Nokia Lumia 920 – Un pas inainte pentru Nokia si Microsoft? [REVIEW]

de: Radu Neagu
10 04. 2013

Nokia Lumia 920 este, daca nu ma insel, a treia incercare a companiei la un smartphone Windows Phone, se pare ca este si cea mai reusita de pana acum.

Windows Phone 7.5 a fost un sistem de operare interesant, insa, la fel ca Windows Millenium sau Vista, s-a trecut repede cu vederea peste el, iar Microsoft a mers mai departe cu o noua versiune, imbunatatita, Windows Phone 8.

Lansarea lui Lumia 920 nu a fost insa incununata de lauri, campania de marketing primind o serie de articole nu prea favorabile, din cauza unor greseli facute de echipa de filmare a clipului respectiv. Probabil va mai aduceti aminte secventele in care Nokia demonstra stabilizarea optica a telefonului, si in reflexiile de pe fundal se observa cameramanul cu un aparat DSLR. In acelasi timp, disponibilitatea acestuia a fost precara, cei interesati au putut sa il achizitioneze abia la inceputul anului 2013, chiar daca data oficiala de lansare a fost in noiembrie 2012. A fost cam aceeasi situatie ca cea a actualului HTC One. Vom vedea in acest review daca Nokia reuseste sa impresioneze cu Lumia 920 sau alternativele de top pentru platformele Android sau iOS sunt mai tentante.

Design

Este segmentul cel mai subiectiv al unui review, depinde foarte mult de opinia redactorului, dar am sa incerc insa sa fiu cat mai analitic si din acest punct de vedere. Prima senzatie este asemanatoare cu cea oferita de prima data cand te urci intr-un Range Rover, modelul vechi Defender, mai exact. Bine construit, insa greu si masiv.

Greutatea dispozitivului este cea care „impresioneaza”, nu mai putin de 185 grame, grosimea fiind undeva la putin peste 10 mm. In comparatie, iPhone 5 ar parea o jucarie sau un telefon pentru domnisoare. Greutatea este data de o baterie mai mare, de sistemul optic de stabilizare al camerei foto si, de ce sa un  luam in calcul, si de incarcarea wireless. Dupa cateva zile am inceput sa ma obisnuiesc cu el, in conditiile in care nu am folosit alt telefon in acest timp.

Am avut insa cateva probleme cu marginile telefonului. Cele laterale sunt foarte curbate, iti ofera o senzatie placuta atunci cand il tii in mana, insa daca esti putin transpirat sau grabit, risti sa il scapi din mana. Iar la cele 185 de grame pe care le are, chiar si carcasa solida sau display-ul ar putea avea de suferit. Pe de alta parte, zona difuzorul are o margine destul de proeminenta, care devine deranjanta la ureche dupa cateva minute de conversatie. As fi preferat ca asezarea muchiilor rotunjite si a celor ascutite sa fie inversata.

Design-ul carcasei este… industrial, dar intr-un mod elegant. Corpul este fabricat din policarbonat, un material ce imbraca intr-un mod placut tot dispozitivul. Jack-ul de casti se afla in partea de sus pe centru, in partea opusa este un conector microUSB, iar alaturi de acesta, doua difuzoare stereo. Finisajul carcasei depinde de culoarea telefonului, care, apropo, este disponibil in variante de negru (cel testat de noi), alb, galben, cyan si rosu.

Asezarea butoanelor este optima, butoanele de volum pe laterala dreapta, butonul de power sub acestea si mai jos, butonul dedicat pentru camera foto/video. Layout-ul prezentat mai devreme este considerat cel mai bun, toate butoanele pot fi accesate cu degetul mare si, avand in vedere ca ecranul este mai mare de 4 inci, ar fi fost destul de dificil sa ajungi la butonul de power pe marginea de sus.

Ecranul are dimensiuni generoase, de 4,5 inci, si o rezolutie pe masura: 768×1280 pixeli. Ecranul este de tip IPS si detine o serie de tehnologii proprietare Nokia, ClearBlack display si PureMotion HD+. Display-ul este putin curbat spre margini, iar cele trei butoane capacitive sunt asezate in marginea de jos. Trebuie mentionat si faptul ca este protejat de un strat Gorilla Glass din generatia a doua.

Oricum, la capitolul design, Nokia reuseste sa depaseasca pe multi din producatorii de smartphone-uri. Avem un dispozitiv foarte elegant, care atrage atentia prin simplitatea cu care este construit, poate mai mult decat un Galaxy S3 sau Note 2. Unul dintre elementele pe care a insistat producatorul este optiunea de incarcare wireless pe standardul general Qi. In pofida greutatii sale si spre deosebire de Nexus 4, si in ciuda greutatii sale, nu detine acei magneti pentru pozitionarea corecta pe dispozitivul de incarcare, care nu vine in pachetul telefonului. Asadar trebuie sa asteptati notificarea ca acesta se incarca.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia Lumia 920 Design/”/]

Specificatii

Mai jos regasiti tabelul cu specificatiile complete pentru a evidentia cat mai usor caracteristicile acestui dispozitiv:

[table id=162 /]

Display

Daca Nokia Lumia 900 detine un display de tip AMOLED, Lumia 920 afiseaza informatiile pe un ecran IPS, de calitate superioara. Se vede faptul ca producatorul incearca sa perfectioneze cat mai mult unul dintre cele mai importante elemente ale unui smartphone. Experienta de utilizare este pana la urma afectata de calitatea display-ului, iar acesta este unul din punctele forte ale acestui produs. S-a tinut cont si de sensibilitate, Lumia 920 putand fi folosit cu succes si cu manusi. Prima data nu mi s-a parut un lucru atat de important, insa la frigul de luna trecuta, de exemplu,, sa poti raspunde la telefon fara sa iti scoti manusile este un lucru de apreciat. Bine, va imaginati ca nu va functiona cu manusi groase de iarna sau cu cele de piele.

Fiecare producator vine cu tehnologia lui si cu denumiri cat mai ciudate pentru acestea.

ClearBlack Display in cazul de fata se refera la cateva straturi polarizate pentru a reduce reflexiile si pentru a obtine un negru cat mai intens. Partea interesanta este ca si reuseste, poate nu la fel de mult ca in cazul lui Lumia 900, insa acolo vorbim de alte tehnologii de constructie, iar pe de alta parte culorile display-ului AMOLED sunt deranjant de puternice si ireale. Tehnologia folosita de Nokia nu este nici macar recenta, a fost introdusa chiar in anul 2010.

PureMotion HD+ reprezinta tehnologia care ofera o  rata de refresh de 60 fps in aproape orice aplicatie, precum si in meniul principal, si este o gura de aer proaspat fata de interfata putin lenta si sacadata din Android. Chiar si fara marketing-ul asociat, observatia multor prieteni a fost ca display-ul este superb. Densitatea este putin mai ridicata decat acel Retina Display de la iPhone 5 si, chiar daca stratul de sticla de deasupra acestuia este mai gros, diferenta este foarte putin vizibila. Probabil ca unii se vor gandi ca acele straturi de polarizare ii reduc unghiul de vizibilitate si este adevarat, insa deloc deranjant. Mai degraba se reduce din luminozitate, dar textul se vede foarte bine.

Camera Foto/Video

Camera este probabil unul dintre cele mai discutate elemente in cazul lui Lumia 920, drept pentru care primeste si ceva mai multa atentie din partea noastra. Tehnologia PureView a starnit putina controversa odata cu lansarea lui Nokia 808 anul trecut, mai ales cand s-a mentionat ca va fi inclusa si pe Lumia 920. Senzorul este unul normal, de 8 megapixeli, nu este cel de 41 megapixeli din 808.

Legatura dintre 808 si 920 este, desigur, calitatea imaginii, care este foarte buna. In rest, rezolutia este alta, senzorul este altul, iar marketingul ajunge la limite inimaginabile in cazul lui 920 🙂 Se pune accent foarte mult pe stabilizarea optica a imaginii, un element extrem de important mai ales la segmentul de smartphone-uri, unde pozitia telefonului in mana este asemanatoare cu a unui aparat compact. DSLR-ul are forma sa tocmai din acest motiv.

Stabilizarea optica este realizata destul de simplu, intregul ansamblu optic este asezat pe arcuri, de foarte mici dimensiuni, care absorb o mare parte din miscarea cauzata de mana cu care se tine telefonul. Reducand miscarea in acest mod, producatorul reuseste sa mentine shutter-ul deschis pentru o perioada mai mare, de aici si imaginile mult mai luminoase. Stabilizarea functioneaza foarte bine in cazul in care telefonul este tinut cu ambele maini iar subiectul ramanand incadrat la fel, chiar daca acesta din urma se afla in miscare. In conditii de iluminare scazuta, deoarece este nevoie de mai multa lumina (implicit un timp de expunere mai lung), stabilizarea optica va duce la imagini netremurate. Stabilizarea este „susceptibila” de asemenea la conditii de iluminare slaba, unde senzorul va incerca sa compenseze lipsa luminii scazand timpul de expunere. Aceste mentiuni sunt valabile atat la foto cat si la video. Exista o recomandare la fotografierea cu Lumia 920, incercati sa faceti poza folosind ecranul pe post de declansator, butonul de pe laterala, chiar daca este util poate duce la aparitia unor poze in ceata daca nu sunt facute suficient de repede. Mai jos aveti o galerie de imagini completa, pentru a va face o impresie personala asupra imaginilor facute cu acesta. Pozele nu sunt prelucrate in nici un fel, doar redimensionate.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia Lumia 920 Poze/”/]

Inregistrarea video beneficiaza de stabilizatorul de imagine, mai mult decat cea foto. In ultima vreme, din ce in ce mai multa lume foloseste telefonul pentru a inregistra clipuri video, iar aici Lumia 920 face diferenta din punct de vedere calitativ. Inregistrarea video este si foarte sensibila la lumina, iar balansul de alb este unul din elementele importante. Multe din smartphone-urile actuale fac o postprocesare destul de intensa a fotografiilor, de exemplu cele de la Sony, care suprasatureaza culorile cateodata intr-un mod exagerat. Lumia 920 nu procedeaza asa. Postprocesarea este redusa, iar imaginile pot parea putin anoste in comparatie cu cele facute cu alte dispozitive.

Filmarea are insa de suferit din cauza balansului de alb.  Daca trei fotografii consecutive pot avea un balans de alb ce denota chiar o temperatura de culoare diferita, la filmare acesta se schimba cu orice miscare in cadru, oricat de mica ar fi ea. Ca mentiune, pentru filmarile profesionale se foloesc lampi Tungsten, care nu produc acea palpaire specifica becului de neon, becului economic foarte des folosit, si chiar si celui cu halogen, intr-o masura mai redusa. Clipul de mai jos demonstreaza cum o iluminare corecta poate duce la efecte foarte bune. Aceeasi regula se aplica si la lumina exterioara, care este implicit cea mai buna, atat pentru filmare cat, si pentru fotografiere. Pentru partea de video, aveti mai jos un clip ce ilustreaza mai bine capabilitatile acestui dispozitiv, fara nici un fel de editare a imaginii sau corectie a stabilizarii.

Pentru camera exista o serie de aplicatii ce pot fi downloadate si sunt oferite chiar de producator. Aceste aplicatii sunt practic presetari si comenzi de postprocesare, puse intr-un meniu mai usor de inteles. Totusi, cineva cat de cat initiat in acest domeniu poate face fotografii sau filmari calitative cu acest smartphone. De fapt, aceasta este si problema: pentru cei initiati, Lumia 920 este un dispozitiv performant cu care se pot obtine rezultate foarte bune, insa pentru ceilalti telefonul ar putea fi o dezamagire. Nu cred ca foloseste cineva setarile manuale ale camerei foto dintr-un smartphone. La acest capitol, sunt de parere ca producatorul a dat-o in bara.

Performanta

Cea mai mare schimbare pe care a facut-o Microsoft a fost sistemul de operare. De la WP 7.5 la WP 7.8 este o diferenta mare, si pana la WP 8 au avut loc multe imbunatatiri. Din punct de vedere estetic, aceasta diferenta este minora, ca  trecerea de la Windows Vista la Windows 7. Din punct de vedere al functionarii OS-ului, putem face aceeasi comparatie. Schimbarile la nivel de integrare a notificarilor, a modului cum lucreaza aplicatiile si ce informatii finale sunt afisate utilizatorului sunt majore. Caracteristicile hardware ale dispozitivului sunt de generatie noua. Acesta foloseste un procesor Snapdragon S4 la 1.5 GHz, cu doua nuclee. Din punct de vedere vizual, nici aici nu observam o mare diferenta, iar asta pentru ca Windows Phone a fost construit de la inceput sa fie foarte repsonsiv. Chiar si unul dintre cele mai slabe dispozitive, LG E900, cu o configuratie hardware de generatie veche, ruleaza la fel de bine.

In privinta benchmark-urilor efectuate, mentionam Sunspider, ce ofera un rezultat de aproximativ 900 ms, foarte aproape de iPhone 5.  O functie importanta pe care a adaugat-o Microsoft este cea de”Resume”. Chiar daca aplicatiile pornesc ceva mai greu la inceput, odata pornite, trecerea de la una la cealalta se face foarte rapid. Reimprospatarea feed-ului de informatii este din nou foarte rapid, insa acesta il vom detalia putin mai pe larg in sectiunea software. Sunt obisnuit, de exemplu, sa nu stau dupa computer si, sincer, devin frustrat atunci cand un dispozitiv se misca foarte greu si trebuie sa astept dupa el. Unii spun ca ma gabesc, eu prefer sa consider ca economisesc timp. De Lumia 920 am fost foarte multumit de el din acest punct de vedere si in mod sigur la fel vor fi si alti utilizatori.

Baterie si Sunet

In ceea ce priveste autonomia, pot sa spun ca la o utilizare normala nu ar trebui sa va faceti griji ca va lasa la greu, in mijlocul zilei. Evident, autonomia unui smartphone depinde foarte mult de aplicatiile instalate. Am luat cazul unui utilizator excentric si am instalat pe Lumia 920 aproximativ 5 casute de mail diferite, Facebook, Twitter, LinkedIn, WhatsApp, Viber, Skype… si alte cateva cu un consum mai redus de internet. Acestea erau active aproape tot timpul, iar casutele de mail unele primeau mesajele pe sistemul push, altele la 15 minute. L-am folosit intensiv pe 3G si m-a tinut de la ora 8 dimineata, pana la 4 dupa-masa. Aici includem conversatii la telefon, messenger, cateva minute pe Skype prin 3G, postari pe Facebook, Twitter precum si inregistrarea a 15 minute de video si inca 20-30 de poze fara flash. Momentul in care „si-a dat duhul” a fost pe la ora 16:00.

Un element util este pornirea automata cand telefonul este reintrodus la incarcare, dupa o descarcare completa. Mi s-a intamplat de nenumarate ori sa pun un telefon la incarcat si sa uit sa il repornesc. Asa au trecut ore bune dupa care eram tras de urechi pe Facebook, ca nu raspund la telefon.

Sunetul este din nou un atu important in ziua de astazi. Lumia 920 beneficiaza de doua difuzoare in partea inferioara, difuzoare ce ofera o calitate acceptabila a sunetului insa cu o lipsa a frecventelor joase destul de sesizabila. Volumul este limitat automat, din acest motiv o convorbire se va auzi mai incet decat o melodie redata prin difuzoarele sale. Pe de alta parte nu distorsioneaza deloc, iar aici carcasa unibody este de mare ajutor.

Volumul si calitatea in castile din pachet sunt acceptabile, ba chiar peste medie, iar asta fara tehnologii de genul beats Audio. Singura optiune de acest gen, care insa nu suna asa cum ar trebui, este Dolby Digital. Aceasta a fost creata de pe vremea casetelor audio – va mai amintiti de ele nu?… cele pe care le derulam folosind un pix albastru chinezesc 🙂 In orice caz, convorbirea este foarte buna, atat de partea celui care foloseste telefoul, cat si de partea interlocutorului. Amandoi beneficiaza de o serie de microfoane bine amplasate, folosite pentru atenuarea zgomotului. Chiar in metrou sau autobuz, convorbirea este curata, fundalul galagios exista, dar se aude foarte infundat si deloc deranjant.

OS si Aplicatii

Atat sistemul de operare, cat si software-ul aferent sunt elemente controversate. Aici are loc un mix de viteza cu cateva bug-uri care pot fi fatale, la fel ca in cazul unei curse de viteza. Lumia 920 difera putin de celelalte terminale cu Windows Phone 8, in sensul ca Nokia prefera sa instaleze o serie de aplicatii proprii si discuta cu programatorii pentru a crea aplicatii personalizate. Rezultatul este, sa zicem, putin mai bun decat la HTC sau Samsung. Am gasit, de exemplu, jocuri precum Mirror’s Edge, ceva mai vechi, ce e drept, insa un joc foarte bun.

Referitor la integrare, totul se rezolva din mers. Notificarile vin corect, la timp, majoritatea sunt de tip push. Singura problema pe care am intalnit-o este la mesageria de Facebook, unele mesaje pot fi citite doar in aplicatie, altele apar in thread-ul de notificari. Mentionez ca au fost sincronizate si contactele de pe Facebook in telefon. Tot cu notificarile de Facebook este o mica problema la reinstalarea sau reactualizarea aplicatiei, in sensul ca se rezolva mai greu, in decurs de cateva zile sau cateva ore, in functie de cat de des folositi telefonul si de accesul la internet.

Aplicatiile au totusi o problema de diversitate. Exista servicii de genul Dropbox sau Instagram, servicii pe care le foloseam destul de des pe Android, insa aici nu exista aplicatii dedicate. Sincer, daca sunteti utilizatori de Android sau iOS, unde platforma este mult mai matura si mai completa, veti fi dezamagiti si putin frustrati de lipsa de aplicatii existente. De asemenea, acestea sunt destul de slab construite daca ar fi sa facem aceeasi comparatie. M-am trezit de multe ori in timp ce foloseam o aplicatie third-party ca imi imaginez versiunea oficiala de pe Android. Exista multe aplicatii si pe Windows Phone, insa nu numarul, ci calitatea lor conteaza.

Pe partea de navigare si harti, Nokia Here este foarte bun.  Acesta functioneaza offline, avem acces la orice harta dorim, de pe orice continent, iar acestea sunt destul de bine construite. La fel si pentru limba si vocile de ghidare, acestea pot fi downloadate si schimbate dupa preferintele sau nevoile utilizatorului. In plus, pe harti se pot activa si punctele generale de interes, gen bancomate, hoteluri, benzinarii, service auto, locatii utile ce va pot rezolva o problema intr-un timp relativ scurt. Am avut ocazia sa il testez doar in Bucuresti si pot sa spun ca actualizarea hartilor este chiar foarte buna. Stie o multime de stradute pe care Google Maps are tendinta sa le cam incurce, iar pozitionarea GPS-ului este cat se poate de exacta.

Preinstalat pe acesta vine si suita completa de Office, unde se pot scrie, edita, crea documente de tip Excel, Word, PowerPoint, iar acestea se pot sincroniza cu un cont de SkyDrive sau cu o alta adresa de mail. Importanta este si functia de Exchange pentru multi dintre utilizatorii corporate, functie prezenta desigur si pe celelalte platforme, insa mai bine implementata pe Windows Phone.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia Lumia 920 OS/”/]

Concluzii

Discutiile despre Windows Phone 8 si terminalele ce ruleaza acest sistem de operare sunt destul de diverse ca opinie. Fanii Android sau iOS sunt foarte siguri Microsoft nu va avea succes. Eu, pe de alta parte, trebuie sa fiu mai obiectiv din acest punct de vedere si sunt de parere ca Microsoft a demonstrat ca stie ce face. Windows Phone 8 ruleaza bine, nu are bug-uri majore, nu are intarzieri in meniu, se blocheaza destul de rar si, la fel ca alte terminale, din cauza aplicatiilor. Eu am patit-o insa cu Skype, pe care a trebui sa il dezinstalez – imi bloca ecranul de pornire complet si ma facea sa recurg la o metoda de hard-reset.

Platforma este inca tanara si cere rabdare. Utilizatorii anteriori ai acestui sistem de operare il pot lua ca pe un upgrade bine construit si care le va elimina multe, daca nu toate, din problemele pe care le aveau pana acum. Microsoft lucreaza indeaproape si cu programatorii implicati in dezvoltarea de aplicatii pentru aceasta platforma si isi da interesul ca acestea sa fie cat mai bune. Windows Phone 8 este practic un nou sistem de operare si ofera o flexibilitate ridicata si o viteza foarte mare de lucru. Asta mi-a placut: faptul ca nu trebuia sa astept dupa telefon.

Hardware-ul si design-ul sunt, de asemenea, un plus pentru Lumia 920, camera merge bine si in conditii slabe de iluminare, stabilizarea isi face treaba mai mult decat decent, iar ecranul este foarte bun. Pentru cei care sunt tentati sa incerce sau au mai folosit ecosistemul Windows sau pentru cei care doresc sa incerce ceva nou, Nokia Lumia 920 este o gura de aer proaspat. Pentru aceia care folosesc Android sau iOS, trecerea este asemanatoare cu cea de la Linux la Windows… 🙂