LG 29EA93 – Ati vazut asa un monitor IPS ultra wide? [REVIEW]

de: Alexandru Puiu
23 04. 2013

Review LG 29EA93 monitor IPS ultra wide

Unul din putinele monitoare de acest tip din lume, cu o rezolutie impresionanta de 2560 x 1080.

Contextul lansarii

Tranzitia de la monitoarele cu raport de aspect 4:3 a fost lenta. Intai au venit panourile cu 16:10, au dominat piata cativa ani, dupa care a venit randul ecranelor cu raport lungime-latime egal cu 16:9. In principiu, toate aceste eforturi au fost facute pentru a gazdui cat mai bine cantitati enorme de continut multimedia, DVD-uri, discuri Blu-ray sau filme online.

A sosit momentul pentru urmatorul salt tehnologic din acest domeniu, cel putin asta cred companii precum . O pagina de internet era la fel de bine afisata si pe un ecran 4:3, ba chiar mai bine, daca ne uitam la numarul mult mai mare al liniilor pe orizontala. Ecranele cu tub, exceptand momentul creatiei in care se apropiau foarte tare de un raport de aspect 1:1, aproape toate au fost 4:3 si lumea era multumita.

Saltul s-a produs in momentul in care PC-urile au inceput sa fie percepute si ca dispozitive pentru consum de continut multimedia, nu doar pentru pentru munca. Explozia continutului HD de acum cativa ani venea cu un raport de aspect 16:9, toate serialele din SUA au inceput sa fie filmate in acest format si jocurile au inceput parca sa arate mai bine in momentul in care erau jucate pe un ecran wide.

Primii care pentru un televizor au fost cei de la Philips, in urma cu cativa ani, cu niste Smart TV-uri uimitoare. Rata de adoptie a respectivelor creatii a fost insa redusa, in parte din cauza preturilor exorbitante, in parte din cauza reticentei utilizatorilor. Acum, aceeasi tranzitie se incearca in cazul monitoarelor. Producatori precum LG, in cazul de fata, AOC sau DELL incearca marea cu degetul. Din nou nu foarte ieftine, aceste display-uri sunt high-end, din toate punctele de vedere, de la finisaje, pana la densitatea pixelilor si rezolutie nativa.

Linii de design si ergonomie

LG 29EA93 este un monitor cu diagonala de 29 de inci, insa din cauza raportului de aspect ultra wide ai fi tentat sa-l clasifici ca fiind mult mai mic. Este usor, este impozant, cu un bezel care aproape ca lipseste in trei dintre cele patru margini. Ca in cazul altor modele pe care le-am testat in ultimele luni, design-ul bezel free se reflecta intr-o margine de de aproximativ 7 milimetri interna definita prin faptul ca pur si simplu se termina imaginea afisata inainte de rama.

Datorita faptul ca transformatorul este extern, reuseste sa fie si foarte subtire. Ca dimensiuni, are 699,7 x 318 x 68,5 milimetri si o greutate de doar 5,2 kilograme. Trebuie mentionat ca grosimea aparent mare din specificatii este cauzata de suportul pentru stand care iese semnificativ din carcasa. In ceea ce priveste flexibilitatea pozitiei panoului, din pacate sunteti limitat doar la ajustarea inclinarii pe o plaja de aproximativ 25 de grade. Nu se poate roti in nici o directie si nici nu poate fi inaltat. Daca va incanta sa-l puneti pe perete, 29EA93 este compatibil cu orice suport VESA 100 x 100 mm.

Standul este cromat si ridica monitorul la aproximativ 7 centimetri fata de birou, pentru un unghi confortabil de vizionare. Spatele este alb acrilic, un pic bombat spre partea centrala dinspre picior. Conectorii sunt usor accesibili in spatele panoului, la distante confortabile unul de altul. Ecranul este mat iar bordura inferioara, cum era de asteptat, gazduieste butoanele pentru interactiune cu OSD-ul.

Conectori si cabluri

Pe spatele monitorului exista mai multe porturi decat te-ai astepta. In partea stanga a piciorului, este mufa de alimentare, in timp ce separat, in partea dreapta, gasim un DisplayPort, un HDMI, un HDMI cu functionalitate MHL, o intrare si o iesire audio de 3,5 milimetri, un DVI-D si patru porturi USB. Dintre acestea din urma, toate patru sunt USB 3.0, unul functioneaza ca iesire (USB-B), in timp ce celelalte trei (USB-A) functioneaza ca un hub USB. Avand in vedere ca cei mai multi producatori evita o asemenea functie, acesta este un plus semnificativ pentru LG.

Functia MHL este un alt avantaj, de care posesorii de terminale mai noi cu Android se vor bucura. Daca nu ati mai avut ocazia sa interactionati cu acest standard, merita sa retineti ca va permite sa va oglinditi continutul de pe telefonul sau tableta cu Android pe ecran, incarcandu-va in acelasi timp dispozitivul. Din acest motiv, sub mufa HDMI/MHL este trecut 5V-0,9A. Un absent important din aceasta configuratie este portul D-sub, daca folositi un notebook mai vechi care nu are HDMI acest aspect trebuie avut in vedere. Practic, 29EA93 vine exclusiv cu intrari de semnal digitale.

O conectica bogata trebuie asistata de cabluri pe masura, aspect pe care l-au avut in vedere si producatorii. In cutie, pe langa cablul de alimentare, gasiti un cablu Dual DVI-D, un cablu MHL, un cablu stereo de 3,5 milimetri si un cablu USB 3.0 A-B. Ar mai fi fost de apreciat un cablu HDMI sau Display Port.

Butoane si meniu OSD

In coltul din dreapta jos al ecranului avem butoane pentru power, meniu, volum up/down si selectie. Toate acestea sunt sensibile la atingere si functioneaza foarte bine de la prima atingere. Pentru identificare usoara, exista un singur LED in dreptul butonului de power. Daca respectiva lumina va deranjeaza, o puteti dezactiva din meniu.

Meniul OSD al acestui model este gandit foarte bine si ofera toate functiile de care aveti nevoie printr-o interfata intuitiva si simplu de utilizat. Este modern si poate fi definit ca un important pas inainte in comparatie cu ceea intalnim pe majoritatea monitoarelor. Prin amplasarea tuturor icoanelor, insotite de descrierea in format text, pe o linie orizontala in partea de jos a ecranului optiunile sunt foarte clare. Functiile mai utilizate, de genul luminozitate, contrast, volum, sursa de semnal si raport de aspect sunt separate de restul functiilor printr-o linie. In partea din dreapta, butonul de resetare al tuturor parametrilor impreuna cu cel de exit sunt de asemenea separate de restul optiunilor. In mijloc, avem functiile mai interesante pentru ajustarea culorilor, a parametrilor imaginii si a altor catorva elemente care tin de modul de functionare al ecranului.

Functii inteligente

Din OSD exista cateva elemente care trebuie detaliate. Partea de ratio, de exemplu, va ajuta sa va jucati un pic cu modul in care decideti sa combinati sursa voastra de semnal cu raportul de aspect 21:9. O sursa Full HD, cu un raport de aspect 16:9 poate fi extinsa pe tot ecranul, eliminand barele negre din laterale. Din pacate, pentru a compensa deformarile de imagine, trebuie sa folositi o solutie software proprie.

Am profitat un pic de aceasta functie uitandu-ma la The Hobbit, un film perfect pentru raportul de aspect 21:9. Problema este urmatoarea. In momentul in care folositi un semnal HDMI, in 95% din cazuri sunteti limitati pe un display extern la 1920 x 1080, o rezolutie mult mai mica decat cea nativa a lui 29EA93. Solutia este acel buton de ratio din meniu, care va extinde semnalul Full HD pe intregul ecran. Va ramane astfel doar sarcina de a elimina deformarile, dintr-un film precum The Hobbit, folosind un player precum Media Player Classic Home Cinema. Solutiile sunt multe, ce trebuie sa stiti insa este ca un notebook rareori va umple ecranul celor de la LG, singura exceptie este data de statiile de lucru portabile cu iesiri video DisplayPort sau miniDisplayPort.

Un alt rezultat interesant al raportul de aspect neobisnuit este functia PIP. Picture in Picture sau PIP este o functie intalnita de cele mai multe ori la TV-uri. Cu toate acestea, in cazul de fata face o treaba foarte buna in a va afisa doua surse de semnal simultan pe ecran. In plus, pentru a fi chiar utila, va permite sa ajustati cu precizie elvetiana pozitia si dimensiunea celei de-a doua surse in raport cu prima. Din cateva atingeri, puteti avea pe jumatatea de ecran o pagina web de la PC, in timp ce pe a doua jumatate va puteti juca un God of War pe PS3.

Nu putea lipsi posibilitatea calibrarii display-ului si a ajustarii culorilor. In primul rand, aveti cinci profiluri din care puteti alege: Custom, Standard, Vivid 1, Vivid 2, Cinema. Daca va incanta posibilitatea modificarii fiecarui detaliu care tine de imaginea de pe ecran va trebui sa aveti activat profilul Custom. Cum rareori intalniti posibilitatea, 29EA93 de la LG va permite sa modificati cu precizie saturatia si tenta fiecarui element al unui spectru coloristic format din sase culori.

Eram curios de modul in care acest ecran permite modificarea artificiala a timpului de raspuns. Pentru ca aceasta functie este utila mai ales in scenarii de gaming, trebuie retinut un lucru. Va trebuie un super computer pentru a va juca cele mai noi titluri pe acest monitor la rezolutia nativa. In comparatie cu o rezolutie normala de 1600 x 900, LG 29EA93 afiseaza aproape de doua ori mai multi pixeli care trebuie randati de o placa video puternica. Chiar si in comparatie cu un ecran Full HD, saltul in rezolutie de la 1920 x 1080 la 2560 x 1080 este de aproximativ 25%.

M-am jucat Sniper Elite 2, Team Fortress si Diablo 3 in cele cateva zile in care am testat monitorul. Desi meritele rezolutiei si raportului de aspect sunt laudabile in orice tip de joc, in FPS-uri spectacolul este la superlativ datorita campului vizual mult mai mare. In meniu, la sectiunea Picture exista un parametru modificabil pentru timpul de raspuns. Cu valorile implicite nu am sesizat nici o urma de ghosting, insa in momentul in care am pus respectiva valoare pe High, in anumite contexte, fenomenul a inceput sa iasa in evidenta. Trecand peste acest mic neajuns, pe ,,Middle” si ,,Low” timpul de raspuns foarte bun nu a venit cu nici un compromis la capitolul calitate a imaginii.

Performanta

Acesta este un monitor construit pentru spectacol, motiv pentru care micile greseli nu sunt permise. Din fericire, cei de la LG au stiut si ei acest lucru, aspect care se reflecta in multe superlative pentru primul lor monitor cu raport de aspect 21:9 si rezolutie 2560 x 1080.

Unghiurile de vizualizare sunt unele dintre cele mai bune pe care le-am testat. Dupa cum se vede si in colajul de test de mai sus, nici pe orizontala si nici pe verticala nu exista deformari ale imaginii afisate sau ale intensitatii luminoase impinse prin panou. Nu au fost vizibile ,,scurgeri” de lumina pe la nici o margine. Chiar si privita de aproape, imaginea afisata a fost uniforma din orice punct de vedere. Faptul ca stratul de protectie al panoului este mat e un alt avantaj care ma incanta si care se reflecta in lipsa reflectiilor iminente la panourile lucioase.

Daca implicit tonul culorilor afisate este un pic rece, dupa modificarea catorva parametri, precizia in afisarea unor culori naturale a fost evidenta. Din acest motiv, pozele sau filmarile din concediu au fost infatisate exact asa cum au fost capturate. Contrastul este un alt punct forte al acestui panou. Negrul adanc si detaliile din umbre au fost impecabile in scenele intunecate din The Dark Knight Rises. Imaginea pur si simplu iti ia ochii si este evident ca prin diverse artificii producatorii au profitat la maxim de panoul IPS de calitate din acest monitor. Ca valoare, in jur de 1050 a fost contrastul real, aproape indiferent de nivelul de luminozitate fixat. Apropo de puterea luminoasa, aceasta este specificata in jurul valorii de 300 cd/m 2  in timp ce contrastul dinamic are o valoare astronomica, specifica panourilor LED, 5.000.000:1. Trecand peste elementele de marketing care suna bine, daca lumina soarelui va bate pe ecran veti putea in continuare sa va desfasurati activitatea, fara nici un fel de probleme semnificative.

Ca in cazul multor monitoare compatibile HDMI din ultima perioada, undeva in carcasa sunt stivuite si doua difuzoare stereo. Pentru ca sunt un pic inghesuite, daca ne uitam la cat de subtire este panoul, este evident ca nu era posibila o calitate audio remarcabila. Asta nu i-a privat insa pe cei de la LG sa-ti umple camera cu sunet, fie el si destul de plat. Nu avem joase remarcabile si nici inalte foarte stridente, pentru clipuri pe YouTube sau ambianta la cina, partea de audio este totusi suficienta.

Consumul energetic specificat este egal cu 48 W. In practica, respectiva valoare s-a aflat in jurul cifrei de 45 watti. In mod stand by valoarea este de 1,2 Watti, iar atunci cand este inchis complet consumul scade pana la 0,5 W.

Va ajuta la ceva ?

LG 29EA93 este spectaculos. Este unic din multe puncte de vedere. Este o bijuterie care, cu siguranta, va atrage atentia privitorilor, chiar si celor atehnici care vor ramane uitimiti de raportul de aspect. Din pacate, dupa o saptamana mi-am dat seama ca este greu sa-l descriu ca fiind un monitor pentru toata lumea. Sa ai doua, trei sau patru ferestre deschise simultan este o binecuvantare pe care ai mici sanse sa o gasesti in alta parte. In ceea ce priveste filmele, fiind un avid consumator de seriale si filme HD, mi-as fi dorit sa spun ca piata este dominata de continut 21:9. Realitatea este din pacate diferita. Din experienta mea, 85% din filmele si serialele actuale sunt in 16:9. Animatiile recente, care sunt un adevarat spectacol pe un panou de calitate ca acesta, ajung pe Blu-ray in format 16:9. Rise of the Guardians sau Wreck-it Ralphs sunt dovezi clare ale acestei afirmatii. The Hobbit este o delectare pe un astfel de ecran, acesta este insa exceptia, mai degraba decat regula. La capitolul jocuri, experienta 21:9 este iesita din comun, va trebuie insa un sistem foarte puternic pentru a juca ultimul Call Of Duty sau Crysis pe detalii maxime la 2560 x 1080.

Pe piata din Romania, acest model se zbate sa aiba succes. Nu l-am gasit decat la 2400 lei si sunt sigur ca este aproape imposibil sa-l gasiti la o valoare mai mica decat aceasta. Pretul este unul corect. Pentru calitatea panoului, combinata cu rezolutia si dimensiunea generoasa a acestui exemplar, dupa achizitie ar trebui sa nu aveti regrete. Totul este sa va ganditi daca se potriveste scenariilor de utilizare pe care le aveti in minte.

Cu alte cuvinte, am gasit acest ecran mai potrivit scenariilor de munca de birou decat pentru consum de continut multimedia. Per ansamblu, s-ar putea sa nu fie ceea ce va asteptati, dar, din momentul in care l-ati avut pe birou 10 minute, veti incepe sa va dati seama de lucrurile pe care le puteti face cu el si veti realiza ca tocmai ati inceput o relatie speciala.