitate), matricea monitorului, am decupat imaginea rezultata si am redimensionat in format Jpeg cadrele rezultate, lasandu-va pe voi sa va spuneti parerea despre performantele acestui monitor.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Dell U3014 culoare/”/]

Eu am ramas impresionat de capacitatea de redare absolut fara cusur a nuantelor, de la alb la negru, cu o exactitate aproape chirurgicala si, mai ales, de diferenta infima de luminozitate pe toate cele trei culori ale spectrului RGB – rosu, verde, albastru. Asa cum era de asteptat, unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, iar culorile se pastreaza chiar si la vizualizarea din unghi a monitorului.

In scenarii ce tin de gaming, rezolutia mare a monitorului pune probleme unei placi video obisnuite, Palit-ul 660 Ti Jetstream din dotarea PC-ului meu avand de furca serios in cazul in care setarile de calitate a jocului (Antialiasing, Physx) erau stabilite la valori prea ridicate. Este valabil pentru jocurile mai noi, cum ar fi Borderlands 2 sau Metro 2033, ce pune probleme la setari maxime chiar si pe display-uri cu rezolutie Full HD, mai scazuta. Singurul joc din colectia Steam pe care o aveam la dispozitie ce a rulat la un numar de cadre pe secunda decent cu setarile de calitate duse la maxim a fost prea putin pretentiosul Sniper Elite V2. Prin urmare, achizitia unui astfel de monitor cu o rezolutie atat de mare impune achizitia unei placi video puternice, de ultima generatie in cazul utilizarii intr-un astfel de scenariu.

Performanta

Fara indoiala, asul din maneca acestui model este reprezentat de acuratetea culorilor redate ce se face simtita inca de la prima privire. Uniformitatea foarte buna a iluminarii si posibilitatea de afisare a 1,07 miliarde culori si nuante, precum si rezolutia de care este capabil, il transforma intr-o unealta optima si recomandata pentru editarea foto, dar mai ales video.

Am sa exemplific aici printr-un screenshot ce poate ilustra dimensiunea ferestrelor si a timeline-ului de editare pus la dispozitie in Photoshop, Premiere si After Effects. Spre comparatie, veti vedea alaturi printscreen-urile unui monitor ale carui dimensiuni sunt utilizate mai frecvent in aceste task-uri. Rezolutia celui de-al doilea monitor este 1920 x 1200 pixeli, putin mai mare pe inaltime decat standard-ul Full HD cu care suntem toti obisnuiti.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Dell U3014 imagine/”/]

 

Concluzii

DELL U3014 este cu siguranta un monitor ideal targetat catre utilizatorii profesionisti, acolo unde pretul nu este un prim considerent – fotografi, video editori, pe care ii invit sa ii acorde atentie si poate sa-l incerce cu proxima ocazie. Tuturor celorlalti, desi rezolutia li se poate parea foarte tentanta, le reamintesc pretul de aproximativ 5.000 lei la care modelul de fata se comercializeaza in acest moment.